Son Dakika
İstanbul Yeni Havalimanı için ilk etapta 6 milyar Euro’luk yatırımın 4.5 milyar Euro’luk bölümü, üçü kamu, dördü de özel 7 bankanın sağladığı kredi anlaşması imzalandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle İstanbul Yeni Havalimanı için kredi alındı. Ziraat Bankası’nın 1.5 milyar Euro, Halkbank ve Vakıfbank’ın 1’er milyar Euro, özel bankalardan Denizbank 500 milyon Euro, Garanti ve Finansbank da projeye 300’er milyon Euro destek sağlayacak.
Kredi 4 yıl anapara ödemesiz, 16 yıl vadeli. İşletmeci İGA’nın verdiği bilgiye göre, inşaat döneminde ödemeler olmayacak. Bu kredi için Hazine garantisi olmayacak.
ERDOĞAN: “İSTANBUL HAVACILIK BAŞKENTİ OLACAK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nin son 10 yılda sivil havacılığa yapılan yatırımın tam 10 katının gerçekleşmesiyle hayata geçirileceğini vurgulayarak havalimanının açılmasıyla birlikte İstanbul’un dünya havacılık başkenti olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:
“Yap – İşlet – Devret ile hayata geçecek projenin ihalesini 3 Mayıs 2013, temel atılmasını da 7 Haziran 2014’te yapmıştık. Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 hedefi ve 2053 vizyonu için bu proje çok önemli. Proje için elini taşın altına koyan tüm finans sektörüne teşekkür ediyorum. Yapım çalışmalarında başarılan diliyorum. Bu proje sivil havacılığımız için çok önemli.
Sabotajlara, engelleme çalışmalarına rağmen bize bunları yaşattığı için Rabbime teşekkür ediyorum. İnşallah bunu da aşacağız ve açılışını yapacağız. Bu alan tesadüfen seçilmedi. Doğal-yapay maniaları, doğal yapısı ve her şey incelendi. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Bey ile bir kaç defa helikopterle dolaştık ve karar verdik.
Türk Sivil Havacılık sektörü için 10 yılda 3,5 milyar dolar yatırım yaptık. Buraya tam 10 kat daha fazla yatırım olacak. Proje 4 etaptan oluşacak. İlk etap 2018’in ilk çeyreğinde açılacak. 90 milyon yolcu kapasite ile 3 kuzey-güney yönlü pist hizmete girecek. Aynı anda iki uçak iniş yapabilecek. Ayrıca yine mevcut havalimanımızda imkan olmayan Airbus A380 gibi uçaklar inip kalkabilecek.
İkinci etapta 150 milyon yolcu olacak. Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanları için 2016 hedefi 93 milyon yolcu. Açıldığında bile İstanbul Yeni Havalimanı’na ne kadar ihtiyaç olduğu belli. Bu havalimanı çevre hassasiyeti açısından dünyaya örnek olacak. Kendi enerjisin üretecek, doğa dostu ve engelsiz olacak. Tamamlandığında dünyanın en büyük, ilerleyen yıllarda da önemli bir kapasiteye sahip olacak” dedi.
DAVUTOĞLU: “HAVALİMANI SÖNÜK OLAN ÜLKE CANLI DEĞİLDİR”
Başbakan Davutoğlu ise tarihe dikkat çekerek “Tarihe baktığımızda şehirlerin ve ülkelerin yükselmesi ile doğru orantılıdır. Düşüşte önce şehirler önemini kaybeder ve sonra ülkeler gider. Roma Roma’yla, İstanbul Osmanlı ile Londra İngiltere ile yükselmiştir. New York’un küresel finans merkezi haline gelmesiyle ABD yükselmiştir. Arap Baharı sonrasında çevrede ciddi bir yıkım yaşandı. Atina’dan Tahran’a, Kahire’ye baktığımızda bazı şehirlerin önemli düşüş yaşandığı açık. İstanbul bu dönemde büyüdü ve gelişti. Bir ülkenin gelişiminde havalimanına bakmanız yeterli. Hareket varsa, bir çok uçak gelip gidiyorsa o ülke gelişiyordur. Geçmişte bunun ölçüsü kervandı. 30 yıl önceye havalimanlarına bakın. Aktarma olmayan kentler sönüktür. Geçmişte köprüye hayır, bugün ise Yüksekova’da havalimanına saldıranların zihniyetleri aynı” diye konuştu.
NİHAT ÖZDEMİR: “HEDEF 2018’İN İLK ÇEYREĞİ”
İşletmeci İGA Yönetim Kurulu Üyesi ve şirketin ortağı Nihat Özdemir ise çalışmaların 2018’in ilk çeyreğinde tamamlanacağına dikkat çekti. Özdemir “90 milyon yolcu kapasiteli, 3 pistli 6 milyar Euro yatırım için toplam 4.5 milyar Euro’luk Türk hukukunun geçerli olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük finansmanını Hazine garantisi olmadan 6 bankadan sağladık. 76 milyon metre karelik inşaat alanımızda 8 bin işçi çalıyor. Sayı her gün artıyor. Havalimanı bittiğinde 100 bin kişiye doğrudan iş sağlayacak. Burası tam kapasite açıldığında 200 milyon yolcuya yıllık hizmet verecek. 800 adet yüksek kapasiteli iş makinesi, 1700 kamyon 24 saat çalışıyor. 1,2 milyon metre küp toprak hareketi var” dedi.
15 DAKİKADA AKTARMA İMKANI!
İnen yolcu 15 dakikada aktarmasını tamamlayacak. Yatırımı üstlenen 5 ortak olarak dünyanın dört bir tarafında yaptığımız işleri buraya aktarıyoruz. Hedef 2018 yılının ilk çeyreğinde hizmete açmak istiyoruz. İşletmeye açtığımız tarihten itibaren yılda 1 milyar 46 milyon Euro ödeyeceğiz. 25 yılın sonunda KDV dahil 26 milyar 140 milyon Euro’ya devlet bütçesine kazandıracağız. Bu arada 10 milyar Euro’luk yatırım yapacağız”
HÜSEYİN AYDIN: “TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİNE KATKI SAĞLIYORUZ”
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kamu ve özel sektörün iş birliği ile bu projeyi hayata geçirdiğini belirterek “Sektörümüzün yatırımlara verdiği destek, bu son anlaşma ile 300 milyar TL’ye ulaştı. Ülkemizin ihtiyacı olan büyümeye destek olmaya devam edeceğiz. Türk şirketlerin hayata geçirdiği bu projeye destek olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
FERİDUN BİLGİN: “DÜNYA 9’UNCUSUYUZ”
Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Feridun Bilgin “Bu proje, ülkemizin gerçekleştirmekte olduğu mega projelerin başında geliyor. 13 yılda havacılık dünyada yüzde 5 büyürken, Türkiye’de bu rakam yüzde 15. Aktif havalimanı sayımız 55 oldu. Geçen yıl 160 milyon yolcuya ulaştık. 482 uçaklık filo bugün 109 ülkede 242 noktada. Yolcu sayısı olarak dünyada 9, Avrupa’da üçüncü sıradayız.
HAVALİMANI PİSTLERİ KAÇ METRE?
– 3,5 milyon metre kare kapalı alan
– Duty Free: 60 bin metre kare
– 76 milyon metre kare toplam alan.
– Günde 3500 iniş kalkış.
– Tam kapasite hizmete girdiğinde yılda 200 milyon yolcu.
– Toplam 6 pist. Bu pistler, A pisti: 3750 metre, B: 4100 metre, C: 3750, E: 3750, F 3500 metre olacak.
– 350 merkeze direkt uçuş.
APRON24.COM
BENZER HABERLER