logo

ADALET 16  YIL SONRA YERİNİ BULDU !

Beechraft Süperking Air 350 tipi uçakla deneme uçuşu sırasında yere çakılarak ölen THK’dan emekli Yusuf Çetinkaya’nın oğulları 16 yıl sonra kazanın ‘pilotaj hatası’ndan değil ‘teknik arıza’dan kaynaklandığını ispatladı.

Türk Hava Kuvvetleri’nden emekli, pilot albay Yusuf Çetinkaya, 1998 yılında Atatürk Havalimanı’ndan kaptan pilot Kadir Demirci’yle birlikte Beechraft Süperking Air 350 tipi uçakla deneme uçuşu için havalanmış, ancak uçağın kalkışından kısa bir süre sonra uçak aprona düşmüştü. Kaza sonucu Çetinkaya ve Demirci hayatlarını kaybetmiş, kaza kayıtlara “pilotaj hatası” olarak geçmişti.

PİLOTAJ HATASI OLMADIĞINI İSPATLAMAK İSTEDİLER

yusuf_cetinkaya_1

Yusuf Çetinkaya’nın oğulları Onur ve Soner Çetinkaya, kazanın pilotaj hatası olmadığını ispatlamak için hukuk mücadelesi başlattı. Onur ve Soner Çetinkaya, havacılık şirketine maddi-manevi tazminat davası açtı. İki kardeşin İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sundukları dilekçede, havacılık sektöründe başarısızlık sayılan “pilotaj hatası” olarak kabul edilmesinin onları çok üzdüğünü belirttiler. Buna karşılık havacılık şirketi ise bilirkişi incelemesinde kazanın pilotaj hatasından kaynaklandığını belirterek davanın reddini istedi. Bu süreçte mahkeme kazayla ilgili bilirkişiye kusur incelemesi yaptırdı.

168 BİN TAZMİNAT ÖDENMESİNE KARAR VERİLDİ

Bilirkişi raporunda, uçağın yerden teması kesildikten sonra sola doğru istek dışı yönlenmesine neden olan arızanın, pilotaj hatası olduğunu gösteren net bir delil bulunmadığı açıklandı. Mahkeme bu rapor ile kaza tarihinden itibaren yasal faiziyle Soner Çetinkaya’ya 120 bin TL, Onur Çetinkaya’ya ise 48 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Havayolu şirketi kararı temyiz etti.

Share
#

SENDE YORUM YAZ

10+7 = ?