Son Dakika
Uluslararası Sivil Havacılık Orgazinasyonu’nun (ICAO) Yeni Nesil Havacılık Profesyonelleri Girişimi(NGAP) çerçevesinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından havacılık eğitimi veren üniversitelerinin katılımıyla “NGAP Türkiye” toplantısı düzenlendi.
Uluslararası Sivil Havacılık Orgazinasyonu(ICAO) tarafından Aralık ayında Çin’de düzenlen NGAP(Next Generation of Aviation Professionals) Zirvesi’nde, Türkiye ile ICAO arasında imzalanan işbirliği mutabakatı kapsamında SHGM üniversitelerle ilk toplantısını gerçekleştirdi.
NGAP Girişimi’ne ülkemizin lisanslı havacılık personeli yetiştiren üniversitelerden daha fazla üyenin katılması amacıyla düzenlenen toplantıda, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın tarafından NGAP girişimi hakkında ve Türkiye’nin ICAO ile imzaladığı Mutabakat Zaptı ile ilgili katılımcılara bilgi verildi. ICAO tarafından gelecekteki uluslararası hava taşımacılığı sistemini işletmek, yönetmek ve sürdürmek için vasıflı ve yetkin havacılık uzmanlarının yetiştirilmesini sağlamak amacıyla oluşturulan NGAP ile işbirliğinin güçlendirilmesinin, küresel düzeyde üniversiteler arası koordinasyonu sağlamak için önemli bir adım olduğu belirtildi.
Anlaşma kapsamında, Türkiye ile ICAO arasında geliştirilen ve uygulanan projelerle ilgili hava taşımacılığı ve operasyonu konularında daha detaylı veri analizi ve matematiksel modellemeler yapılması, havacılık personeli ihtiyacı belirleme çalışmaları yapılması ve karşılıklı olarak toplantı, çalıştay, seminer ve konferanslar düzenlenmesi gibi sivil havacılığın her alanında işbirliği yapılması öngörülüyor. Ayrıca Çin’de düzenlenen NGAP zirvesinde üniversitelerin girişimiyle oluşturulan ALICANTO isimli yeni Grubun kurucuları arasında ülkemizden de 6 üniversite bulunduğu hatırlatılarak, lisanslı havacılık eğitimi veren üniversitelerin küresel ölçekteki gelişmeleri yakından takip ederek işbirliği fırsatlarını çeşitlendirmesi için bu platformda aktif olarak yer almasının önemli olduğu vurgulandı.
Aralık ayındaki zirveye katılan üniversite temsilcilerinden Kapadokya Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Eyüp Atikoğlu ve THK Üniversitesi İşletme Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Haydar Ateş de toplantıda birer sunum gerçekleştirdi.
Ulusal NGAP stratejisinin belirlenmesinde devlet, üniversite ve sektör işbirliğinin sağlanmasının önemine değinilen bu toplantı ile, üniversitelerimizden yeni üyelerin de bu platforma katılımı ile ilgili ilk adımlar atılırken, ilerleyen dönemde bölgesel işbirliği çalışmaları da yapılması planlanıyor.
BENZER HABERLER