logo

KAZADA YAKLAŞMA KURALI TARTIŞMASI ?

Geçtiğimiz Cumartesi günü Atatürk Havalimanı’nda vorteks etkisi sonucu yaşanan kazada, inişte olan THY’nin A320 tipi uçağının önünden Azerbaycan Havayolları’na ait B787 Dreamliner’ın iniş yaptığı kesinlik kazandı.

thy_motor_yanan

Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA) kazayı değerlendirirken yaklaşma kriterlerine uyulmadığını iddia etti.  Amerikan Federal Havacılık İdaresi iki yeni geniş gövdeli uçağı için yeni yaklaşma kriterleri belirlediğini duyurdu.

ARKADAN GELEN 10 MİLDEN FAZLA YAKLAŞMAYACAK 

Alınan karar doğrultusunda, Boeing’in geniş gövde de son üretimi olan B747-8 ve 787 Dreamliner tipi uçakları için, yaklaşmada arkadan gelen trafiğe 10 mil mesafe kuralı koyduğunu deklare etti. B747-400’ün de dahil olduğu diğer geniş uçakların yaklaşma mesafelerinin ise 6 mil olduğu belirtildi.

motoru_yanan_ucak_2

Bu kararın heavy uçakların arkasından yaklaşan ve iniş yapan diğer tek koridorlu uçakların vorteks’e maruz kalmamaları için alındığı açıklandı. FAA’in çalışmalardan çıkan sonucun B747-800 ve B787 Dreamliner’ların vorteks diye tabir edilen arkasında bıraktığı rüzgar tünelinin diğer geniş gövdeli uçaklara oranla daha yüksek olduğunu gösterdiği açıklandı.

Bu kuralın ise kalıcı hale getirilmesi halinde sıkışık havalimanlarında gecikmelere neden olacağı belirtilirken, henüz kuralın kalıcı halde olmadığı ve konuya ilişkin olarak çalışmaların devam ettiği belirtildi.

ucak_kurtarma_2

AHL’DE 10 MİL KURALI İHLAL EDİLDİ İDDİASI !

Geçtiğimiz Cumartesi günü Atatürk Havalimanı’nda vorteks etkisi sonucu yaşanan kazada, inişte olan THY’nin A320 tipi uçağının önünden Azerbaycan Havayolları’na ait B787 Dreamliner’ın iniş yaptığı kesinlik kazandı. AZAL’ın arkasından 5 mil mesafeyle yaklaştırılan THY uçağında, FAA’in B787 için koyduğu 10 mil mesafe kuralının AHL’de uygulanmadığını iddia edildi.

ucak_kurtarma_5

BOEING ÇÖZÜM ARIYOR !

Normal şartlarda A380-800 modeli için 6-8 millik bir yaklaşma aralığının arkasından gelen uçağın boyutuna göre yeterli olduğu belirtildi. Ancak bu yaklaşma mesafelerinin yapılmış eski testler ışığında belirlediği bu yüzden yeni testlere ve verilere ihtiyaç olduğuna dikkat çekildi.

Yapılacak olana çalışmaların 10 mil olarak deklare edilen yaklaşma mesafesinin daha aza indirilebilmesi yönünde olacağı ve bu konuda formüller aranacağı belirtildi. B747-800 modelinin B747-400 modelinden daha ağır olduğu belirtilirken, A380’den yüzde 21 oranında daha hafif olduğu ifade edildi.

ucak_kurtarma_4

787 Dreamliner’ın ise maksimum kalkış ağırlının, B747-8’in yarısına eşit olduğu açıklandı. Ayrıca Boeing 787 Dreamliner’larının kalkış testlerinin devam ettiği belirtilirken, iki test uçağının General Electric motorlarının Rolls-Royce motorlarıyla desteklendiği belirtlildi. Gürültü ölçümlerinin de dahil olduğu özel iniş-kalkış testlerinin bu uçaklarla yapılacağı açıklandı.

APRON24.COM

Share
#

SENDE YORUM YAZ

10+3 = ?