logo

14 Şubat 2015

FRANSA “RAFALE” DE MURADINA ERDİ

Fransa’nın en önemli teknoloji ve savunma yatırımlarından biri olan, fakat şu ana kadar başka bir ülkeye satılamayan “Rafale” savaş uçakları nihayet ilk alıcısını buldu.

Fransa, üretimine 1988’de başladığı Rafale savaş uçaklarını 27 yıllık bir uğraşın ardından Mısır’a satmayı başardı. Çok pahalı, karmaşık ve satılamaz olduğu gerekçesiyle tartışma konusu olan ve bugüne kadar girdiği satış süreçlerinde genelde Amerikan yapımı uçaklara yenilen Rafale uçakları, üç dönemdir Fransa cumhurbaşkanlarını zora soktu. Rafale’in ihraç macerası, Jacques Chirac döneminde öne çıktıysa da bu konuyu Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy . saplantı haline getirdi.
SARKOZY NEDEN SATAMADI ?
Bu uçakları, “çantada keklik” yaklaşımıyla Fas’a satmaya çalışan ancak Amerikan şirketlerine yenilen Sarkozy, Birleşik Arap Emirlikleri’yle 60, Brezilya’yla 36, Kaddafi döneminde Libya’yla 14 uçak için masaya oturdu. Bu pazarlıkların hepsi de hüsranla sonuçlandı. Şimdiki Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise yılan hikayesine dönen Rafale satışı macerasına Hindistan’la başlattığı pazarlıkla giriş yaptı. 2012’de başlayan pazarlıklar hala sürse de Fransa, bu ülkeye 126 Rafale satmanın hayalini kurmaya devam ediyor. Potansiyel müşteri listesinde Kuveyt, Malezya ve Belçika da yer alıyor.
SAVAŞ PAKETİNİN TAMAMI 5 MİLYAR EURO
Mısır’a satılacak 24 Rafale, bir firkateyn ve güdümlü füzeler 5 milyar Euro’luk bir paket oluşturacak. Sisi yönetiminin bu kararı alması sadece askeri boyut içermiyor. Gerçekleştirdiği darbe nedeniyle belli bir süre izole edilen Sisi iktidarı uluslararası platforma dönüşünün sinyallerini de veriyor. Fransa ise son dönemde Suriye, Irak, Libya gibi ülkelerde kaybettiği avantaj ve etkisini Mısır aracılığıyla güçlendiriyor. Mısır geçen yıl da Rusya’yla benzer nitelikli ve 3.5 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzalamıştı.

Kaynak:Hürriyet

Share
#

SENDE YORUM YAZ

7+7 = ?