logo

YERLİ UÇAK ÜRETİMİNDE HEYECANLANDIRAN GELİŞME  !

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü (HUTGM), yerli uçak üretimiyle ilgili yol haritasında tip ve model konusunu netleştirdi. Bu gelişme yerli uçak yapımı için hazırlıklar yapan ekibi ve tüm havacılık sektörünü heyecanlandırdı.

hurkus

Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ ile yerli yolcu uçağı için umutlanan havacılık sektörünün merak ettiği model konusu da netleşti.

Sır gibi saklanan yerli uçak tiplerinin ayrıntıları da ortaya çıktı. Türkiye, yerli imalat olarak en az 2 tip uluslararası bilinirliği olan tek-çift motor pervaneli ve çift motorlu hafif jet uçağı üretecek. Bir jet veya turboprop bölgesel uçağın tasarım, geliştirme, sertifikasyon ve üretim programı ile 100 bölgesel uçak üretilmesi hedefleniyor.

seri

SERİ ÜRETİME GEÇME HEDEFi

Ulaştırma Bakanlığı, 2023 yılında tamamıyla yerli kuruluşların işbirliği ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı (EASA) sertifikalı bir bölgesel uçağın tasarımı ve sertifikalandırmasını tamamlayıp, seri üretime geçmek istiyor. Bölgesel uçak, 90-120 yolcu kapasiteli olacak. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları; Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte proje modeli üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Bu amaçla bir dizi önemli toplantı yapıldı. Bu toplantılarda, yerli uçak üretimiyle ilgili önemli mesafeler de alındı. Görüşmeler ve girişimlerimiz devam ediyor” dedi.

thy7

2035 HEDEFİ YÜZDE 100 YERLİ 

Kaynaklar, Türkiye’nin uzay ve havacılık alanında yerli üretime geçmesinin önemine işaret etti. Bu kapsamda 2023 yılı hedeflerinin yanı sıra 2035 yılı için de bazı hedefler konuldu. Ulaştırma Bakanlığı 2035 yılında ana alt sistemleri (motor ve aviyonik dahil) büyük oranda yerli olmak üzere değişik çapta ve farklı teknolojilere sahip yurt içi özgün tasarımlı uçakları geliştirip, sertifikalı olarak seri üretime geçmeyi amaçlıyor. Kaynaklar, yerli uçak yapımı için teşvik ve gerekli düzenlemelerin yapılmasının da önemine işaret etti.

boeing yonetim

BOEİNG’TEN YERLİ UÇAK İÇİN AÇIK ÇEK

Boeing Türkiye ve Kuzey Afrika Başkanı Bernard J. Dunn 23 Eylül 2914’te İstanbul’da kurmaylarıyla yaptığı açıklamada “Türkiye’de yerli uçak yapımı için gerekli altyapı ve teknoloji var. Resmi teklif geldiği takdirde Türkiye’nin ilk yerli uçağını birlikte yapmaya hazarız. Bundan gurur duyarız” demişti. Türkiye pazarında Boeing’in en güçlü rakibi Airbus firmasının da Türkiye’nin yerli uçak üretimi projesiyle yakından ilgilendiği belirtiliyor.

 

 

 

Share
#

SENDE YORUM YAZ

8+5 = ?