Son Dakika
Airbus, bir tanker uçağından İHA’nın, uçuş esnasında otonom yönlendirmesini ve kontrolünü gerçekleştirdi.
Airbus Defence and Space ile şirketin tamamen sahip olduğu iştiraki Airbus UpNext, A310 MRTT tanker uçağı ile bir İHA’nın uçuş esnasında otonom yönlendirmesini ve kontrolünü başarıyla gerçekleştirdi.
Otonom Formasyon Uçuşu ve Otonom Havadan Yakıt İkmaline (A4R) doğru atılan ilk adımla bu teknolojiler, insanlı ve insansız unsurların yer aldığı gelecekteki hava operasyonları için önemli bir atılımı işaret ediyor.
Bu öncü girişimle “Avrupa’da Üretilen” çözümler; mürettebat yorgunluğunu ve insan hatası potansiyelini azaltma, mürettebat eğitim maliyetlerini en aza indirme ve daha etkili operasyonlar sağlama konusunda büyük bir potansiyele sahip.
Airbus Defence and Space Askeri Hava Savunma Sistemleri Başkanı Jean Brice Dumont, “Bu test uçuşunun başarısı, otonom ve insansız havadan-havaya yakıt ikmali teknolojilerinin geliştirilmesi için zemini hazırlıyor” dedi ve ekledi: “Her ne kadar erken bir aşamada olsak da, bunu sadece bir yıl içinde başardık ve insansız-insanlı ekip çalışması ve savaş uçakları ile görev uçaklarının İHA filolarıyla birlikte uçacağı gelecekteki hava kuvveti operasyonları için doğru yönde ilerliyoruz.”
Auto’Mate adı verilen teknolojiler 21 Mart’ta İspanya, Getafe’den havalanan bir A310 MRTT test uçağı ile Huelva, İspanya’daki Arenosillo Test Merkezi (CEDEA)’den havalanan birkaç DT-25 hedef İHA’larına entegre edildi.
Cadiz Körfezi’nin suları üzerinde, İHA’nın kontrolü yer istasyonundan A310 MRTT’ye geçti ve DT-25’i otonom olarak uçuş esnasında yakıt ikmali pozisyonuna yönlendirdi.
Neredeyse altı saatlik test uçuşu boyunca, ardışık olarak fırlatılan dört alıcı, insan etkileşimi olmaksızın yapay zeka ve işbirlikçi kontrol algoritmaları sayesinde sırayla kontrol ve komuta edildi. Farklı alıcılar, A310 MRTT’den minimum 150 fit (yaklaşık 46 metre) mesafeye kadar kontrol edildi ve yönlendirildi.
Auto’Mate Demonstratör teknolojisi üç temel üzerine odaklanıyor:
• Kesin Göreli Navigasyon: Tanker ve alıcı arasındaki göreli konumu, hızı ve tutumları kesin olarak belirlemek.
• Uçuş İçi İletişim: Farklı unsurlar arasında bilgi alışverişine izin vermek için platformlar arası iletişim sağlayarak sistemlerin otonomisini artırmak.
• İşbirlikçi Kontrol Algoritmaları: Tankere ve alıcıya yönlendirme, koordinasyon, fikir birliği ve çarpışma önleme işlevleri sağlamak.
İspanya, Almanya ve Fransa’dan uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından geliştirilen bu öncü teknolojilerin; rakipler arasındaki yetenek farkını artırmaya devam edecek Gelecekğin Savaş Hava Sistemi (FCAS) gibi kilit teknolojik projelerde yeniden kullanılması hedefleniyor.
2023 yılının sonlarında gerçekleştirilmesi beklenen ikinci bir kampanya ile yapay zeka temelli navigasyon sensörlerinin kullanımını ve otonom formasyon uçuşu için geliştirilmiş algoritmaları incelenecek. Ayrıca, A310 MRTT’nin yakınında uçan simüle edilmiş iki İHA, çoklu alıcı otonom operasyonlarını ve çarpışma önleme algoritmalarını göstermek için kullanılacak.
BENZER HABERLER