Son Dakika
Emirates, ticari havacılıkta fosil yakıtların etkisini azaltmaya odaklanan araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) projelerini finanse etmek için 200 milyon dolar ayırdığını duyurdu.
3 yıllık bir sürece yayılan fon, bugüne kadar herhangi bir havayolu şirketinin sürdürülebilirlik alanındaki en büyük taahhüdünü oluşturuyor. Emirates, bu kapsamda gelişmiş yakıt ve enerji teknolojileri üzerine çalışan lider kuruluşlarla ortaklıklar geliştirmeyi de planlıyor.
Emirates Havayolu Başkanı Sir Tim Clark konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Havacılıkta çevresel etkimizi azaltma konusunda en büyük engelle karşılaşılan alan olan gelişmiş yakıt ve enerji çözümlerine 200 milyon dolar ayırmayı planlıyoruz. Ticari uçak ve motor teknolojisi, yakıt tedarik zinciri ile sektörümüzün düzenleyici ve ekosistem gereksinimlerinde uzun süreli bir çalışma yaptık. Havayolu şirketlerinin mevcut emisyon azaltma yollarıyla, sektörümüzün belirlenen zaman çizelgesinde net sıfır hedeflerine ulaşamayacağı açıktır.
“Sektörümüzün daha iyi çözümlere ihtiyacı olduğuna inanıyoruz ve bu nedenle Ar-Ge konusunda önde gelen kuruluşlarla ortaklık kurmayı hedefliyoruz. Amacımız, ticari havacılığın uzun vadeli sürdürülebilirliği için pratik çözümlere anlamlı bir katkı sağlamaktır.
“Uygulanabilir çözümler bulunana kadar Emirates, çevreye duyarlı uygulamaları işletme genelinde sürdürecektir. Bu uygulamalar arasında uygun olduğunda SAF kullanımı, verimli filo operasyonlarının sağlanması ve modern uçakların filoya katılması da yer almaktadır. 200 milyon dolarlık fonumuz, Ar-Ge faaliyetleri için ayrılmış olup, işletme maliyetlerine harcanmayacaktır.”
Emirates’in Çevresel Sürdürülebilirlik Yürütme Kurulu, teknik uzmanların desteğiyle fondan yapılan ödemeleri denetleyecek.
Emirates’te emisyon azaltma girişimleri
Emirates’in uzun süredir devam eden çevre politikası ve stratejisi, faaliyetlerini 3 alana odaklıyor: emisyonların azaltılması, sorumlu tüketim ile vahşi yaşamın ve alanlarının korunması.
Ocak ayında Emirates, Boeing ve GE ile ortaklaşa %100 SAF ile çalışan ilk gösteri uçuşunu başarıyla tamamladı. Havayolu, 2017’de SAF ile yaptığı ilk uçuştan bu yana, SAF pazarına aktif olarak katılmaya ve mümkün olan durumlarda SAF’ı kullanmak için uçuş ağında fırsatlar aramaya devam ediyor.
Bununla birlikte, şu anda ticari olarak temin edilebilen tek SAF türü olan biyo-bazlı SAF arzı son derece sınırlı durumda. IATA, tüm dünyadaki yıllık SAF arzının havayollarının ihtiyaçlarının %0,1’inden azını karşıladığını tahmin ediyor.
Emirates, sürdürülebilir havacılık yakıtı konusunda çeşitli endüstri çalışma gruplarına ve paydaş katılımlarına dahil olmaktadır. Havayolu, geçtiğimiz aylarda BAE GCAA ile birlikte BAE’nin Temmuz 2022’de başlatılan, Enerji ve Altyapı Bakanlığı ile Dünya Ekonomik Forumu tarafından ortaklaşa hazırlanan power-to-liquid (PtL) yakıtlar yol haritasının geliştirilmesine katkıda bulunmasının yanı sıra BAE’nin Enerji ve Altyapı Bakanlığı tarafından Ocak 2023’te başlatılan Ulusal Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı Yol Haritasına da katıldı.
Emirates’in genç ve modern uçak filosuna yaptığı yatırım, emisyonlarını azaltmaya yönelik kararlılığını ortaya koyuyor. Havayolu, şu anda A350’ler ve 777X’ler de dahil olmak üzere en yeni Airbus ve Boeing geniş gövdeli uçaklarından 200’e sahip.
Emirates’in genç ve modern bir uçak filosuna yaptığı yatırım, emisyonlarını azaltmaya yönelik en büyük taahhüdü olmaya devam ediyor. Havayolunun şu anda A350’ler ve 777X’ler de dahil olmak üzere sipariş edilmiş 200 adet en yeni Airbus ve Boeing geniş gövdeli uçağı bulunuyor.
Havayolu, operasyonel olarak mümkün olan her yerde gereksiz yakıt tüketimini ve emisyonları azaltmanın yollarını aktif olarak araştıran ve uygulayan kapsamlı bir yakıt verimliliği programına sahip. Programın en önemli girişimlerinden bazıları şunlardır:
Her uçuş için en verimli uçuş planını oluşturmak üzere hava seyrüsefer hizmeti sağlayıcılarıyla ortaklaşa çalıştığı “esnek yolların” veya esnek rotaların işletilmesi, karşıdan esen rüzgarlardan ve hava sistemlerinden kaçınırken doğal arka rüzgarlardan yararlanılması. Bu çabalar 2003’ten beri devam ediyor ve Emirates ayrıca bu rota sistemini mümkün olan yerlerde standart bir işletim prosedürü olarak dünya geneline yaymak için IATA ile birlikte çalışıyor.
Uçak yerdeyken yakıt tasarruflu uygulamaların tanıtılması; örneğin: uçağın Yardımcı Güç Ünitesi (APU) yerine yer güç ünitelerinin kullanılması ve inişten sonra taksi yaparken bir veya iki motorun kapatılması.
Emirates ayrıca, Dubai’deki bazı operasyonel binalarına güç sağlamak için güneş panellerinin kurulumu ve hem hava hem de kara tarafında elektrikli araçların kullanımı dahil olmak üzere yenilenebilir enerji girişimlerine yatırım yapıyor.
BENZER HABERLER