Son Dakika
Sivil ve askeri havacılık alanında uçuş yapan hava araçlarında uydu tabanlı haritalara benzer sistemler bulunuyor. Uçuş görevlileri, rotaları belirleyen bu uluslararası veriler sayesinde gökyüzünde belli yollardan ilerliyor, havalimanları hakkında bilgi sahibi oluyor, alçalmalara, yaklaşmalara, kule ile irtibat kurma noktalarına karar veriyor. İşte bu sistemlerin kurulu olduğu hava araçlarında dünyada sadece 4 firmanın ürettiği havacılık ve seyrüsefer verileri kullanılıyor. Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından onaylanan ve sertifikalandırılan bu firmalardan bir tanesi ise tamamen yerli bir Türk şirketi…
195 ülkeden topladığı verilerin yerli olmasının güvenlik ve bağımsızlık açısından önemine değinen Keyvan Havacılık CEO’su Mehmet Keyvan, ASELSAN ve TUSAŞ ile yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“Askeri alanda ASELSAN ve TUSAŞ haricindeki kurumlarla da görüşüyoruz”
Savunma alanında verilerin gizli kalmasının önemine değinen Mehmet Keyvan, “Bu verileri araçlarda kullandığımız harita sistemleri gibi düşünebiliriz ancak araçta kullandığımız sistemler sadece ihtiyaç durumlarında kullanılırken hava araçlarında ise bu havacılık verilerini her daim kullanmak zorundayız. Dünyanın 4., Türkiye’nin ise tek firması olarak ülkemizin savunma alanındaki güvenliğini ve veri paylaşımını önemsiyoruz. Bu nedenle de ülkemizin tüm savunma sanayisinde yer alan firmaları ile iletişim halindeyiz. Örneğin ASELSAN ile 2022 yılında imzaladığımız iş birliği anlaşması sonrasında ASELSAN verimizi test etti ve kullanmaya başladı. Keza yine TUSAŞ ile devam eden çalışmalarımız mevcut. Kullanılan havacılık verilerinin yerli olması hem dışa bağımlılık hem de ülke güvenliği nedeniyle çok önemli. Özellikle özel operasyonlarda yerli veri kullanımı, operasyonlarda kullanılan verilerin ülke içinde kalmasını sağlar. Keyvan içinde kurduğumuz özel kalite ve güvenlik sistemleri sayesinde tüm veriler korunmaktadır” dedi.
“Şimdi masada Türkiye’den biz varız”
Kuruluş süreci hakkında bilgi veren Keyvan, “2021’de Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’na başvuruda bulunduk. Dünyada havacılık ve seyrüsefer verisi üreten bizden başka sadece 3 firma bulunmaktadır. Biz de 4. firma olarak başvurumuzu yaptık ve 9 ayda yoğun bir tempo ile çalışarak 2022’de EASA’dan sertifikamızı aldık ve resmi olarak sivil ve askeri havacılık alanlarında çalışmaya başladık. Daha önce masada sadece Avrupa’dan ve Amerika’dan rakipler vardı, şimdi Türkiye’den biz varız… Uzun zamandır piyasada yer alan tecrübeli ve dünya devi firmaların arasına girmek gerçekten zor ama imkansız değildi. Veri üretim aşamalarını dünya ve Avrupa standartlarında kurallara bağlı olarak gerçekleştiriyoruz ve kapsam olarak rakiplerimizden çok üstünüz…” diye konuştu.
Her 28 günde bir tüm veriler güncelleniyor
Verilerin 195 ülkenin devlet kurumlarından toplandıktan sonra 5 aşamalı kalite kontrol sürecinden geçip kullanıcıya sunulduğunu aktaran Keyvan, şöyle devam etti: “Ürettiğimiz veriler her 28 günde bir güncellenmektedir. Hava araçlarının güvenli uçuş, iniş ve kalkış yapabilmesi için dünyayı kapsayan tüm rotaların güncel olması hayatidir. Özellikle hava araçları otopilot konumundayken ürettiğimiz veriye ihtiyaç duyarlar. Dünyanın büyük aviyonik üreticileri, havayolu firmaları, İHA / SİHA’lar, simülatör firmaları, uçuş eğitim firmaları, askeri ve sivil hava araçlarında verilerimizi kullanılabilmektedir.”
Çin, ülke politikaları gereği verimize özel ilgi gösteriyor
Aynı zamanda SAHA İstanbul üyesi olan Keyvan Havacılık’ın CEO’su Mehmet Keyvan sözlerini şöyle noktaladı: “Polonya, Almanya, Hindistan ve Çin’e ihracat yapmaktayız. Bu sene özellikle Çin’e odaklandık ve verimizin ihracatı için çalışmalarımızı tüm hızıyla devam ettiriyoruz.
Bunun dışında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri bizim için önemli potansiyel pazar ülkeler… Ayrıca Pakistan ile görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle Çin, var olan ülke politikaları gereği verimize özel ilgi gösteriyor, politik sebeplerden dolayı rakiplerimizden hizmet almak istemiyorlar. Son dönemde yaşanan bazı örneklerden yola çıkarsak, siyasi arenada ülkeler arası ilişkiler çıkmaza girdiğinde veri kesintisi uygulanabiliyor. Askeri alanda da politikalar ve ambargolar her şeyi değiştirmekte ve risklerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu anlamda rakiplerimizin hepsi belli firmalara aitken biz dünyadaki tek bağımsız firmayız. Herhangi bir marka ya da kuruluşa ait olmadığımız için de bu durum son ullanıcıya güven vermektedir.”
BENZER HABERLER