logo

08 Ekim 2024

SAYIŞTAY RAPORUNA GÖRE SİVİL HAVACILIK ALARM VERİYOR

Sayıştay’ın denetim raporu Türkiye’de sivil havacılık sektörünün zararını ortaya koydu. Rapor verilerine göre Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün net zararı 77 milyon lira oldu. Tüm dünyada sivil havacılık otoritesi olarak bilinen Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) de Türkiye’nin sivil havacılık güvenliği puanını 84’ten 49.4’e düşürdü.

Türkiye’nin sivil havacılık güvenliğinin uluslararası alanda zayıf görülmesi halinde, yabancı yatırımcının havaalanı projeleri ve havacılık teknolojileri gibi alanlardaki yatırımlarının azalabileceği belirtildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, “Bu zarar, kurumun mali sürdürülebilirliği açısından ciddi bir tehlike. Havacılık sektörümüz ICAO puanlarının düşük olması nedeniyle bazı uçuş kısıtlamalarına tabi tutulabilir, yabancı yatırımcılar için riskli hale de gelebilir” diyerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması talebiyle önerge verdi. Önergesinde ICAO’nun Türkiye’ye yönelik denetimlerini eylülde yaptığını belirterek, Türkiye’nin sivil havacılık güvenliği puanının 49.4’e düştüğünü ifade etti. Karasu, Hava Seyrüsefer Hizmetleri kategorisinde de 19 puan alındığını aktardı.

ICAO’nun Türkiye’nin puanını bu denIi düşürmesinin ardından yabancı şirketlerin Türkiye’ye uçuş operasyonunu gözden geçirebileceği ve bazı kurumların da Türkiye’den gelen uçuşlar için ek güvenlik önlemi alabileceği ve havaalanı yatırımı noktasında yabancı yatırımcının günden güne çekimser olmaya başladığı ifade ediliyor.

Share