logo

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI İNŞAATINDA SÜRPRİZ İSİMLER !

Restoran işinde beklediğini bulamayan eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın oğulları Emir Hasan ve Mehmet Yavuz Yılmaz, 3. havalimanının hafriyat işine girdi.

ucuncu_havalimani_1

Yılmaz kardeşlerin şirketi CFS ve diğer 10’a yakın hafriyatçı şirketin yaptığı işin büyüklüğü ise 1 milyar Euro’nun üzerinde. Yapımı devam eden ve ilk etabının 29 Ekim 2017’de açılması hedeflenen 3. havalimanında yüzlerce kamyon, iş makinesi son sürat çalışıyor.

Neredeyse başka bir aracın geçmediği yollarda hafriyat taşıyan kamyonlardan dolayı trafik bile oluşmuş durumda. Alandaki göletler doldurulurken, bir yanda da yüksek tepecikler tıraşlanıyor. Yeni havalimanında şu an işin en büyük kısmını hafriyat oluşturuyor. Dile kolay tam 7 bin 650 hektarlık taş, toprak, maden, göletleri kapsayan dev bir alandan bahsediyoruz.

ucuncu_havalimani_kamyonlar_1

RESTORAN İŞİ TUTMADI

Bu dev arazide hummalı bir şekilde çalışan hafriyat şirketlerinden biri ise süpriz bir aileye ait. Eski Başbakan ve eski Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın iki oğlu kurdukları hafriyat şirketiyle şu anda havalimanı inşaatında iş yapıyor. Hatırlanacağı üzere 3. havalimanı ihalesi 3 Mayıs 2013’te yapılmıştı. Kıyasıya çekişmenin yaşandığı ihalede en yüksek teklifi 22 milyar 152 milyon Euro’yla LimakKolin-Cengiz-Mapa-Kalyon (CMLKK) Ortak Girişim Grubu vermişti. İhale, Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olmuştu. 2009 yılında CFS İstanbul Yatırım A.Ş’yi kurarak gıda sektörüne adım atan Mesut Yılmaz’ın oğulları Mehmet Yavuz ve Emir Hasan kardeşler restoran işinde başarılı olamayınca 2013 yılında havalimanı ihalesi gerçekleşir gerçekleşmez ibreyi hafriyat işine çevirdi.

Şirketin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre CFS İstanbul Yatırım A.Ş, 2013 yılında Efe Logistics Group ile birlikte CMLKK tarafından inşa edilen 3. havalimanı inşaatında hafriyat alanında Çalışmaya başladı.

10 milyon 100 bin lira sermayeli CFS İstanbul’da Yavuz ve Hasan Yılmaz kardeşler yarı yarıya hissedar durumda. Hafriyat işini beraber yaptıklarını belirttikleri Efe Logistic Group (Efe Worldwide Lojistik ve Dış Ticaret A.Ş.) şirketinde de iki kardeş hissedar.

Efe Logistic’in büyük ortağı yüzde 50 hisse ile İbrahim Behram. Şirkette Yavuz Yılmaz’ın yüzde 15, Emir Yılmaz’ın ise yüzde 10 hissesi var. Azeri işadamları MirfalakhJabbarov yüzde 17, Javid Sadigov ise yüzde 8 hisseye sahip. Bu şirketin sermayesi ise 1 milyon lira. Yine şirketin internet sitesinde yer alan fotoğraflardan inşaat alanında çalışan kamyonların üzerinde Yılmaz kardeşlerin her iki şirketinin de marka olarak beraber yer aldığı görülüyor.

10’A YAKIN ŞİRKET 1 MİLYAR EURO’LUK İŞİ PAYLAŞIYOR

İstanbul’a yapılacak yeni havalimanı 7 bin 650 hektarlık alan üzerine kurulacak. İhale öncesinde oldukça engebeli olan bu arazideki hafriyat işinin maliyetinin 1 milyar Euro’nun üzerinde olacağı ifade ediliyordu. Alanın büyüklüğü nedeniyle ihaleyi kazanan CMLKK Grubu’nun hafriyat işini 10’a yakın şirkete verdiği görülüyor. Bu şirketlere eşit bir dağılım yapılması halinde şirket başına düşecek pay 100 milyon Euro’yu geçece. Tabii bu tutar şirketlerin elindeki kamyon sayısı ve aradaki anlaşmanın şartlarına ilişkin farklılık gösterebilir.

SEDEF ADASI’NDA RESTORANLARI VAR

CFS İstanbul Yatırım AŞ’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre şirket uluslararası alanda petrol, petro-kimya ve doğal taş ticareti yapıyor. 2009’da gıda sektöründe faaliyet göstermek için kurulan şirket Quick China’nın İstanbul franchisingini alarak sektöre girmiş daha sonra kendi markaları olan Elio, Elio Sedef ve Mitzi ile yoluna devam etmişti. Ancak Yılmaz Kardeşler restoran işinde beklediğini bulamamıştı. Ataköy Marina Park’taki Elio’yu kapatan, Nişantaşı’ndaki ana şubelerini eski CEO’ları Aydın Samanlı’ya devreden kardeşler diğer markaları Quick China’yı da elden çıkarmıştı.

Şu anda CFS İstanbul’un tek restoranı Sedef Adası’nda faaliyet gösteren Elio Sedef. Şirket restoranın yanısıra En-Mar Prodüksiyonla medya alanında televizyon programları ve reklam prodüksiyonları yapıyor. CFS İstanbul uluslararası alanda petrol, petrol ürünleri, petro kimya ve maden ürünlerinin ticaretini de yapıyor.

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANININ HAFRİYATÇILARI

CFS İSTANBUL YATIRIM A.Ş.: Emir Hasan Yılmaz ve Mehmet Yavuz Yılmaz kardeşlere ait şirketin sermayesi 10 milyon 100 bin lira.

ORKUN ULUSLARARASI NAKLİYAT: Orhan Karadeniz ve İlhan Karadeniz’e ait şirketin sermayesi 32 milyon 655 bin lira.

ORKUN LOJİSTİK: 100 bin TL sermayeli bu şirketin yüzde 50 hissesi Orkun Karadeniz’e yüzde 50 hisse ise Güldeniz Uçar’a ait.

TURAN İNŞAAT: Şirketin ortakları Yaşar, Cevdet, Yusuf, Yücel ve Bekir Tiren kardeşler.

CETA YAPI: 10 milyon lira sermayeli şirketin ortakları Hüseyin Tatoğlu, Metin Tatoğlu, Alaattin Cengiz, Ercan Tatoğlu ve Erkut Tatoğlu.

RAMOİL AKARYAKIT: Mersin Ticaret Odası’na kayıtlı olan şirketin sermayesi 1 milyon TL. Mustafa Ramiz

Hocaoğlu’na ait.

İZOL NAKLİYE: Adıyaman Ticaret Odası’na kayıtlı şirket Abdullah ve Ziya Aktaş’a ait.

ŞUBAT İNŞAAT: 50 bin TL sermayeli şirketin tek sermayedarı Fehim Talha Şamlı

GÖKÇE İNŞAAT: Ankara Ticaret Odası’na kayıtlı bu şirketin sahibi Metin Güneş.

ÜSTÜNLER GRUP: Yalova Ticaret Odası’na kayıtlı bu şirketin ortakları arasında Cenker, Sıdıka, Ayhan ve Özge Üstün yer alıyor.

SÖĞÜT İNŞAAT: Ankara Ticaret Odası’na kayıtlı şirketin ortakları arasında Mustafa ve Nurten Akan yer alıyor.

Kaynak:Sefer Levent/Hürriyet

Share
#

SENDE YORUM YAZ

10+3 = ?