logo

01 Şubat 2015

UÇAK MOTORUNA KADIN ELİ DEĞDİ

Dünyanın önemli uçak bakım ve onarım merkezlerinden biri haline gelen THY Teknik AŞ’de görev yapan kadın teknisyen sayısı 85’e ulaştı. Rekor sayıya ulaşan kadın teknisyenlerin 72’si bizzat operasyonda görev alıyor.

Türk Hava Yolları (THY) uçakları dışında, yerli ve yabancı birçok havayolu şirketine de hizmet veren Türk Hava Yolları Teknik AŞ’de uçakların bakım ve onarımında çok sayıda kadın teknisyen de görev alıyor. Yıllar önce sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen kadın teknisyenlerin sayısı hızla artarak 85’e ulaştı. Kadın teknisyenlerin 72’si operasyonlarda; yani uçak bakım ve onarımında çalışıyor. Kadın teknisyenler tıpkı erkek meslektaşları gibi tulumlarını giyip, takım çantalarıyla uçakların yolunu tutuyor, teknik aksamın bakım ve onarımını gerçekleştiriyorlar. İniş takımları teknisyeni Tuğçe Pınarbaşı, bakım teknisyeni Duygu Karaduman ve Sibel Yücel Uzun onlardan sadece üçü… Bu isimler dışında Nursel Ünden Ortaç da THY Teknik’in ilk ve tek kadın baş teknisyeni olarak dikkatleri üzerinde topluyor.

İLK KADIN BAŞ TEKNİSYEN

İstanbul Üniversitesi Elektronik Haberleşme mezunu Nursel Ünden Ortaç, THY Teknik AŞ’de Kalibrasyon Atölyesi baş teknisyeni olarak görev yapıyor. 21 yıldır çalıştığı THY Teknik’in ilk ve tek kadın baş teknisyeni olan Ortaç THY Teknik ile staj yaparken tanışmış. 6 yıldır baş teknisyen olduğunu belirterek mesleğinin bir tutku olduğunu vurguluyor: “Dikkatli ve özenle çalışıyoruz. Teknisyenlik bir tutkudur. Burada kullanılan test ve ölçüm cihazlarının tamir, bakım kalibrasyon işlemlerini yapıyoruz. Dış şirketlere de hizmet veriyoruz. İniş takımları uçaktan söküldükten sonra atölyemize gelir ve sökümü, bakımı ve tamiri gibi bütün işlemlerin hepsi bizim atölyemizde olur. Ben de bu atölyenin bir parçasıyım. Türkiye’de kadın olarak iniş takımları teknisyeni bir ben varım. Hem güç gerektiren hem de özen gerektiren bir meslek. İniş takımlarının parçaları ve diğer bütün bakımları biraz daha ağır geçiyor o yüzden güç gerektiren bir mesleği yapıyorum. İşinizi seviyorsanız ve özenle çalışıyorsanız bu zorlukların hepsinin üstesinden geliyorsunuz. Teknisyen olduğumu söylediğim zaman ‘Bir kadın nasıl uçak tamir eder’ diyorlar, hiç kimse inanmıyor, inandıramıyorum hatta fotoğraflarımı gösteriyorum.”

ZORLU BİR SÜREÇTEN GEÇTİM

Duygu Karaduman ise Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Havacılık Elektrik ve Elektronik bölümü mezunu. Zorlu bir süreçten geçtikten sonra THY Teknik’te işe başladığını dile getiren Karaduman “Şirkete 2010 girişliyim. 2 yıl uçak bakım revizyonda çalıştıktan sonra A Bakım ekibine geçiş yaptım. A Bakım, uçak belirli bir periyodu doldurduktan sonra tıpkı arabalarda olduğu gibi rutin bir bakıma giriyor. Bu bakımlar hızlı ve aksiyonun olduğu bakımlardır. Uçağı bakıma alıyoruz. Planlı bakımlar yapıyoruz. İnsanlara uçak teknisyeni olduğumu söyleyince inanmıyorlar” dedi.

 

Gökhan Artan /HABERTÜRK

 

 

Share
#

SENDE YORUM YAZ

10+4 = ?