logo

VECİHİ HÜRKUŞ’U SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ

vecihi_hurkus

Türk sivil havacılığının sembol isimlerinden Vecihi Hürkuş’u vefatının 46’ıncı yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.

vecihi_hurkus_1

“Ainesi İştir Kişinin Lafa Bakılmaz” özlü sözü gereğince, merhum Vecihi Hürkuş’u, ilk uçuşunu gerçekleştirdiği tarihi perspektifteki icraatlarıyla yad ediyoruz:

19 Haziran 1930 tarihinde Vecihi Hürkuş ve dört yardımcısı tarafından yapımına başlanan ilk Türk sivil uçağı “Vecihi XIV” 16 Eylül 1930’da ilk uçuşunu gerçekleştirmişti.

16 Eylül 1930 Salı günü saat 15.00:

Halk ve basın önünde ilk uçuşu yapıldı.

(yüzde 55 ağaç, yüzde 20 motör, yüzde 25 bez, alüminyum, çelik vs.)

18 Eylül 1930 Perşembe: İstanbul/Eskişehir/Ankara

29 Eylül 1930 Pazartesi: Teknik dosya ve Tayyarenin resmi teknik muayenesi ile uçuş müsaadesi ve seyrüsefer vesikası için İktisat Vekaletine başvuru.

14 Ekim 1930 Salı: “…tayyarenin aerodinamik vasıflarını tespit edecek elimizde hiçbir vasıta bulunmadığından, fennen muayenesine imkan görülmemiş ve bu suretle icap eden seyrüsefer vesikası verilememiştir. (Milli Müdafaa Vekaleti Hava Umuru Umum Müfettişi)

10 Kasım 1930 Pazartesi: “…Tayyarenin parça halinde en yakın, mesela Çekoslovakya servis tekniğine arzı ve oradan alınacak vesaik fen şubemizce kafi görüldüğü takdirde tayyarenin memleket dahilinde uçmasına müsaade edilebilir. (Büyük Erkan-ı Harbiye Reisliği/ Müşir Fevzi)

28 Kasım 1930 Cuma: “Derin üzgünlük içinde Hamid ile uçarak getirdiğimiz tayyareyi sökerken göz pınarlarımız sızlıyordu. Tayyarenin sökülme işi tamamlandı. DDY’dan alınan bir vagona yerleştirdik.    DDY İdaresine teslim ettik”

9 Nisan 1931 Cuma: Prag’da tecrübe uçuşları başlar. Tecrübe pilotu Vecihi Bey’dir. Tecrübe ve testler 18 Nisan 1931 Cumartesi gününe kadar sürer.

23 Nisan 1931 Perşembe: Gazino, güzel çiçeklerle süslenmiş. “Büyük salonun kapısından ayağımı atarken bütün vücudumun titrediğini hissetmiştim. Tam karşıma gelen duvarın ortasında etekleri düğümlenmiş Türk ve Çek bayrakları içinde defne dalı ile çerçevelenmiş beyaz bir levha üzerinde büyük harflerle “YAŞASIN TÜRK TAYYARECİLİĞİ” yazısını görmüş, önce bu yazıyı, sonra da salonda bulunanları selamlamıştım.” …Derin saygı ve şükran sözleriyle aldığım zarfın üzerinde “Vecihi XIV tip tayyaresi” yazılı idi. İçinde tayyaremin beynelmilel CINA vasıflarına haiz iyi bir mektep ve spor tayyaresi olduğuna dair bir diploma, tayyarenin aerodinamik ve statik hesapları ve protokol bulunuyordu. Borçlarımı sorduğumda aldığım cevap: “Bir hiç! Tek temennimiz Türk havacılarının başarısı.”

25 Nisan 1931 Cumartesi saat 09.00:

Prag’dan uçuş. Tuna boyundan yola devam / Linz-Viyana-Belgrat-Kreşovaç-Sofya

5 Mayıs 1931 Salı: Edirne.

6 Mayıs 1931 Çarşamba: İstanbul, Yeşilköy

 

APRON24.COM

Share
#

SENDE YORUM YAZ

2+4 = ?