logo

YOLCU KAYIT SİSTEMİNDE YENİ DÖNEM…

GÜVENLİK Mİ, TEMEL HAKLARA MÜDAHALE Mİ ?

Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler Komitesi, havayolu yolcu kayıtları için AB sistemi kurulmasıyla ilgili raporu kabul etti.

pnr

Komite değiştirilen kuralları 8 çekimser oyla, 14’e karşı  36 oyla kabul etti. 27’e 32 oyla da AB Bakanlar Konseyi ile müzakerelere açılması konusunu onayladı.

Sivil Özgürlükler Komitesi raportörü ve İngiltere temsilcisi,”PNR bir ‘gümüş kurşun’ değil ama cephanelikte paha biçilmez bir silah olabilir. Şimdi yıl sonundan önce nihai anlaşmaya varmak amacıyla ulusal hükümetler ile görüşmelere açılacak” dedi.

Avrupa Birliği ortak havayolu yolcu kayıt sistemi PNR, ( (Passenger Name Record) kıta içerisinde uçakla seyahat eden yolcuları kayıt altına alan bir uygulama.

PNR verileri polisin ve diğer yetkililerin sahip olduğu normal bilgilerden farklı olarak, harcama kayıtları gibi daha büyük detaylar içererek seyahat eden bu kişinin potansiyel bir terörist olup olmadığını tespit etmeye yardım ediyor.

PNR  verilerinin  kayıt altına alınması , düzenli kontroller içermeyen Schengen seyahat yasasına göre Avrupa Birliği vatandaşlarının üye ülkeler içerisinde serbestçe dolaşmasına ters bir durum oluşturmasına sebep olduğu gerekçesiyle Nisan 2013’te  Avrupa Parlamentosu Sivil Haklar Komitesi tarafından reddedilmişti.

PNR sisteminin uygulamaya konulmasında en büyük itiraz, “verilerde  beş yıllık saklama süresinin  öngörülmesi ve bunun  Strasbourg ve Lüksemburg’daki Avrupa mahkemelerinin yargılama esaslarına  aykırı olması” yönündeydi. Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler Komitesi AB’nin  eleştiriler karşısında değiştirdiği son taslakta bu sakıncaların ortadan kaldırıldığı ifade ediliyor.

PNR teklifinin mevcut haliyle, “Avrupa Birliği Temel Haklar Sözleşmesi’nin 7. ve 8. maddelerinde yer alan, özel hayatın ve tüm yolcuların kişisel verilerinin korunması hakkına ciddi zararlar vereceği” iddiaları da diğer bir tartışma konusuydu.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, 13 Ocak’ta Strasbourg’da milletvekillerinden PNR’ı kabul etmesini istemişti.

Konsey Başkanı, ‘Eğer Avrupa’da ortak bir PNR sistemi kuramazsak, elimizde 28 ulusal sistemle, delik deşik bir yamalı bohçayla kalacağız. Bunlar da vatandaşların mahremiyetini ihlal edecek, ancak güvenliklerini gereken şekilde sağlamayacak’ demişti.

 

Kaynak:www.bagimsizhavacilar.com

Share
#

SENDE YORUM YAZ

7+9 = ?