Son Dakika
Tanzanya’nın Tarangire Milli Parkı üzerinde uçan sivil kullanıma dönük insansız hava araçları drone’lar filleri tehlikelerden uzaklaştırıyor.
Uzaktan kumandalı ve kameralı bu araçlar çıkardıkları arı sesiyle nesli tükenen filleri insanların yaşadığı bölgelerden ve tarlalardan uzak tutuyor. Filler, bazen zehirli ok ve mızraklarla bazen de ekinleri korumak için nöbet tutan bekçilerin kurşunlarıyla öldürülüyor. Afrika’nın milli park ve doğa rezervlerinde yaşayan filleri korumak için bu uçan teknolojinin kullanılması yeni bir teknik.
Biyo çeşitlilik ve yaban hayatı araştıran Nadia De Souza dronların ilk denemelerinin olumlu sonuç verdiğini belirtirken “Filler şimdiye kadar olumlu tepki gösterdi. Yani bu güne kadar yaptığımız denemelerde onları dronlar sayesinde tarlalardan uzaklaştırıp istediğimiz bölgeye gitmelerini sağladık. Sonuç olumlu ancak daha fazla veri toplamamız ve istatistiki yönden emin olmamız gerek” diye konuştu.
Biyoloji uzmanı Davis Olson ise bu akıllı hayvanların arı sesli uçan araçlara alışmalarının zaman meselesi olduğunu savunuyor. Bu yüzden etkili bir fil caydırıcısı olan biber tozu dronlara asılan torbalardan havaya atıldığını belirten Olson, “Tarlalara giren fillerin geceleri arıların kavun ve mısır tarlalarına akın etmeyeceğini bilecek kadar zeki olduklarını düşünüyorum. Sanırım çok yakın zamanda artık dronlardan çekinmeyecekler. İşte bu yüzden onları uyarmak için dronlardan havaya biber tozu savuruyoruz” dedi.
Olson ayrıca vahşi doğada meydana gelebilecek kazalara karşı dayanıklı ve maliyeti ucuz dronların fillerin korunmasında kullanılmasının gerçekçi bir çözüm olduğunu savunuyor. Park yetkilileri, dronların hem filler hem de bekçiler için daha güvenli olduğunun altını çiziyor. Böylece drone kullanma eğitimi almış bir kaç tane bekçi, hayatlarını tehlikeye atmayan bir yöntemle fillerle baş edebilecek.
APRON24.COM
BENZER HABERLER