Son Dakika
Yapılan bir araştırmaya göre geçen yıl 8 milyar dolar olan havalimanı güvenlik teknolojilerine yapılan yatırım, 2023 yılında 12 milyar doları bulacak.
Sürekli artan güvenlik tehditleri, güvenlik kontrollerindeki müdahaleci önlemler ve uzun yolcu kuyrukları, müşteri memnuniyetsizliğini artırmakta. Durum, bu modelin uzun süreli olmayacağını gösteriyor. Kişilerin fiziksel özelliklerini analiz eden ve her geçen gün gelişen Biyometrik Sistemler kamusal alanlardaki güvenlik açıklarına çözüm sunacağı gibi getirdiği kolaylıklar sayesinde havayolu ulaşımını da kolaylaştıracak.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) yakın geçmişte Geleceğin Kontrol Notları’na ilişkin vizyonunu da açıkladı. Günümüzde en yüksek güvenlik teknolojilerine sahip yolcu dostu havalimanları arasında Cenevre Havalimanı, Londra Heathrow, Amsterdam Schiphol ve Londra Gatwick geliyor. Yolculara zaman tasarrufu ve konfor, havayolu şirketlerine müşteri memnuniyeti ve operasyonel verimlilik getirecek olan Akıllı Güvenlik (Smart Security) anlayışı hükümetlere de tehditlere karşı güçlü bir kontrol mekanizması sunacak.
Dış kapı kaldırımından uçağa kadar olan yolda hiç durmadan geçilecek yeni nesil güvenlik anlayışında; Tüm Vücut Yolcu Tarama, El Bagajı Tarama, Merkezi Görüntü İşleme, Davranış Analizi, Kontrol Noktasında Gerçek Zamanlı İzleme, Patlayıcı İzi Arama, Risk Odaklı Güvenlik gibi farklı takip ve değerlendirme sistemleri kullanılacak.
Yeni teknolojiler ile havalimanlarını özetlersek:
Havalimanı çevre güvenliği önem kazanacak.
Riske dayalı güçlendirilmiş güvenlik anlayışı hakim olacak.
Kontrol noktalarını hızlandırmak ve daha az müdahaleci bir güvenlik anlayışı benimsemek için seyahat edenleri risklerine göre değerlendirmek temel teşkil edecek.
Risk taşıyan kişiler ve bilinmeyen yolcular daha detaylı tarama, inceleme ve hatta sözlü sorgulamadan geçirilecek.
Uzaktan takip sistemiyle alanında özel eğitim almış kişilerce yolcu davranış gözlem ve analizi yapılacak. Pozitif ve negatif davranışlarına göre bireyin risk analizi çıkarılacak.
Pist üzerinde yer alan bir aracın plakasına kadar detay veren yüksek çözünürlüklü kameralar kullanılacak.
Daha az müdahaleci bir güvenlik anlayışı hakim olacak, zaman kaybını minimize eden gelişmiş tarama teknolojileri kullanılacak.
Kimlik doğrulama için nüfus cüzdanına gerek kalmayacak.
Parmak izi, yüz tarama, avuç içi damar yolu ya da iris tanımlama sistemleri kullanılacak.
Standart pasaportlar tarihe karışacak, e-pasaportlar çıkacak.
Kağıt biniş kartları olmayacak elektronik biletle geçiş yapılacak hatta parmak izi ya da iris taramasıyla doğrudan bilet entegrasyonu sağlanacak.
Çantadaki sıvı kozmetik ürünlerin ve bilgisayarların x-ray cihaza konmadan önce çıkarılması gerekmeyecek.
Kemer ve ayakkabılar çıkarılmayacak.
APRON24.COM
BENZER HABERLER