Son Dakika
Eskişehir Valiliği ve Eskişehir Havacılık Kümelenmesi (ESAC) arasında “Yetkin İş Gücünün Keşfedilerek İstihdamın Arttırılması Projesi” işbirliği protokolü, Tusaş Motor Sanayi TEI tesislerinde imzalandı.
İmza törenine; Vali Güngör Azim Tuna, Vali Yardımcısı Günhan Yazar, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, TEI Genel Müdürü ve ESAC Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Faruk Akşit, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, ETO Başkanı Metin Güler, ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
TEI’nin şehrimizde havacılık sektörünü şekillendirdiğini aktaran Vali Tuna, tören esnasında yaptığı konuşmada, “Türk havacılık sektöründe büyük öneme sahip olan Eskişehir’in dünya çapında bir kuruluşu olan Tusaş Motor Sanayi ile şehrimizde havacılık sektörünün geleceğini şekillendiren Eskişehir Havacılık Kümelenmesi’nin iş birliğinde gerçekleştirilecek bu projeden dolayı her iki kuruluşumuzu yürekten tebrik ediyorum. Bu projenin, istihdam ile ilgili hedeflerimize ivme kazandıracağına dair inancımızın tam olduğunu bütün samimiyetimle ifade etmek isterim” dedi.
İmzalanacak protokolün kurumlar arası iş birliği anlamında örnek bir model olduğunu dile getiren Vali Tuna, konuşmasında şunları söyledi: “Tusaş Motor Sanayi, kuruluş yıllarından itibaren uçak ve helikopter motorlarına yönelik askeri ve ticari alanda başarıyla yürüttüğü ulusal ve uluslararası projelerle havacılık alanında kendisini kanıtlamış ve takdirleri üzerinde toplamış güzide bir kuruluşumuzdur.
Eskişehir’de havacılık sektöründeki çalışmalara yön vermek için Eskişehir Sanayi Odası’nın öncülüğünde başlayan çalışmalar neticesinde Mart 2011 tarihinde kurulan Eskişehir Havacılık Kümelenmesi, bu projeye imza atarak kuruluş amacına uygun bir çizgide ilerlediğini ve önemli bir görev üstlendiğini, kurumlar arası iş birliği anlamında örnek bir model olduğunu bir kez daha göstermiştir.
Ciddi bir katma değer ve istihdam kaynağı oluşturan ve yüksek kalitede iş yapabilme kabiliyetine sahip olan Tusaş Motor Sanayi, Türk Yan Sanayi’nin de bir kazanımıdır ayrıca. Nitekim kuruluşun, yan sanayisi de dikkate alındığında Eskişehir ve çevresinde binlerce kişiye istihdam sağladığı göz ardı edilemez bir gerçektir.
Mevcut işgücünün nitelik ve becerilerinin geliştirilmesi ve yoksulluğun azaltılması için ortaya konulan politikalar, kapsayıcı büyümenin temel dayanakları arasındadır. Rekabetin geliştirilmesine yönelik hazırlanan bütün strateji belgeleri ve planlarında, işgücü nitelik ve verimliliğinin geliştirilmesine yönelik politikaların ortaya konduğunu görmekteyiz. İstihdamın, verimliliğin, ekonomik-sosyal ve çevresel uyumun bir arada olduğu akıllı, sürdürülebilir bir gelişmeyi hedefliyoruz. Bu bakımdan önceliklerimizi de bu çerçevede geliştirmek hususunda hassasiyet gösterdik. Nitekim 2014-2023 dönemi için hazırlanan bölge planında “işgücü niteliklerinin ve istihdamın sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilmesi ve geliştirilmesi” küresel rekabetin geliştirilmesi amacına hizmet edecek bir öncelik alanı olarak belirlenmiştir.
10. Kalkınma Planında da “nitelikli insan, güçlü toplum” ekseninde işgücünün eğitim düzeyinin yükseltilerek istihdam edilebilirliğini artıracak ve işgücü piyasasının talep ettiği becerilerin kazandırılması için yaşam boyu eğitim faaliyetlerinin önemi ve işgücü politikaları ile sektörel uyumun sağlanmasına yönelik politikaların gerekliliği vurgulanmaktadır. 2023 İhracat Strateji Belgesi’nde insan kaynağının geliştirilmesi için yüksek verimli ve nitelikli insan sermayesinin artırılması, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik stratejiler ele alınırken Sanayi Strateji Belgesinde nitelikli işgücü arzını ve talebini artırmaya yönelik atılacak adımların son derece önemli olduğu belirtilmektedir.
Eskişehir’in Bilecik ve Bursa’ya birlikte yer aldığı TR41 Bölgesi’nin istihdam oranlarını yükseltmeye ihtiyacı vardır. Son yıllarda yaptığımız araştırmalar sonucunda sevinerek diyebiliriz ki TR41 bölgesinde istihdamda yaşanan iyileşme süreci ülke geneline göre daha hızlı gerçekleşmiştir.
Önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğu TR41 bölgesi hem üretim hem de istihdam açısından Türkiye’nin ön planda olan bölgelerinin başında gelmektedir. Bu anlamda işletmeler, hem ulusal hem de uluslararası ölçekte rekabet gücünün artırılması için birçok alanda işbirliği oluşturmalı, bu faaliyetlere büyük önem vermelidir ve biz önem verdiklerini de yapılan çalışmalar doğrultusunda görüyor, biliyor ve takdir ediyoruz.
Uluslararası rekabetin en önemli bileşenlerinden biri de şüphesiz ihtiyaçlara cevap verebilen, kendini sürekli geliştiren nitelikli işgücünün varlığıdır. Bölgemizde de nitelikli mesleki ve teknik eğitim almış, kendini çağın gereklerine göre yenileyen işgücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaca cevap vereceğini ümit ettiğimiz “Yetkin İş Gücünün Keşfedilerek İstihdamın Artırılması Projesi” bu bakımdan birçok açıdan faydayı ve olumlu sonuçları da beraberinde getirecektir.
Bir zamanlar Şeyh Edebali’nin yaşadığı ve onun izlerini bağrında saklayan bu şehir, onun vizyonunu her sektör ve alanda geleceğe taşıyacaktır. Türk Dünyası Kültür Başkentliği payesine yükselen Eskişehir, Şeyh Edebali’nin “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” vasiyet ve vizyonuna sadık işler üreterek “önce insan” demeye, yaşatmaya devam edecektir.
Eskişehir bünyesindeki bütün Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri bu proje kapsamındadır. 11 ve 12’nci sınıflar bu projede değerlendirilecek, 12’nci sınıflar biraz daha ağırlıklı onlara verilecek maddi destek de daha fazla olacak haliyle ama biz bir taraftan 11’inci sınıftan itibaren de çocuklarımızı hazırlamaya başlayacağız. Sektörün ihtiyaçlarına bağlı olarak da onları şimdiden yetiştirmeye başlayacağız. Amacımız tabi ki meslek liselerinden mezun olduklarında bu çocuklarımız yüzde 100 iş garantisi diye bir şey yok ama bu yüzde 80-90 olur. Bu süreçte başarılı olurlarsa, kendilerini ispat ederlerse işleri hazır yani iyi bir ücretle bu sektörde, zaten sektörün de ihtiyacı var ama çocuklarımız gerekmediği takdirde üniversite eğitimine gitmek için biraz daha zaman kaybetmesinler.”
Konuşmasının sonunda projenin hayırlara vesile olmasını dileyen Vali Tuna, projenin hayata geçmesinde gayreti olan herkese teşekkür etti. Projenin il genelinde bulunan bütün Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini kapsayacağını söyleyen TEI Genel Müdürü ve ESAC Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Faruk Akşit ise, 11. sınıfa devam eden başarılı öğrenciler arasından, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce belirlenen öğrencilere ESAC tarafından yıl boyunca eğitim ve öğretim bursu verileceğini açıkladı.
ESAC tarafından programa dâhil olan okulların atölyelerine makine ve teçhizat desteği de verileceğini belirten Genel Müdür Akşit, uygulanan program sonunda başarılı olan öğrencilerin ihtiyaç nispetinde ESAC tarafından istihdam edileceğini bildirdi.
Konuşmaların ardından Vali Tuna ve ESAC Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Faruk Akşit, “Yetkin İş Gücünün Keşfedilerek İstihdamın Arttırılması Projesi” işbirliği protokolünü imza altına alarak resmiyete kavuşturdu.
APRON24.COM
BENZER HABERLER