Son Dakika
Türk Hava Yolları (THY) tarafından Türk-Japon dostluğunu pekiştiren 2 gerçek hikayenin anlatıldığı “Ertuğrul 1890” filmi için özel olarak tasarlanan “Kushimoto” uçağı ve filmin dünya prömiyeri için Türkiye’den gelen davetliler, Tokyo’da törenle karşılandı.
Türkiye ve Japonya’nın ilk ortak sinema çalışması “Ertuğrul 1890” filminin yarın akşam gerçekleştirilecek dünya prömiyerine katılacak davetlileri taşıyan THY’nin Kushomito uçağı, Japonya’nın başkenti Tokyo’daki Narita Uluslararası Havalimanı’na indi.
Burada düzenlenen törende konuşan Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Türk-Japon ilişkileri için çok anlamlı bir günü idrak ettiklerini söyledi.
İki ülke ilişkilerinin önemine vurgu yapan Meriç, “İlişkilerimizin dinamikleri kendine özel bir yere sahip. İlişkilerimiz bir dostlukla başladı. Bu dostluk 125 yıllık tarihi geçmişe sahip. 125 yıl önceKushimoto’da başlayan dostluk, bundan 30 yıl önce Tahran’dan THY vasıtasıyla Japon vatandaşlarının tahliyesiyle pekişmiştir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Japonya ziyaretini hatırlatan Meriç, “Ertuğrul 1890” filminin ilk gösteriminin Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin katılımıyla İstanbul’da yapıldığını aktardı.
Meriç, “Türk-Japon dostluğu her iki ülke içinde çok önemlidir. Bu dostluğu sıkı sıkı sahiplenmeli ve genç nesillere aktarmalıyız” diye konuştu.
“Film, bütün dünyada ses getirecek”
Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tajima, iki ülkenin dostluğuna ilişkin THY’nin bir uçağına Kushimoto isminin verilmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti.
Türkiye ve Japonya dostluğunun 125. yılı kapsamında gerçekleştirdikleri etkinliklerden bahseden Tajima, “Ertuğrul 1890 filmi tamamlandı ve gösterime girecek. Bu film sadece Japonya ve Türkiye’de değil, bütün dünyada ses getirecek” vurgusunu yaptı.
Tajima, Kushimotolular olarak iki ülkenin dostluğunu artırmaya katkı sunacaklarını kaydetti.
“Türkiye’ye ne kadar teşekkür etsek azdır”
Irak-İran Savaşı’nda kurtarılan Japon iş adamı Junichi Numata, uçağı ve kabin memurlarını görünce o günleri tekrar hatırladığını söyledi.
O tarihte Avrupalı havayolları şirketlerinde yer bulamadıklarını aktaran Numata, “THY’nin Tahran’dan kurtardığı 215 Japon’dan biriydim. Bundan dolayı Türkiye’ye ne kadar teşekkür etsek azdır. Kurtarılmamız 1890’da Ertuğrul Fırtakeyni’ni kurtarma çabalarıyla başlayan iki kadim dostluğun devamıdır” değerlendirmesinde bulundu.
THY Satış Başkan Yardımcısı Ahmet Harun Baştürk, Tokyo’da bulunmaktan ve iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.
Tahran’dan 1985’te Japonları kurtaran uçağın bir benzerinin tekrar tasarlandığını aktaran Baştürk, uçağa Ertuğrul Fırkateyni faciasının yaşandığı beldenin ismi Kushimoto’nun adının verildiğini ifade etti.
Film için özel “pijimalı” tasarım
Film için özel olarak tasarlanan uçak, THY’nin “pijamalı” olarak adlandırılan eski dış desenine boyandı. Uçak ismini ise Ertuğrul Fırkateyni faciasının yaşandığı yer Kushimoto’dan aldı.
Filmin dünya prömiyeri için Türkiye’den davet edilenlerle 158 yolcunun bulunduğu uçakta 3 kaptan pilot, 12 kabin görevlisi 1985’te Tahran’dan Japonları kurtaran THY ekibinin o dönem giydiği üniformalarla yolculara hizmet verdi.
Törene Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşar yardımcıları Nihat Gül ve Nermin Kırım, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, THY’nin Tokyo Müdürü Mustafa Dökmetaş, Irak-İran Savaşı’nda Tahran’dan Japonları kurtaran THY uçuş ekibinden pilot Koray Gökberk, kabin görevlileri Ayşe Özalp, Sevil Atıcı, Manolyan Komutan, Nazan Akünler, Emine Köprülü, Deniz Cansız, Müge Sayar ve Nuray Şalcı’n da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Ertuğrul 1890 filmi
Bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en büyük bütçeli sinema filmlerinden biri olarak dikkati çeken filmin yapımcılığını, Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Japonya’da ise Ertuğrul Film Partners üstlendi.
Uygulayıcı yapımcılığını Japonya’da TOEI şirketi, Türkiye’de Böcek Yapım’ın gerçekleştirdiği filmin çekimleri Türkiye’de İstanbul, Kapadokya ve Antalya’da, Japonya’da ise Kuşimoto ve Kyota’da toplam 4,5 ayda tamamlandı.
Mitsutoshi Tanaka’nın yönettiği filmin senaryosu Eriko Komatsu tarafından kaleme alınırken, senaryo ve tarih danışmanlığını Prof. Dr. İskender Pala, görüntü yönetmenliğini Tetsuo Nagata, sanat yönetmenliğini Hakan Yarkın ile Hidefumi Hanatani üstlendi.
Yönetmen yardımcılığını da Uğur Karaaslan ve Oğuz Uydu’nun üstlendiği filmde rol alan Türk ve Japon oyuncular ise şöyle:
“Alican Yücesoy, Uğur Polat, Tamer Levent, Melis Babadağ, Murat Serezli, Deniz Oral, Mehmet Özgür, Kenan Ece, Hakkı Haluk Cömert, Erkan Pekbay, Alper Düzen, Cem Cücenoğlu, Mert Aygün, Seiyo Uchino, Shioli Kutsuna, Naoto Takenaka, Yui Natsukawa, Toshıyukı Nagashıma, Yukiyoshi Ozawa, Ayumı Takano, Takashı Sasano, Shioli Kutsuna.”
Film, 1890’da 600’ü aşkın mürettebatıyla fırtınaya yakalanarak, Japon karasularında batan Osmanlı fırkateyni Ertuğrul’un hazin hikayesini ve 1985’te 215 Japon vatandaşının, Başbakan Turgut Özal’ın talimatıyla THY tarafından İran-Irak savaşından kurtarılmasının çarpıcı gerçek öykülerini kurgusal bir senaryoyla aktarıyor.
“Ertuğrul 1890”, iki ülke arasındaki dostluğun 125. yılı dolayısıyla 5 Aralık’ta Japonya’da, 25 Aralık’ta Türkiye’de vizyona girecek.
HABERİN VİDEOSU
APRON24.COM
Etiketler: PİJAMALI UÇAK » thy » ucakBENZER HABERLER