logo

TR-JET PAZARDA HEDEF BÜYÜTÜYOR!

yerli_ucak

Türkiye’nin yerli uçağı TRJet, havacılık sektöründeki büyümenin merkez üssünde yeni Orjinal Ekipman Üreticisi olmaya hazırlanıyor.

En son düzenlenen Küresel Havacılık ve Uzay Zirvesinin (2014) toplantısı sonucunda açıklanan rapora göre, dünyada yolcu taşımacılığında hava trafiğinin önümüzdeki 15 sene içinde iki kat artarak, 2030 yılında 6,6 milyar yolcu gibi eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye yükselmesi bekleniyor. Küresel havacılık pazarına yeni giriş yapan ve sektörün gelecekteki Orijinal Ekipman Üreticisi (OEM) olmaya hazırlanan TRJet’in, hava taşımacılığındaki bu yolcu artışını karşılayacak konumda yer aldığı belirtildi.

cem_ugur

UĞUR: “BENZERSİZ BİR KONUMDAYIZ”

TRJet yöneticilerinden Cem Uğur, sektörün ağırlık merkezinde Batıdan Doğuya doğru kayma olduğunu ve önceleri küresel yolcu trafiğinin çoğunluğu Kuzey Amerika ve Avrupa’da görülmekteyken, şimdilerde Orta Doğu ve Asya’da büyüme artışı görüldüğünü ifade ederek, “Türkiye’de Ankara’daki genel merkezimizle, bu büyümenin merkez üssünde yer alıyoruz ve bu artan talebi karşılamak için benzersiz bir şekilde konumlanmış bulunuyoruz” dedi.

TRJet, Türkiye’nin Bölgesel Uçak Projesi kapsamında 32 kişilik 328 serisi uçakları ve 628 konsept uçakları üretecek. Bu uçakların, hâlihazırda büyük uçakların pratik bir şekilde hizmet veremediği küçük şehirler arasında doğrudan sefer düzenleme imkânı sunarak pazarda ciddi bir boşluğu doldurması hedefleniyor.
Yolcu kapasitesi 100 kişinin altında olan bölgesel uçakların kısa menzilli uçuşları daha ekonomik ve sürdürülebilir hale getirdiğini ifade eden Uğur, “TRJet uçakları pazarda karşılanmayı bekleyen bir ihtiyaca yanıt vererek, bölgedeki ticareti daha da canlandıracak ve eğlence amaçlı seyahatleri artıracaktır” şeklinde konuştu.

“YAŞLANAN FİLOLAR ÇOK BÜYÜK PAZAR”

Kapasitesi 30 ila 90 yolcu arasında değişen bölgesel uçaklar için halihazırda ciddi bir ikame piyasası da bulunuyor. Flightglobal’ın 2015 Yılı Filo Tahminlerine göre önümüzdeki 20 yıl içinde yaşlanan filolar nedeniyle 4000’in üzerinde bölgesel jet ve turboprop uçağın ikame edilmesi gerekecek. Bu süreçte, 4700 yeni uçağın da tesliminin yapılması bekleniyor. VIP ve çok amaçlı uçaklar gibi ticari olmayan kullanım alanlarına yönelik ek talepte bekleniliyor.

Bu ihtiyacı karşılamak için, TRJet, Dornier 328 uçaklarının modernize edilmiş versiyonunu kullanarak öncelikle TRJ328™ jet uçağını ve bu uçağın turboprop versiyonunu üretecek. İlk uçuşunu 2019 yılında yapması öngörülen 328 serisi uçaklar, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yerli tasarım yolcu uçağı 628 serisi uçakların üretimine giden yolda önemli bir basamak olacak; 628 serisinin ilk uçuşunu 2023 yılında yapması hedefleniyor.

Bölgesel uçakların ayrıca, daha büyük uçaklarla kendi üslerinden sefer düzenleyen havayolu şirketlerini besleyen ağları da destekleyerek, ekonominin canlanmasına katkıda bulunması bekleniyor.
İkisi de çok yönlü kullanıma uygun uçaklar olan 328 ve 628 serileri, kaplamasız pistlere iniş yapabilmeleri sayesinde, küçük havalimanlarına erişim imkânını artırıyor.

Birçok farklı alanda kullanıma uygun olan 328 serisi uçaklar, yapılan modifikasyonlarla, ticari yolcu taşımacılığının yanı sıra, VIP, kargo uçağı, askeri görev uçağı, deniz karakol uçağı ve ambulans uçak gibi çeşitli amaçlar için de sertifikal opsiyonlar var.

 

APRON24.COM

Share
#

SENDE YORUM YAZ

6+6 = ?