Son Dakika
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından Temsil-Gözetim ve Yönetim hizmetleri veren yer hizmetleri kuruluşlarına yönelik Hava Ulaşım Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştay, sivil havacılığın uçuş emniyet ve güvenliği temelinde, Türkiye’nin ticari haklarını içeren, uçuş izinlerinin daha kısa zamanda daha kaliteli olarak verilmesi amacıyla düzenlendi.
SHT-HUD/Eğitim ve AIP’de yapılan revizyon hakkında sektör kuruluşlarına ayrıntılı bilgilerin verildiği çalıştay, iki ayrı oturum halinde gerçekleştirildi.
HAVA ARAÇLARINA HAREKAT REVİZYONU !
Çalıştay’ın ilk oturumunda, dört ay önce yürürlüğe giren Hava Ulaşım Dairesi Eğitim Talimatı kapsamında ilgili personelin eğitimleri konusunda sektörün izlemesi gereken yol haritası ile ilgili bilgilendirme yapıldı. İkinci oturumda ise Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen hava araçlarının giriş, kalkış ve üst geçiş kurallarında yapılan AIP revizyonu ele alındı.
Sabah oturumda 23 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren ve havaalanlarını kullanan her türlü sivil hava aracının uçuş izinlendirme işlemlerinde çalışan personelin almaları gereken eğitimlere ilişkin usul ve esasları düzenleyen HUD Eğitim Talimatı hakkında bilgi verildi. Bu talimat çerçevesinde ilgili personelin eğitim faaliyetlerini ve unvanlara göre alınması gereken asgari eğitimleri (temel-tazeleme) ve sertifikasyon işlemleri ele alındı.
Öğleden sonra yapılan oturumda ise, Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen hava araçlarının giriş, kalkış ve üst geçiş kurallarında yapılan revizyonu içeren AIP GEN 1.2 görüşüldü. Toplantıda, üst geçiş, planlı münferit teknik inişler, intikal uçuşlar, sefer sayısı ve saat değişiklikleri, genel havacılık veya kişinin kendi hava aracı ile iş seyahati ile yapacağı uçuşlar, arama kurtarma ve tabii afetlerde yardım malzemesi taşıyacak havayolu/ hava aracı işleticilerinin tümünün Türk Hava Sahası’na girmeden en az 3 saat önce uçuş planlarını göndermeleri gerektiği bilgisi verildi.
CHARTER UÇUŞLARA VE BAGAJLARA YENİ DÜZENLEME
Ayrıca Charter turistik uçuşlarda başvuru esnasında sadece charter anlaşmasının sisteme yüklenmesi yeterli bulunarak, bilet ve voucher’in gerekli durumlarda talep edilmesine karar verildi. Diğer taraftan, Türk taşıyıcılarına charter kısıtlaması uygulamayan ülkelerden yapılan charter uçuşlarında mütekabiliyet ilkesine göre uçak koltuk kapasitesinin yüzde 10’una kadar koltuk satışı yapılması hususunda da mutabakat sağlandı. Charter uçuşlar yapılan başvurular ve gereklilikler göz önüne alınarak çeşitlendirilmiş, turistik charter uçuşların yanı sıra kapalı tur ve özel charter uçuşlar ile bagaj taşımacılığı da yeni düzenlemeye dahil edildi.