Son Dakika
Pilotluk mesleğine meraklı olan gençlerin veya bu mesleği icra edenlerin mutlaka okuması gereken özel bir röportajla karşınızdayız. Röportaj, bir özel uçak pilotunun çok çarpıcı ve şaşırtıcı itiraflarını konu alıyor…
Dünya çapındaki ünlülerle seyahat ederken yaşadıklarından pilot eğitiminin zorluklarına, üniformanın cazibesinden pilot maaşlarına kadar, bir özel jet pilotu olmanın nasıl bir şey olduğunu bu röportaj sayesinde keşfedebilirsiniz.
1-Niçin pilot olmak istediniz ?
Önüne geçmesi imkansız bir uçma isteği. Dünyada bunun gibi başka bir his yok! Bir bağımlılık, başka hiçbir yerde bulamayacağınız tarzda bir özgürlük gibi tanımlayabilirim. Ofisinizin 12 km yükseklikte olması harika bir şey!
2. Hepimiz pilotların çok çekici ve şaaşalı bir hayat tarzı olduğunu düşünürüz. Gerçekten de Paris’te öğle yemeği, Bangkok’ta kahvaltı durumu var mı?
Evet ve hayır. Özel jet pilotu olmanın bazı avantajları tabii ki var: Şöhretlerinin zirvesindeki ünlülerle uçma fırsatım oluyor, dünyadaki en güzel yerlerini görebiliyorum. ‘Jet-set’in uğrak yerleri Nice, Korsika ve Sardinya’daki restoran ve barlarda takılabiliyorum. 5 yıldızlı ultra lüks otellerde kalıp, hayal bile edemeyeceğiniz güzellikteki yerleri görebiliyorum.
Ama eksi yönleri de var: Zamanımın büyük bir kısmını evden uzakta geçiriyorum. Aile özleminin yanı sıra eve dönüşte sosyal yaşam kurmak çok zor oluyor. Ayrıca tümü vücut direncini kıran şeyler olan; erken kalkışlar, geç mesai bitimi ve farklı zaman dilimlerinde çalışma sebebiyle oldukça yorucu ve talepkar bir meslek. Sonuç olarak %70 göz kamaştırıcı ve %30 yorucu ve sıkıcı denebilir.
Dünyaya pilotların gözünden bakın: Dünyayı kuşbakışı keşfedebileceğiniz nefes kesici 27 fotoğraf
3. Pilotların, çekiciliklerini artırmak için iş dışında da üniformalarını giydikleri oluyor mu?
Hayır, ben pilot üniformasının iş dışında giyilmesini komik buluyorum. Pilotların bunu yaptığını görmeniz çok ender bir durumdur. Bazı hanımların bana göz kırptığını görmüşümdür ama genel olarak üniformalar sadece uçuş sırasında giyilmelidir. Benim üniformam el yapımı ve fiyatı 8500 TL, ama buna rağmen hanımları tavlamak için hiç kullanılmadı.
Aşkı gökte ararken havaaalanında da bulabilirsiniz: Havaalanında aradığınız aşkı bulmak için 10 öneri
4. Pilotlar uçmadıkları vakitlerde genelde nerelerde takılır? Bir pilota sıklıkla rastlayabileceğiniz en belirgin yer neresidir?
Benim için uçuş destinasyonlarımdaki yerel restoranlar en sık takıldığım yerlerdir. Fransa’da düzenli olarak gittiğim ve beni adımla tanıdıkları çok güzel bir balık lokantası var. Eğer çok seyahat ediyorsanız, sizi güler yüzle karşılayan, samimiyet gösteren insanlar arıyorsunuz. Bir pilotla tanışmak istyorsanız Hong Kong’daki Carnagies’i deneyebilirsiniz mesela!
5. Pilot olmanın en kötü yanı nedir peki?
Bence, dünyadaki en iyi meslek pilotluk. Ama kötü yanı yuvanızdan uzak olmanız ve ailenizle arkadaşlarınızı özlemeniz. Ek olarak, eğer yoğun dönemlerde uçuyorsak pis otellerde de kalabiliyoruz, yani her zaman 5 yıldızlı lüks içinde yaşıyor değiliz!
6. Hiç dünyaca ünlü yıldızları uçurdunuz mu? Birkaç ilginç anınızı dinlesek?
Bir özel jet pilotu olarak, Sophia Lauren’den Sir Paul McCartney’e, Glen Close’dan Formula 1 pilotlarına kadar yüzlerce ünlüyü uçurdum. Ama ne yazık ki size bir anımı anlatamayacağım çünkü gizlilik yemini ettim. Ama şunu söyleyebilirim ki çok renkli hayatlar yaşıyorlar!
Yıldızlar gibi seyahat edin: Uçakta Ekonomi Sınıfından ‘‘First Class’’a Geçmenin Yolları
7. 2012’de yayınlanan ‘Uçuş/Flight’ filmi alkolik, keyfine düşkün bir pilotun öyküsünü anlatıyordu. Pilotlar alkollüyken de uçarlar mı?
Kesinlikle uçmazlar. Asla. İnsanların sorumluluğunu taşıyoruz ve onların yaşamları bizim elimizde, işimizi çok ciddiye alıyoruz. Kendi deneyimlerime dayanarak, uçuş esnasında şimdiye kadar hiçbir uçuş personelinde böyle bir durumla karşılaşmadım.
8. Pilot ve co-pilot’un uçuşta aynı yemeği yiyemediği doğru mu?
Evet, bu doğru. Bu uçuş kurallarının yazılı olmayan bir standardıdır. Ama pilotlar genellikle midelerini rahatsız edebilecek yemekler yemeleri olası destinasyonlara uçtuklarında da, örneğin bir yatı sırasında uçuş öncesi restoranda dahi yemek yeseler, farklı yemekler yemeye özen gösterirler.
9. Yolcu olarak uçtuğunuzda sizi en çok rahatsız eden şey ne olur?
Uçak durmadan ayağa kalkmaları! Yapmamaları gerektiği anons edildiği halde, uçak henüz durmadan yerinden kalkan ve koridorda sıra oluşturan yolcular beni çıldırtıyor. Ya da el bagajı olamayacak kadar büyük bir bavulu uçağa sokmak için kabin ekibiyle tartışanlar veya kabin ekibine kaba davranıp, hiçbir sebepleri olmasa da özel hizmet bekleyen yolcular şeklinde sıralayabilirim.
Daha fazlası için: Kabin memurlarını en çok ne rahatsız ediyor?
10. Siz nasıl özel jet pilotu olmaya kadar verdiniz? Yeni adaylara önerileriniz ne olurdu?
Büyük bir ciddiyetle tercih ettiğiniz bir meslek olmalı çünkü oldukça pahalı bir eğitimi olmasına rağmen, bu eğitimin sonunda hiçbir şekilde kesin iş bulma garantiniz yok. Eğitiminizin parasını çıkarabilmek etmek için bazı şeylerden feragat etmeniz gerekiyor. Mesela arabanızı satmak, evinizi ipotek ettirmek ve yüksek meblağda kredi almak gibi. Bir pilot eğitimi yaklaşık 250.000 TL’ye mal oluyor. Başlangıç eğitim ve lisans alımı da bir 180.000 TL’ye mal oluyor. Sonra mülakat bedelleri var ve aşağı yukarı 75.000 TL de özel jet uzmanlığı almak için ödüyorsunuz. Ayrıca pilotlar kendi özel üniformalarını da kendileri satın alıyorlar.
Genç pilotlar, uzmanlaşmak istedikleri belirli bir jet modeli ya da havayolu firmasının uçağında 40-50 uçuş gerçekleştirmek zorundalar. Bu süreçten sonra ise yeterli uçuş saatine eriştiklerinde ikinci kaptan olarak uçmaya hak kazanıyorlar.
Uçuş eğitimi oldukça zor ve eğitimi eksiksiz tamamlasanız bile herkes pilot olmaya hak kazanamıyor. Lisanslı pilotlar havayolu şirketleri tarafından reddedilebiliyor. Pilot olarak uçmaya hak kazandıktan sonra standart bir ikinci kaptan ortalama 25.000 TL maaş alıyor. Kaptanlar için ise bu 60.000 ile 100.000 arasında değişiyor. 500 saat uçuş sonrası bir kaptanın uçuş primi yükseliyor.
Bütün bu zorluklara karşın, eğer pilot olursanız gerçekten buna değiyor. Pilot olmayı başka bir meslekle kesinlikle değişmem.
Kaynak:skyscanner.com
BENZER HABERLER