logo

“PAM” YIKTI GEÇTİ SEFERLER İPTAL !

kasirga_4

Pasifik Okyanusu’nun güneyinde yer alan ada ülkesi Vanuatu’yu hızı saatte 340 kilometreyi bulan Pam kasırgası yıkıp geçti.

Şiddetli kasırga yüzünden rotası Pasifik’ten geçen tüm uçak seferleri durduruldu. İptal edilen uçak seferlerinin sayısı binlerle ifade ediliyor.

pam-1

Toplamda 83 küçük adadan oluşan ve 47 bini başkent Port Vila’da olmak üzere 267 bin nüfusa sahip ülkede, onlarca kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Başkent tropik kasırga nedeniyle büyük hasar görürken, 80 adayla iletişim kurulamıyor. Kasırganın yol açtığı yıkımın boyutları bu nedenle henüz tam olarak bilinmiyor.

ucak

Birleşmiş Milletler insani yardım koordinasyon merkezinin henüz teyit edemediği bilgilere göre, en az 44 kişi hayatını kaybetti. Yaralı sayısı hakkında ise henüz net rakam verilemiyor.Şiddeti en yüksek olarak gösterilen “beşinci derece” kasırgadan en çok etkilenen yerlerin başında başkent Port Vila geliyor.

Fırtınanın güneye doğru ilerlediği, güneydeki bölgelerde yaşayan on binlerce kişinin hala risk altında olabileceği aktarılıyor. Risk altındaki yerleşim bölgelerin boşaltılması beklenirken, rotası Pasifik üzeriden geçen tüm uçak seferleri durduruldu. İptal edilen uçak seferlerinin sayısı binlerle ifade ediliyor.

AFP’ye konuşan yerel yetkililer, “Şu an sadece Port Vila’da neler olduğunu bilebiliyoruz. Tehlike altındaki güney adalarıyla iletişim tamamen kesilmiş durumda” dedi.

UNICEF sözcüsünün yaptığı açıklamada, kasırganın etkisiyle bölgede 15 ila 30 dakika boyunca tam bir dehşet ortamının yaşandığı ifade edildi. Açıklamada, uzmanların takımada ülkesinde yaşanan bu kasırganın, Pasifik Okyanusu tarihindeki en büyük felaket olabileceği endişesini taşıdıkları kaydedildi.

ucak_firtina

Fiji Hava Servisi meteoroloğu Neville Koop ise kasırganın Vanuatu’dan ayrılırken yavaş yavaş zayıfladığını ve Yeni Zelanda’ya ulaşmadan önce Fiji ile Yeni Kaledonya arasından geçeceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Yeni Zelanda hükümeti dün Vanuatu’daki kurtarma çalışmaları için 734 bin dolar yardımda bulunurken, Avustralya hükümeti ihtiyaç duyulduğunda kriz ekibi göndermeye hazır olduklarını açıkladı.

Share
#

SENDE YORUM YAZ

6+3 = ?