Son Dakika
Havayolu şirketlerinde olduğu gibi havalimanlarında da “5 yıldız”lı olmak uluslararası arenada gelinebilecek en prestijli nokta.
Bu sebeple havalimanları da kendi aralarında yarışarak, çeşitli kriterlerle yapılan değerlendirmeler neticesinde verilen “5 yıldız”a sahip olabilmek için ciddi gayret gösteriyorlar. Havacılık sektöründe en dikkat çeken değerlendirmeyi ise İngiltere merkezli Skytrax yapıyor.
Skytarx son olarak, havayoluyla seyahat eden 110 ulustan yaklaşık 12 milyon yolcunun oylarıyla, 410 havalimanı arasından dünyanın en iyilerini belirledi.
Anket ve ödül belirleme süreci tamamen bağımsız şekilde gerçekleşen ve sonuçlar üzerinde herhangi bir havalimanının etkisi veya müdahalesi olmayan Skytrax Dünya Havalimanı Ödülleri (World Airport Awards), havalimanlarını tesisin genel durumu, check-in, gelen uçuşlar, transferler, alışveriş, güvenlik, göçmenlik işlemleri ve kalkış gibi çeşitli hizmet ve ürünler üzerinden değerlendiriyor. Kısacası havalimanları müşteri memnuniyeti odaklı 39 önemli performans göstergesi ile sınanıp notlandırılıyor.
1999’dan bu yana düzenli olarak açıklanan sıralama ise küresel bazda havalimanlarının birbiriyle yarıştığı en ciddi kıyaslama alanı kabul ediliyor. Ancak şimdiye kadar Türkiye’den herhangi bir havalimanı, 5 yıldızlılar arasında kendine yer bulamadı.
THY’nin yeni merkezi olacak, İGA tarafından inşaatı devam etmekte olan İstanbul Yeni Havalimanı şimdilik bu kategoride kendine yer bulması en muhtemel olanı görünse de 2017 sıralamasında Türk imzalı bir havalimanı 5 yıldızın sahibi oldu.
TAV’IN İNŞA ETTİĞİ 5 YILDIZLI HAVALİMANI
TAV Havalimanları Holding tarafından inşaatı yapılan Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Qatar Havayolları’nın da merkezi (hub) olan Doha’daki Hamad Uluslararası Havalimanı (HIA), 5 yıldızlı havalimanları arasına katıldı.
Hamad Havalimanı, dünyada 5 yıldıza sahip altıncı, Ortadoğu’daki ise ilk havalimanı oldu. Havalimanının estetiği ve ergonomisi, tasarımıyla bütünleştiğinde misafirperverlik kavramını tam olarak dolduruyor şeklinde tanımlandı.
ABD Başkanlık seçimleri öncesi adaylar arasında gerçekleşen düellolar esnasında, başkan Donald Trump’ın da “Bütün havalimanlarımız Doha gibi olmalı” diyerek örnek gösterdiği havalimanı, 2014’te hizmete başlamasına rağmen şimdiden pek çok önemli ödülünün de sahibi oldu. 2015 ve 2016 yıllarında Skytrax’in Ortadoğu’nun en iyi havalimanı ödülleriyle beraber 2016’da Ortadoğu’nun En İyi Personel Servis Kalitesi, 2015’te Asya’nın Geleceğin En İyi Seyahat Deneyimi Sunan Havalimanı ödülünü de almıştı.
5 YILDIZI NELER GETİRDİ?
Bu küresel başarıyı Doha Hamad Havalimanı’na getiren bazı kilometre taşları şöyle:
– Havalimanının iBeacon isimli mobil uygulamasının yolcuların hizmete sunulması,
-Terminalin “Akıllı Havalimanı” özelliğinin lanse edilmesi ve hayata geçirilmesi,
– Concourses D ve E terminalleri arasında çift yönlü tren servislerinin başlaması ve çok sayıda gümrüksüz satış mağazasının açılması,
– Göçmenlik ve transit geçişlerdeki elektronik kapılardan sıra beklemeden geçiş uygulamasının başlaması.
Bunların yanı sıra havalimanının terminalleri arasında birçok sanat eseri yerleştirilerek adeta havalimanının kalitesi daha da yukarı çekildi.
Hamad Havalimanı, 2016’da yüzde 90.5 zamanında kalkış performansı gösterdi. Havalimanında yeşil enerji projesi kapsamında 2030’a kadar karbon verimliliğini yüzde 30 oranında artırmak gibi bir hedef belirlenmiş durumda. Çeşitli yöntemlerle havalimanında enerji tasarrufu sağlanması ve havalimanlarında kullanılan araçlarda yakıt tüketimini ciddi azaltacak projeler de mevcut.
Katar Doha Hamad Havalimanı yılda 50 milyondan fazla yolcuya hizmet veriyor. İngiliz Foster ve Partners tarafından tasarlanan ve bu yıl başlatılması planlanan genişletme çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2021’de yıllık yolcu kapasitesi 65 milyona ulaşacak. Ülkemizde Skytrax’ın kategorilerinde sadece İstanbul Atatürk Havalimanı 3 yıldızlı havalimanları listesinde yer alıyor.