Son Dakika
Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA) uçakta olay çıkartan yolculara ağır cezalar verilmesi için düğmeye bastı. Para cezasıyla başlayan uygulama uçak magandalarını hapse kadar götürüyor.
2014’TE UÇAKTA 8 BİN KAVGA ÇIKTI
Geçen yıl uçaklarda raporlara yansıyan tam 8 bin olay yaşandı. Bu rakam, bir önceki yıla göre tam yüzde 20 arttı. Adeta barut fıçısı haline gelen uçaklarda çıkan olaylar, sektöre ciddi zarar veriyor. Başka meydanlara inen uçaklar, yaşanan rötarlar ve açılan davalar nedeniyle havayolları her yıl 4 milyar dolarlık ek maliyeti yüklenmek zorunda kalıyor. Konuyla ilgili düzenleme 1963’te Tokyo Konvensiyonu ile hayata geçmişti. Ancak 50 yıl öncenin kuralları yetersiz kalıyor. Örneğin geçtiğimiz nisan ayında, Avustralya’dan Endonezya’ya arasında sefer yapan uçakta yolculardan biri aşırı alkol tükettikten sonra kokpit kapısını zorladı. Denpasar’a inen uçaktaki yolcu tutuklandı. Bu sırada havalimanı bir saatliğine uçak trafiğine kapatıldı.
KAVGACI YOLCU SOLUĞU MAHKEMEDE ALDI
Olaylar sonrasında mahkemeye çıkartılan yolcu, Endonezya yasalarına ve Tokyo Konvensiyonu’na olay Avustralya toprağı kabul edilen uçak içinde geçtiğinden sadece sınır dışı edildi. Uçakta yaşanan son kavga “bu kadarına da pes” dedirtti. 18 Aralık 2014 Perşembe günü Çin Hava Yolları’nın Chongqing-Hong Kong seferini yapan uçakta kadın yolculardan birinin çocuğu ağlayınca yanındaki kadın yolcular kendisini uyardı. Ancak çocuğun bir türlü susmaması üzerine sinirler gerildi ve rahatsız olan kadın, çocuğa müdahale etti. Bunun üzerine çocuğun annesi ve yakınları ‘Sen nasıl benim çocuğuma dokunursun’ diyerek kadının üzerine çullandı. Kabin ekibi olayı yatıştırmakta yetersiz kalınca kavgaya diğer yolcular da karıştı. Kabinde yaşanan arbede yüzünden uçak geri dönmek zorunda kaldı. Kavgaya karışan yolcular gözaltına alınarak uçaktan indirildi.
TEDBİRLER YERDE BAŞLAYACAK
Bu tür kavgaları önleme konusunda ilk adım mayıs ayında Montreal Protokol’ü ile atıldı. Hedef, yeni mevzuatla kuralların uluslararası hale getirilmesiydi. Ancak IATA, farklı ülkelerdeki kanunlarla uyum çalışmasının zaman alacağına duyurdu. Hukuksal zeminin hayata geçmesine kadarki sürede IATA yeni bir eğitim programı başlattı. Sorunların önemli bölümünün yerde çözülebileceğini belirten IATA, havalimanı restoranlarında fazla alkol alan yolcuların havayollarına bildirilmesinden kabin ekiplerinin özel psikolojik eğitimine kadar yeni bir programı hayata geçiriyor. Yerdeki tedbirlere rağmen uçakta kavga çıkaranlara ağır para ve hapis cezası verilmesi için yeni düzenlemeler yapılacak.
ALKOL VE SİGARA HAVADA DA BAŞ AKTÖR
Yapılan araştırmalara göre kavgalar çoğu kez uçakta fazla alkol tüketimi ve sigara krizi nedeniyle çıkıyor. Özellikle alkol duvarının aşıldığı, taraftarların maç için kalabalık olarak uçtuğu uçaklarda kavga riski büyük. Kendilerine verilen koltuğu beğenmeyen yolcular da kavgaya sebebiyet veriyor. Yolcular kabin memurunu çağırıyor, yerlerinin değiştirilmesini istiyor. Uçak doluysa bu mümkün olmuyor. Bu yüzden yolcu hostesle kavgaya girişiyor.
ÇOK AĞLAYAN BEBEKLER ÇİLEDEN ÇIKARIYOR
Sürekli ağlayan bebekler ise uçakta arbede yaşanmasına yol açıyor. Bir türlü susmayan bebeğe tahammülü olmayanlar, hemen anne ve babaya çıkışıyor. Bazı yolcular anne babanın, bazıları da rahatsız olan yolcunun tarafına geçiyor, kavga yumruklaşmaya kadar varıyor. İkramı beğenmeyen, daha fazla içecek isteyen yolcular ile kabin memurları arasında kavga çıkabiliyor.
APRON24.COM/ÖZEL