logo

ŞENER “ÜÇÜNCÜ HAVALİMANINDA HİZMETE TALİBİZ”

TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, dolar kur hareketinden yeni stratejilerine, 3. Havalimanı bitiş tarih tahmininden yabancı sermaye girişine farklı soruları cevapladı.

CNBCE’de yayınlanan ‘İş Dünyasında’ Programı’nda konuşan Sani Şener, bu yılı verimlilik, gelecek yılı da yatırım hedefli olacağını söyledi.

TAV’ın dolar-euro-TL paritesinde ‘doğal hedge’ yaptığına dikkat çeken Şener “Doların daha ne kadar yükseleceği’ konusunda tahmin yapmak çok güç. Bir ekonomi bilgesinin de dediği gibi bundan utanmam. Çünkü kontrolümüz dışındaki o kadar çok şey var ki. ABD Merkez Bankası ne diyecek, Avrupa para basabilecek mi? Bunlar hep kontrolümüz dışında. Kur artışı en çok özelleştirme ile birlikte uzun vadeli dolar borcu bulunan şirketleri etkileyecek” dedi.

sani

“DOĞAL HEDGE YAPIYORUZ”

TAV olarak gelir-gider paritelerinin çok farklı olduğuna dikkat çeken Şener, “Bizim kiralarımız dolar üzerinden ödeniyor. Ancak birçok dolar gelirimiz de var. Başta duty free olmak üzere gelir kalemlerimizde euro mevcut. Keza euro giderlerimiz de bulunuyor. Ayrıca yüzde 10 sevisinde TL gelirimiz bulunuyor. Kur işinde herkes aynı anda kazanmaz. Bir taraf kaybeder ki, diğer taraf kazanabilsin.  Gelirimiz ve giderimiz dengeli olduğundan biz TAV olarak doğal ‘hedge’ yapıyoruz. Örneğin 2013’te kur farklı bizim için giderdi. Bu durum 2014’te gelir oldu. Geçen yıl ciromuz yüzde 9 arttı. Ama kârımız yüzde 64 yükseldi. TAV olarak kur bazlı bir gelirimiz yok. Biz operasyon yaparız ve para kazanmayı hedefleriz” diye konuştu.

yolcular_bord

“RUSLAR HARCAMALARINI AZALTTI”

Rusya’daki ekonomik krizin daha çok Avrupa ülkelerini etkilediğine dikkat çeken Şener “Bizim havalimanlarımızda Rus turist sayısında azalma yok. Ama genel olarak bir düşüş olacak. Fakat duty free başta olmak üzere Ruslar yüzde 50 civarında az para harcıyor. Diğer taraftan Türklerin para harcamasında bir düşüş yok. Bunlar ekonomi için önemli veriler” dedi.

“YENİ BİR İSTANBUL DAHA YARATTIK”

İki yıl önce stratejik bir değişiklik yapan TAV, hizmet veren şirketlerinin gelirlerini artması için düğmeye bastı. Sani Şener, o strateji değişimini anlatırken “Bizim gelirlerimizin yarısını İstanbul oluşturuyor. İki yıl önce stratejik bir değişikliğe gittik. Hizmet gelirimiz yüzde 30. Bunun yüzde 20’lik kısmı da yurtdışından geliyor. Amacımız, İstanbul kadar geliri yurtdışından hizmet üzerinden alabilmek” şeklinde konuştu.

atu_dutyfree

“14 HAVALİMANI İŞLYETİYORUZ AMA 53 HAVALİMANINDA VARIZ”

TAV Havalimanları’nın yaptığı atılımlarda global marka haline geldiğinin altını çizen Şener “Duty Free’den IT’ye, özel yolcudan handlinge kadar kadar çok alanda hizmet veriyoruz. Biz 14 havalimanı işletiyoruz. Ama bu şirketlerimiz ile 53 havalimanındayız. Amacımız bu sayının daha da artması” dedi.

Tav Havalimanlari

“KURUMSAL LABORATUARIMIZ ATATÜRK HAVALİMANI”

Atatürk Havalimanı’nın kendileri için büyük amiral gemisi olduğuna işaret eden Şener, “Bugün Atatürk Havalimanı’na baktığınızda eğitim, IT ve handling alanında sürekli yabancıları görebilirsiniz. Araplar, Moğollar, Makedonlar, Çinliler ile sürekli tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Ortak çalışmalar yapıyoruz. Keza Atatürk Havalimanı Türk havacılığının dinamosu olarak THY için de kurumsal bir laboratuar. Herkes burayı çok iyi kullandı” ifadelerini kullandı

“ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI 2019-2020’DE BİTER”

Sani Şener’e Üçüncü Havalimanı’nın bitiş tarihi de soruldu. Şener, bu tarihi dünyanın en büyük havalimanı inşaat şirketi olarak hem de 14 havalimanı işleten bir kuruluş olarak cevaplayacağını belirterek “Hem inşaat hem de işletmeci tecrübemiz üzerinden düşünürsek tahminimiz günümüz inşaat kriterlerine göre buranın 2019-2020 gibi biteceği yönünde. Erken de bitebilir. Ancak bu iki yaklaşıma göre bizler stratejimizi hazırladık. Sonuçta DHMİ’nin bize 2021 yılı için Atatürk Havalimanı’nda taahhütleri var” dedi.

Şener ‘Üçüncü Havalimanı’nda olacak mısınız?’ sorusunu ise “İstenirse hizmete talip oluruz. Sonuçta iki taraf için de kazan-kazan durumu olması lazım. Bunun hesabı yapılır ve karar alınır” diye cevapladı.

ataturkairport79.jpg

“YABANCI SERMAYE SEÇİMDEN SONRA GELİR”

Önümüzdeki seçime kadar yabancı sermayenin gelişmelerini izlediğini belirten Sani Şener, “Şu an güvenli liman arıyorlar. Ülkeye sermaye girişi daha düşük. Seçimden sonra yabancı sermaye girişinde artış bekliyorum. Bu yılı tasarruf yılı olarak ilan ettik. Ama bu gelişmeler ışığında yılın ikinci yarısı daha iyi geçecek. 2016 ise yatırım yılı olacak” dedi.

“THY İZMİR VE ANKARA’YA KAYACAK”

Şener, THY’nin Lufthansa benzeri bir modelle hareket ettiğini belirterek “Şu an Lufthansa Frankfurt’unr yanı sıra Münih ve Berlin’den üç hub’lı operasyon yapıyor. Atatürk Havalimanı’nın son ana kadar büyümesi için yatırım yapıyoruz. Ama THY’nin hızlı büyümesinden İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa Havalimanları’nın da pay alacağına inanıyoruz. İki havalimanı da ciddi bir alt yapıya sahip. Kapasitelerini daha yüksek kullanacaklar” diye konuştu.

 

Share
#

SENDE YORUM YAZ

4+10 = ?