logo

“UÇAĞI DÜŞÜREN PİLOT 6 AY ÖNCE SIKINTILIYDI”

Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, uçağı kasten düşüren yardımcı pilotun testlerin yüzde 100’ünü geçerek uçuşa elverişli olduğunu söyledi.

Andreas_Lubitz-1

Spohr, “Yardımcı pilot 6 yıl önce eğitimi sırasında bir sıkıntı yaşadı ama test yaptıktan sonra yeniden eğitimine başladı. Ne yaparsanız yapın, bütün olanaklarınızı seferber edin, böyle bir dramı tümüyle engelleme yönteminiz yok” dedi.

lufthansa_ceo_2

Alman havayolları şirketi Lufthansa’ya ait GermanWings havayolu şirketinin Barselona’dan Düsseldorf’a giden uçağının Fransız Alpleri’nin güneyinde düştüğü düşmüştü. Uçakta mürettebat ile birlikte toplam 150 kişi hayatını kaybetmişti.

Savcının açıklamasına göre, kaptan pilot uçağı otomatik pilota aldıktan sonra ‘Yetki senin’ diyerek kokpitten ayrıldı. Fransız savcı, Alman vatandaşı olduğu belirtilen Lubitz’in, kaptan pilot yokken bir düğmeye basarak uçağı düşüşe geçirdiğini söyledi.

german_kaza_3

“LUFTHANSA DÜNYANIN EN GÜVENLİ HAVA YOLU”

Lufthansa CEO Carsten Spohr, kazanın kasten yapıldığı yönünde bilgiyi doğruladı. Carsten Spohr, “Ses sayıtları kumandan plotun, asıl plotun kokpiti terk ettiği ve dönemediği gösteriyor. Uçağı yeniden kontrol altına almak için girememiştir. İnanamıyoruz ki böyle bir olay başımıza geldi. Korkunç bir durum, bütün var olduğumuz günden bu yana yaşadığımız en büyük, kabus diyebiliriz bu kaza için. Biz pilotlarımızı ve personelimizi seçerken, son derece titiz ve güç koşulları aşabilen son derece sert kriterlerimiz var. Özellikle psikolojik olarak güçlü elemanlar personeller alıyoruz. Özel bir testimiz var, psikolojik sağlığını test edebilmek için. Almanya havacılık araştırmaları merkezinin uyguladığı bir test var. Dünyaca ünlü bir test, bizde personelimizi bu testten geçiriyoruz. Böyle bir olayı hayal dahi edemezdik. Pilot ekolünü 2008’den bu yana özel bir formasyon alan yardımcı pilot uzun süre bizim çalışma prensiplerimizde olduğu gibi kabinde çalıştı. 6 yıl önce eğitimi sırasında bir sıkıntı oldu ama test yaptıktan sonra yeniden eğitimine başladı. Ardından gelen bütün testleri geçti yüzde 100 uçuşa elverişli olduğu testlerden geçtiğini belirtmek isterim. Hiç eleştirecek yer bırakmayacak bicimde uçuşa elverişli bir personeldi. Bizim için çok büyük bir şok. Hiçbir bilgimiz yok yardımcı pilotun böyle korkunç bir eylemde bulunmasına yönelik hiçbir fikrimiz yok. Bu bizim bütün var olduğumuz tarihten bu yana, bütün meslektaşlarımız hem fikiriz yaşadığımız en acı facia, bütün meslektaşlarımıza güven duyuyoruz. Dünyanın en iyi havayoluyuz. Pilotlarımız da bizim markamızın en onur duyduğumuz elemanları. Bize bu markayı sağlayan elemanlarımız. Ne yaparsanız yapın, bütün olanaklarınızı seferber edin, böyle bir dramı tümüyle engelleme yönteminiz yok” diye konuştu.

Share
#

SENDE YORUM YAZ

5+1 = ?