logo

GELECEĞİN UÇAKLARI BÖYLE Mİ OLACAK?

Yakıt giderek pahalanıyor. İleride uçmaya devam etmek için daha tasarruflu uçaklara ihtiyaç olacak. Yarının uçak teknolojileri bugünden şekillenmeye başladı.

1. Havayı kirletmeyen uçaklar

Dünya genelindeki karbondioksit salınımının yüzde 3’üne hava ulaşımı yol açıyor. AB Komisyonu’na göre bu miktar çok fazla. Komisyon, bu miktarın 2050 yılına kadar dörtte bir oranında azaltılmasını talep ediyor. Bu tür çevreyi dikkate alan uçakların etkili olabileceği ifade ediliyor. Araştırma kuruluşu Bauhaus Luftfahrt’ın hedefi elektrikle çalışan uçak.
2. Soğutulmuş motorlar

Elektrikli uçağın havalanabilmek için çok güçlü motorlara ihtiyacı var. Zira motorlar -190 dereceye kadar soğutuluyor. Ancak bataryaların günümüzdekilerden daha hafif olması gerekiyor.
3. Şekil işlevi artırıyor

Uçağın şekli doğru tasarlanırsa yakıt tasarrufu yapılabilir. Alman Hava ve Uzaycılık Merkezi’nin bu tasarımında uçak kabini ile kanatlar birleştiriliyor. Kabin bir nevi kanat haline geliyor. Böylece sürtünme direnci azalıyor.
4. Motor yerine dev pervaneler

‘Açık rotor’ motorlar bu uçakların omurgasını oluşturuyor. Bunlar pervane gibi çalışıyor. Alman Hava ve Uzaycılık Merkezi’nin hesaplarına göre bu pervaneli jet motorlar sayesinde yüzde 20’ye varan yakıt tasarrufu yapılabiliyor.
5. Tasarruflu ama gürültülü

En iyi yöntem olarak açık rotorlu motoru tamamen yeni bir gövde üzerine, arka kısma oturtmak görülüyor. Bu tür uçaklar daha tasarruflu ve hızı günümüz hava taşıtlarına yakın. İki saatlik uçuşun sadece 15 dakika uzaması bekleniyor. Dezavantajı ise rotorların çok sesli olması.
6. Tasarruf hedefli tasarım

Tasarrufa yönelik tasarlanan bir uçak böyle görünüyor: Çok uzun kanatlar, ince bir gövde ve elektromotor. Ancak uçak saatte 70 kilometre hız yapabiliyor ve çok az yük taşıyabiliyor.
7. Yukarı katlanabilen kanatlar

 

Uzun ve ince kanatlar aerodinamik açısından iyi ve yakıt tüketimini azaltıyor. Bu sebeple güneş enerjisiyle çalışan uçakların kanatları (63 metre). Fakat havaalanlarında pek çok terminal bu tür uçaklara uygun değil. Çözüm katlanabilir kanatlar.
8. Çift kanatlı uçaklara dönüş

Bauhaus Luftfahrt’ın Box Wing uçaklarının arka kısmında büyük pervaneleri ve aşırı ince kanatları bulunuyor. Çift katlı kanatları ok biçiminde tasarlandığı için çabuk ve tasarruflu uçuyor. Uçağın havaalanlarını sorunsuz kullanabilmesi amacıyla kanatları kısa tasarlanmış.
9. Tasarrufla beraber hız da artacak

Hep zamanla yarışanlar için başka çözümler de bulunuyor. Alman Hava ve Uzaycılık Merkezi’nin geliştirdiği ‘Spaceliner’ roketle güçlendirilmiş motora sahip bir yolcu uçağı. Spaceliner ile 2050 yılına kadar Avrupa’dan Avustralya’ya 90 dakikada yolcu taşınabilmesi planlanıyor.

Share
#

SENDE YORUM YAZ

7+8 = ?