logo

TAYVAN’DAN İŞADAMLARIMIZA AÇIK ÇEK

Türkiye’nin Tayvan Taipei Ticari Ateşesi İsmet Erikan, THY’nin başlattığı seferler sonrasında Türk işadamlarını yatırım yapmaya çağırdı.

Erikan “ Tayvan’da işadamlarımız için özellikle gıda, tekstil ve mermer ihraç edebilecekleri çok büyük bir Pazar var. Üstelik ülke serbest ticaret konusunda büyük kolaylıklar sağlayan ve göz ardı edilmemesi gereken potansiyele sahip “ dedi.

ATESE_ANA

THY’nin İstanbul Taipei seferiyle Tayvan’a gelen gazeteciler ve işadamlarına ev sahipliği konusunda büyük kolaylıklar sağlayan bir isimle konuştuk. Bu isim kendini Türk bayrağını onurla dalgalandırmaya adamış, Türkiye’nin Tayvan Taipei Ticari Ateşesi İsmet Erikan.

“THY’NİN GELMESİ HASRETLE BEKLEDİK”

Erikan çok zamandır hasretle bekledikleri güne kavuşmanın sevincini yaşadıklarını belirterek, Bu çok uzun süredir beklediğimiz bir uçuştu. Tayvan yaklaşık 23 milyonluk bir nüfusa sahip. Yüzölçümü de bizim Konya kadar. Yüz ölçümü çok küçük olmasına rağmen ekonomisi çok güçlü bir ülke. Yaklaşık yıllık 350 milyar dolarlık ihracatı, 290 milyar dolarlık ithalatı olan bir memleket. Her yıl 50-50 milyar dolarlık dış ticaret fazlası var. Kişi başına düşen milli gelir, 20 bin doların üzerinde, harcama endeksi son derece çok fazla olan bir ülke” dedi.

tayvan_is merkezi

“İŞADAMLARIMIZA HER KAPIYI AÇMAYA HAZIRIZ”

Türk işadamları için Tayvan’da büyük yatırım fırsatları olduğuna dikkat çeken Erikan “Tayvan’ın Türkiye ile ticari ilişkileri güçlü fakat yeterli değil. Biz burada çok daha fazla potansiyel olduğunu biliyoruz. Özellikle Türk iş adamlarımızı Tayvan’ın mercek altına almalarını ve buraya sadece ithalat için değil, ihracat yapmak üzere gelmeye davet ediyorum. Her türlü meyve, sebze yenilebilir gıda ve yağlar ile tekstil Türk iş adamlarımız için burada çok iş yapabilecekleri sektörlerin başında geliyor. Doğal taş ve mermer çok önemli Taiwan için. Türkiye Tayvan’ın mermer ihtiyacının yüzde 70’ini karşılıyor. Ancak biliyoruz ki Türkiye’de bu ihtiyacın yüzde 100’ünü karşılayacak mermer yatakları var. Turizm alanında işbirliği ve yatırım imkanları mümkün. Çünkü Tayvan ekonomisi serbest ekonomi koşullarıyla, açık rekabete dayalı bir yapıdadır. Türk işadamlarının her alanda burada iş yapmaları mümkün.Tabi ki Tayvan’ın da güçlü olduğu alanlar var. Tayvan bilgisayar, elektronik ürünler, yüksek makine teknolojileri ve ünlü markaların dünyadaki en büyük üretim merkezlerinden biri. İşadamlarımız,  Tayvan’ı sadece ihracatçı bir ülke olarak tanımasınlar. Bizim sadece ithalat yapabileceğimiz bir ülke olarak ta tanımasınlar. Burayı bir de satış yapabilecekleri büyük bir ekonomik Pazar olarak bilsinler. Buraya gelecek işadamlarımızın sadece 23 milyonluk Tayvan’ı düşünmesinler.  Çünkü Tayvan’ın başta Çin olmak üzere Vietnam, Filipinler ve Myanmar’da iş yapan insanları var. Oralara da bu kapıdan kolaylıkla açılma, ticaret potansiyelini kullanma imkanımız var. Yeter ki gelip yatırım yapmak istesinler, Türk iş adamlarımıza bütün kapılara sonuna kadar açmaya hazırız” diye konuştu.

tayvan_kule

“UÇUŞLAR BAŞLADI VİZE KOLAYLAŞTI”

Ticarette gelişmenin ülkeler arasındaki hava köprülerinin artmasıyla mümkün olabileceğine dikkat çeken Türkiye’nin Tayvan Taipei Ticari Ateşesi İsmet Erikan “THY’nin dün başlayan seferlerinin ben bu potansiyeli kullanmada çok büyük katkıları olacağına inanıyorum.  2013 yılından itibaren buradaki Taipei Uluslar arası Havalimanı’nda ‘landing’ vize dediğimiz, kapıda kolaylıkla vize alabiliyorlar. Vize işlemi sadece birkaç dakika sürüyor. Bu yüzden önceden vize almak için kuyruk bekleme zahmetine katlanmalarına da gerekmiyor” şeklinde konuştu.

tayvan_insan

“TAYVAN ÇOK GÜVENLİ BİR ÜLKE”

Tayvan halkının son yıllarda Türkiye özellikle de İstanbul’a büyük ilgi duyduğuna işaret eden Erikan, “ Buranın insanı Türkiye’yi gün geçtikçe daha fazla tanıyor. 2012 yılında Taiwan’dan Türkiye’ye giden turist sayısı 17 bin’di. Bu rakam 2013’te 30 bin’e, 2014’te 40 bin’e çıktı. THY’nin Taipei seferlerinin başlamasıyla, çok kısa bir sürede 150 bin’e ulaşacağını tahmin ediyoruz. İleriki yıllarda daha büyük rakamlara ulaşabiliriz.  Taiwan’da hem Türkiye hem de insanımız çok iyi tanınıyor ve iyi duygularla anılıyor. Taiwanlı’larla benzer yönlerimiz var. Misafirperverliğimiz, alçak gönüllülüğümüz birbirine çok benziyor. Çok sakin ve misafirperver insanlar. Türkiye’ye gittiklerinde de aynı misafirperverliği görüyorlar. Çok mutlu duygularla buraya dönüyorlar. Tayvan tropik iklime sahip bir ada. Her tarafı yemyeşil ve pırıl pırıl ve dünyanın en güvenli ülkelerinden biri. Her hangi bir yerde cüzdanınızı unutursanız, 4 saat sonra gelin hiç ellenmemiş halde bıraktığınız yerde bulursunuz. Veya size kısa bir müddet sonra bir telefon gelir. Bir yetkili, bir polis ‘cüzdanınızı şu yerde unuttunuz mu’ diye sorar. Sizi bulur ve iade eder. Bu yüzden, Çin Hongkong’a, Japonya Tokyo’ya gelen insanlarımıza gönül rahatlığıyla Tayvan’a da gelebileceklerini söyleyebilirim.  Çünkü Tayvan’ın görülecek çok güzel bir doğası ve zengin bir tarihi kültür mirası var.

tayvan_sunyatsun

ÇİN’İN KURUCU BABASI SUN YAT SUN

Çin’in kurucusu ve kutsal babası olarak bilinen Sun Yat Sun’un malikanesi Taipei şehir merkezinde bulunuyor. Tayvan halkının çok sevdiği Sun Yat Sun’un mezarının bulunduğu bu yeri görmek için dünyanın dört bin yanından turist geliyor.

Share
#

SENDE YORUM YAZ

6+5 = ?