Son Dakika
Hepimiz yılda defalarca kez uçağa biniyoruz ama uçakların pek çok özelliği hakkında en ufak bir fikrimiz yok. MailOnline Travel hiç fark etmediğimiz fakat hayat kurtarma potansiyeline sahip olan 8 uçak demirbaşını belirledi.
Cam oyuğu:
Kabin basıncı ve dışarısının basıncı her zaman çok farklıdır. Kabin basıncını yolcuların bulunabileceği seviyede tutmak için uçak camları dış, orta ve iç olmak üzere 3 katmandan oluşur.
Orta ve dış katmanalar arasında bir boşluk vardır. Bu da tüm diğer önlemeler gibi basıncı ayarlamaya yardım eder.
Kanat kancası:
Çoğu uçağın kanatlarında sarı kancalar vardır. Bu kancalar kanatlar üzerinden cankurtaran salına tahliye sırasında kullanılıyor
Suya batma iniş sırasında yolcular bu ip sayesinde bota inebilir.
Balta:
Federal Havacılık İdaresi’ne göre her uçakta balta bulunmak zorunda.
Balta uçaklarda kokpitte yangın çıkması durumunda kokpit panelini kırarak kokpitten çıkmak için bulunuyor.
Çıkışların yanındaki kulplar:
Hepimiz uçaklarda acil çıkışta oturmak ve bacaklarımızı rahatça uzatmak için can atarız. Acaba acil çıkışların yanındaki kulplar hiç dikkatimizi çekti mi? Bu kulplar tahliye sırasında kabin ekibinin güvenliği için.
Panik anında insanların birbirini itmesi ve uçuş personelinin tahliye bitmeden uçaktan ayrılmaması için bu kulplar tasarlanmış.
Siyah üçgenler:
Çoğu uçakta bulunan bu siyah üçgenler, kalkış pozisyonundan önce uçuş ekibinin kanatları en iyi görebileceği ve kontrol edebileceği noktalardır.
Cooper Vane:
Bu küçük parça sayesinde uçuş sırasında merdivenlerin açılmasını önler.
Bu parça uçaklar 1972’de ‘DB Cooper’ diye anılan bir hava korsanının Boeing 727 türü uçaktan Oregon üzerinden uçarken, merdiveni kullanarak paraşütle kaçması sonucu eklenmiştir. Bu yüzden Cooper Vane ismiyle anılır. Bu günlerde çoğu uçakta merdiven bile yok.
Yardımcı Güç Kaynağı:
Yardımcı güç kaynağının kullanım amacı ana makineyi çalıştırmaktır.
Ama kalkış ve inişten önce elektrik sistemini çalıştıran da yardımcı güç kaynağıdır. Böylece yolcular kalkış ve inişten öncede havalandırma, aydınlanma gibi sistemlerden faydalanabilir.
Küllük:
Günümüzde uçaklarda sigara içmenin yasak olmasına rağmen, uçaklarda küllük bulunmak zorundadır.
Bunun sebebi havayollarının yolculara olan güvensizliğidir çünkü genellikle uçak tuvaletlerinde sigara kuralı ihlal edilir. Küllükle tuvaletlerin yanında güvenlik amacıyla bulunur.
(Hürriyet.com.tr)
BENZER HABERLER