logo

08 Nisan 2015

PİLOTSUZ UÇAK FİKRİ KORKUTUYOR !

Yapay zekanın gelişimi ile doğru orantılı olarak milyonlarca yolcu taşıyan uçakların da insansız araçlarına dönüşmesi bekleniyor. Ancak Germanwings kazasından sonra “Pilotlusu dağa çakıldı, pilotsuzu ne yapacak muamma” şeklindeki görüşler insanı ürkütüyor.

pilotsuz_ucak_2

Pilotsuz uçak şimdilik biraz korku salıcı olsa da bu alandaki çalışmaların başladığına dikkat çeken uzmanlar, pilotsuz uçakların kısa süre içinde kullanıma gireceği görüşünde.

pilotsuz_ucak

GERMANWİNGS KAZASI SÜRECİ HIZLANDIRACAK

Alman hava yolu şirketi Germanwings ait Airbus A320 tipi yolcu uçağının yardımcı pilot tarafından düşürülmesi bir süredir uçakların güvenliğinin yeniden masaya yatırılmasına neden oldu. Bu duruma başka bir açıdan bakan bazı uzmanlar, gelişen sensör teknolojisi ve yapay zeka sayesinde kısa vadede pilotların varlığının sıklıkla sorgulanacağı görüşünde. Pek çok şirket ve devlet kurumu uçaklardaki pilot sayısını azaltmak ve uzun vadede pilotsuz uçaklar üretmek için düğmeye basmış durumda. İlk etapta tek bir pilot tarafından yerdeki komuta merkezinden uçurulması planlanan uçaklar, uzun vadede yapay zekaya sahip robotlara emanet edilecek.

gece-ucak-manzara

YOLCU UÇAKLARI AKILLI CİHAZA DÖNÜŞECEK 

Endüstrinin bu alanda yatırım yapmaya hazır olduğuna dikkat çeken NASA’nın otonom sistemler geliştiren departmanının başkanı Parimal Kopardekar, yolcu uçaklarının çok  hızlı bir şekilde akıllı cihazlara dönüştüğünü ve kısa sürede gelişen teknolojinin yardımıyla insanların uçuşlardaki etkisinin minimuma ineceğini belirtiyor.

Sadece 2014 yılında 8.5 milyon ticari uçuş yapıldı ve bu uçuşlarda 838.4 milyon yolcu taşındı. Bu uçuşların pilotsuz gerçekleşmesi durumunda milyonlarca dolarlık maliyetten kurtulacak olan şirketlerin pilotsuz uçaklara yatırım yapması oldukça olası görünüyor.

ucak_firtina

 

YAPAY ZEKA KONTROLDEN ÇIKARSA…!

Peki kul yapımı uçakları yine kul yapımı yapay zeka ile güvenli şekilde uçurmak mümkün olacak mı ?  Yapay zeka kontrolden çıkarsa buna kim nasıl dur diyebilecek. Bütün bu sorular hala net cevap bulamadığı için zihinleri karıştırıyor. Ancak insan oğlu bir şeyi kafaya koymaya görsün, onu mutlaka bir gün başarıyor. Tıpkı bilim insanlarının 10 bin yıl önce hayal ettikleri, uzayı keşfetme, aya gitme gibi fikirleri gerçeğe dönüştürmeleri gibi. İnsansız prototip hava araçlarından sonra pilotsuz yolcu uçaklarının neye benzeyeceğini, hayat şansı olup olmayacağını zaman gösterecek.

 

Share
#

SENDE YORUM YAZ

3+9 = ?