Son Dakika
Rusya’nın başkenti Moskova dolaylarındaki Jukovskiy kentinde gerçekleştirilen MAKS-2015 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı sürüyor. 25 ülkeden 760 şirketin katıldığı fuara Türkiye’yi Aselsan temsil ediyor.
Aselsan için bu etkinliğe katılım yararlı oldu mu? Fuar sırasında ne tür görüşmeler yapıldı? Aselsan’ın, Rusya’nın ilgili şirketleriyle ortak yürüttüğü askeri teknik işbirliği çalışmaları var mı? Rusya ile Türkiye arasındaki askeri işbirliği ne durumda? Bu soruların cevaplarıyla ilgili Sputnik’e konuşan Aselsan Mikroelektronik Güdüm ve Elektro-Optik Sektör Başkanlığı’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Baki Şensoy şu değerlendirmelerde bulundu:
Öncelikle Moskova’da düzenlenen MAKS-2015’e katılmaktan çok memnun olduğumuzu belirteyim. Çok etkileyici bir fuar. Gerek Rus yerli firmaların katılımı açısından, gerekse de uluslararası katılım açısından biz çok yararlandık. İlk defa katılıyoruz Aselsanve Türkiye olarak. Daha önce Türkiye’den katılım olmadı. Ve biz ilk defa bir Türk firmasını ve Türkiye’yi burada temsil etmekten ayrıca mutlu olduk. Burası çok yüksek teknoloji ürünlerinin yer aldığı bir fuar. Dolayısıyla, Aselsan olarak biz bu sene ürünlerimizin hem burada sergilenmesi hem de Rusya’da yürüyen ilişkilerimizin kuvvetlendirilmesi adına bunu çok önemsedik ve fuara katıldık. Hatta dışarıda bayrakların sergilendiği alana baktığımızda Türk bayrağını da gördük. Ve gerçekten ülkemiz adına da mutlu olduk. Tabi firmamız adına da yararlı bir çalışma olduğunu düşünüyoruz.
Aselsan’ın fuardaki amacı ve beklentileri nelerdir?
Rusya’daki firmalarla ve Rusya’da devlet otoriteleriyle devam eden ve sürdürmek istediğimiz olumlu ilişkilerimiz ve çalışmalarımız var. Bunlar temel teşkil etti bizim açımızdan. MAKS fuarı, her alanda bu çalışmaları sürdürme imkanı bulabileceğimiz bir platform. Rusya’daki muhataplarımızın burada çok zengin bir katılımı var. Önemli kuruluşların burada çok geniş katılımlarının olduğunu gördük. En başta bilgilendik. Fuarda sergilenen ürünleri, yetenekleri şirketimiz adına bir bilgi kaynağı olarak da değerlendirdik. Bir taraftan da muhataplarımızla görüşme imkanı bulduk. MAKS fuarı, aynı zamanda farklı ülkelerden gelen temsilcilerin de olduğu bir fuar. Onlarla da diyaloga geçme, iş imkanlarını konuşma fırsatımız oldu.
Aselsan fuarda hangi ürünleri sergiliyor? Özellikleri nedir?
Aselsan 1974’ten itibaren yeteneklerini geliştiren ve 1975’te ilk üretim alanının kurulmasıyla birlikte üretim yapan, savunma elektroniği alanında başarılı bir firma. Aselsan’ın yaklaşık 40 yıllık bir dönem içinde ürün yelpazesi çok genişledi. Bu ürün yelpazesinin içinde haberleşme ürünleri, radar, elektronik, harp, savunma sistemleri, hatta sivil ürünlere varıncaya kadar çok çeşitli alanlar var. Bizim ağırlıklı olarak burada temsil ettiğimiz ürünler üç kategoride toplanabilir. Havacılık fuarı MAKS-2015’in konseptine de uygun olarak biz aviyonik, elektro-optik ve mini insansız araçlarımızı getirdik. Bunlar bizim kendi özgün ürünlerimiz. Hem bu ürünleri sergileme imkanını buluyoruz hem de o ürünlerle ilgili olarak muhataplarımızla teknik bilgi paylaşımında bulunuyoruz.
Aselsan’ın Rusya’nın ilgili şirketleriyle işbirliği var mı?
Yürümekte olan bazı projelermiz var. Biz burada özellikle yerli yetenekleri olan ve bizim benzer alanlarda bizim gibi faaliyetler gösteren kuruluşlarla daha önceden bilgi paylaşımlarında bulunmuştuk. Bunlar zamanla somut bazı ihtiyaçların karşılanmasına yönelik projelere doğru adım adım ilerliyor. Bizim gayretimiz bu somut projeleri konuşup onlarla ilgili çözüm önerilerini oluşturmak. Şu anda devam eden ve görüşmekte olduğumuz muhtemel çözüm önerileri sunabileceğimiz ihtiyaçlar mevcut. Bu fuarda da bunlarla ilgili yine görüşme imkanını ve yöneticilere bilgi verme imkanını bulduk.
Türkiye, Rusya ile hangi alanlarda askeri ve teknik işbirlği çalışmalarına girebilir?
Öncelikle Rusya, ülke olarak, bizim çok yakınlaştığımız ve devlet büyüklerimizin sık sık çeşitli alanlarda işbirliklerini geliştirmeye yönelik toplantılar düzenlediği bir ülke. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler hem çok geçmişe dayanan ilişkiler hem de birbirine giderek yaklaşan ilişkilerin geliştiği bir dönem de yaşadık geçmişte. Dolayısıyla bu savunma alanını doğrudan etkiliyor. Çünkü ülkelerin devlet başkanı ve yetkilileri düzeyinde işirliğini geliştirmeyi motive ettiği ve istekli davrandığı ülkeler arasında savunma işbirlikleri de doğal olarak gelişiyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da biz kendi alanlarımızda, örneğin elektro-optik, aviyonik alanlarında bizim yine farklı yeteneklerimizi, haberleşme gibi birçok birikimimizi sunabileceğimiz alanlarda önerilerde bulunuyoruz. Benzer şekilde buradaki firmaların da bizlere önerileri olabiliyor. Dolayısıyla sadece ürün satmak, herhangi bir ürünü alıp burada bir ihtiyacı karşılamak şeklinde bakmıyoruz. Daha çok karşılıklı olarak firmaların birbirlerinden yararlanarak aslında birlikte kazanabilecekleri ve birlikte işbirliğini geliştirebilecekleri bir model üzerinde konuşuyoruz.
Aselsan’ın Rus şirketleriyle ortak üçüncü ülkelerde projeleri var mı?
Potansiyel işbirliklerinin önemli bir kısmı da aslında üçüncü ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik. Üçüncü ülkelerin ihtiyaç duyabileceği gerek araçların gerekse de aracın içindeki ekipmanların modernize edilmesinde görev alabileceğimizi görüyoruz. Bu konu her iki taraf arasında hem bizim tarafımız hem de Rusya’daki muhataplarımız tarafından çok önem atfediliyor. Ve biz üçüncü taraflara bu ürünleri sunmak konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Peki fuarda somut görüşmeleriniz oldu mu?
Rosoboroneksport ekibiyle görüşme imkanımız oldu. Tabi Rosoboroneksport kendi alanında çok önemli bir otorite. Onun dışında Sukhoi ile görüşmemiz gerçekleşti. Russian Helicopters bir başka görüşme yapacağımız ekip. Biz mümkün olduğunca doğrudan bizimle ilgili tüm ekiplerle görüşmeye çalışıyoruz. Ayrıca oldukça yüksek sayıda firmalardan tarafımıza ziyaretler yapıldı. Bizim standımıza geldiler. Bundan da çok memnun olduk. Belki de Türkiye’den tek katılan firma olmaktan da bu anlamda şanslıydık ve faydalandık.
APRON24.COM
BENZER HABERLER