logo

ÇOCUKLARLA UÇAK YOLCULUĞUNDA BUNLARA DİKKAT !

ucak-bebek1

Uzm.Dr. Anıl Yeşildal, geçtiğimiz günlerde çalıştığı kurumun sürekli dergisi tarafından kendisi “Çocuklarla ve bebeklerle uçak yolculuğunda dikkat edilmesi gerekenler.” konusunda yapılan röportajı Doktoramcam.com‘da yayımladı. İşte o röportaj;

Uçak Yolculuğu Sırasında Çocuklarda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Uçak yolculuğu sırasında özellikle çocuklarda en çok dikkat edilmesi gereken konu, kulak ağrısıdır. Günümüzde uçak basıncı, kabin basıncına ayarlı olsa da uçağın kalkışı ve inişi sırasında kulakta bir tıkanıklık oluşur. Kulaktaki bu durum, kulak zarının dışardan itilmesi veya içerden çekilmesi sonucu oluşur. Kulaktaki bu basınç hissi yutkunarak açılabilir. Yutkunma sırasında öztaki borusundaki bu basınç hissi azalabilir. Böylece kulak zarındaki içeri veya dışarı olan hareket ve rahatsızlık hissi ortdan kalkar.  Ancak küçük çocuklar bilinçli olarak bu yutkunma hareketini yapamayabilir. Çocuklar, bu durumdan rahatsızlık duyarak uçak yolculuğunu huzursuz geçirebilir. Bu durumu önlemek için özellikle süt çocuklarının sürekli annesini emmesi sağlanabilir. Ancak çocuk anneyi emmiyorsa biberondan emmesi sağlanabilir. Daha büyük çocuklarda ise kutudan, şişeden veya bardaktan bir şeyler içmesi sağlanabilir. Biraz daha büyük ve sakız çiğneyebilen yaştaki çocukların da sakız çiğnemesi, östaki borusunun açılmasına ve kulak basıncının dengelenmesine yardımcı olabilir.

bebek

Uçak Yolculuğunun Bebekler İçin Bir Zararı Var mı?

Bebekler için uçak yolculuğunun sakıncalı olduğu bir durum aslında yoktur. Ancak bebeğin veya çocuğun kronik bir hastalığı varsa uçak yolculuğu sırasında bu hastalığın belirtilerinin görülme olasılığı artar. Bu tür durumlarda uçak yolculukları bebekler için sakıncalı olabilir.

Uçak Yolculuğu Enfeksiyon Riskini Artırır mı?

Normal şartlarda uçak yolculuğu enfeksiyon riskini artırmaz. Ancak günümüzde globalleşmenin de etkisiyle Afrika ve Uzakdoğu gibi bazı bölgelerdeki tropikal enfeksiyonların uçak gibi kapalı ortamlarda bulaşma riski daha fazladır.

Normal şartlarda uçak yolculuğu kabin basıncı ayarlıdır. Ancak uçak yolculuğu sırasında çocukta viral bir üst solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı varsa  orta kulak iltihabı oluşma ihtimali artabilir. Normal şartlarda soğuk algınlıklarının yüzde 20-30’u orta kulak iltihabına birkaç gün içinde veya bir hafta içinde dönüşebilir.  Ancak uçak yolculuğu sırasında orta kulak iltihabı oluşma riski biraz daha artabilir.

Daha Güvenli Bir Uçak Yolculuğu İçin Ne Yapmak Gerekir?

Daha güvenli bir uçak yolculuğu yapmak için kronik veya akut bir hastalığı olan kişiler yolculuğu uzunsa ilaçlarını ve gerekli malzemelerini örneğin buhar makinesi ya da çocuğunun insülin enjektörü, insülin kalemi gibi mutlaka yolculukta yanında bulundurması gerekir. Bazı havayolu şirketleri, bu tür ilaçların el çantasına konulabilmesi için doktor reçetesi istemektedir. Bu nedenle uçak yolculuğundan önce bu durum hakkında bilgi almak gerekir. Aksi takdirde bu gerekli eşyaların bavula konması istenebilir.

Uçuş sırasında küçük çocukların basınçtan dolayı oluşan kulak tıkanıklığını önlemek için yutkunmalarını sağlamak gerekir. Çocuklar bilinçli olarak yutkunmakta zorluk çekebilir. Bu durumda emmeleri sağlanabilir. Süt çocuklarının anneyi emmesi yardımcı olabilir. Ancak anneyi emmeyi istemiyorsa biberonla içecek içmesi sağlanabilir.  Bu nedenle seyahat sırasında biberon taşımak yararlı olabilir.  Uçuştan önce kişide soğuk algınlığı varsa uçağa binmeden önce dekonjestanlı bir burun damlası damlatmak ve şurup içmek orta kulak iltihabı oluşma riskini azaltabilir.

Aşağıdaki videolarda Op. Dr. Atilla Şengör, “Orta Kulakta Sıvı Toplanması” ve “Çocuklarda Burun Kanaması” konuları hakkında bilgiler veriyor.

 

APRON24.COM

Share
#

SENDE YORUM YAZ

1+1 = ?