Son Dakika
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), İnsansız Hava Aracı Taslak Talimatı’nı havacıların katkıda bulunması için yayınladı. “Drone” ismiyle bilinen İHA’larda alt limit, 500 gram olarak belirlendi.
Uzun zamandır merakla beklenen İnsansız Hava Aracı Taslak Talimatı SHGM tarafından yayınlandı. Taslak talimat hakkında görüş bildireceklerin 10 Temmuz 2015 tarihine kadar “Görüş Bildirme Formu”nu doldurmak suretiyle mevzuat@shgm.gov.tr adresine iletmeleri gerekiyor.
“SHT-İHA” olarak adlandırılan taslakta, Türk Hava Sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerinin operasyonlarını, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikleri, İHA’ların uçuşa elverişliliklerine dair hususları ve İHA operasyonları sırasında verilecek hava trafik hizmetlerine ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Tescil, Operasyon, Seyrüsefer, Bakım Ve Uçuşa Elverişlilik Usul Ve Esaslarına İlişkin bilgiler yer alıyor.
Dikkat çeken maddelerin başında 500 gram ağırlığın üzerindeki tüm araçlar İnsansız Hava Aracı (İHA) kategorisine girmesi. İHA’lar ağırlıklarına göre 0’dan başlayıp 3’e kadar dört ayrı kategoride değerlendiriliyor.
İHA’da ağırlık 500 gram – 25 kg, İHA1’de 4-25 kg, İHA2’de 25-150 kg İHA3’te ise 150 kilogram üzerindeki araçlar alınıyor. İHA0’da tescil zorunluluğu, pilot lisansı zorunluluğu bulunmazken kategori büyüdükçe tescil, onay, eğitim-bakım gibi maddeler detaylandırılıyor.
SİGORTA YAPILACAK
Kurallarla ilgili en önemli maddelerden biri de sigorta: “İHA ve sistemlerinin işleticileri/sahipleri Türk Hava Sahasında Uçuş Yapan Türk ve Yabancı Sivil Hava Araçlarının Yaptırması Gereken Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası Yönetmeliğine göre sigorta yaptırmak zorundadır ve sigortasız uçuş yapılması yasaktır”
YASAK BÖLGELER
SHGM uçuşa yasak bölgeler:
1-a) İrtifaya bağlı olmaksızın bir havalimanının belirlenmiş meydan referans noktası merkez alınarak 8 NM (15 km) yarıçaplı alan içerisinde pist merkez hattı boyunca her iki yöne 12 NM (22 km) uzunluğunda ve her iki taraftan 2 NM (3,75 km) genişliğindeki sahada (Ek 6: Havalimanı çevresinde uçuşa yasak bölgeler krokisi),
2-b) İrtifaya bağlı olmaksızın seyrüsefer yardımcı cihazları, heliport, heliped, hava parkı, Genel Müdürlük internet sitesinde yayınlanmış olan denize/iniş kalkış alanlar, vb. merkez olmak üzere 5 NM (9 km) yarıçaplı sahada,
5-c) İrtifaya bağlı olmaksızın çok kalabalık ve kalabalık bölgeler üzerinde) Türkiye AIP’si ENR 5.1 bölümünde yer alan “Yasak, Tahditli ve Tehlikeli Sahalar”, Askeri yasak bölgelerde, cezaevi ve güvenlik kısıtlı alanarda,
1-e) NOTAM ile ilan edilen sahalarda,
(2) Arama, kurtarma ve afet gibi öngörülemeyen acil durumlarda; Genel Müdürlük ile gerekli koordinasyonun sağlanması kaydıyla istisnai olarak Uçuş İzni verilebilir.
APRON24.COM
BENZER HABERLER