logo

DÜNYANIN EN ZORLU HAVALİMANLARI…

İşte dünyanın en tehlikeli havaalanları!İşte uçakla seyahat edenlerin iniş ve kalkışlar esnasında heyecanlanıp, koltuğuna iyice yerleşeceği türden bir deneyim yaşayacağı en tehlikeli havaalanları… 

İşte dünyanın en tehlikeli havaalanları!İşte uçakla seyahat edenlerin iniş ve kalkışlar esnasında heyecanlanıp, koltuğuna iyice yerleşeceği türden bir deneyim yaşayacağı en tehlikeli havaalanları…

Princess Juliana Havaalanı

Saint Martin Adası’nın Hollanda’ya bağlı olan bölgesinde hizmet veren Princess Juliana Havaalanı, şehrin en ünlü plajına çok yakın bir mesafede… Burada uçaklar kumsalda güneşlenen insanların birkaç metre üstünden geçiyor.

Bu alanda sadece özel sertifikalı pilotlar uçabiliyor. Çünkü bu alanda pist çok kısa olduğundan (2180 metre) tekerleğin en erken şekilde yere değmesi gerekiyor.

Karayiplerin en yoğun havaalanlarından biri olan Princess Juliana Havaalanı’nda şu ana kadar hiç kaza yaşanmamış.

Courchevel Havaalanı

Fransa’da yer alan Courchevel, dünyanın en büyük kayak merkezine sahip olup, kayak tutkunlarının favori mekanı durumunda.

Fransız Alpleri’nde konumlanan Courchevel Havaalanı ise dünyanın en kısa pistlerinden birine sahip.

18,5 derecelik bir eğime sahip olan havaalanı, 525 metre uzunluğunda.

Agatti Havaalanı 

Hindistan’daki takımadalar üzerine kurulu Agatti Havaalanı okyanus sularının ortasında bulunmaktadır.

Pilotlar burayı ‘ölüm pisti’ olarak adlandırır.

Kai Tak Havaalanı 

Hong Kong’un 1925 yılından 1998 yılına kadar kullandığı uluslararası havaalanıdır.

1998 yılında kapanana kadar, Hong Kong’da faaliyette bulunan Kai Tak havalimanı dünyada pilotlar açısından inilmesi ve kalkılması en zor havalimanı olarak biliniyordu.

Cebelitarık Havaalanı

1939’da inşa edilen Cebelitarık Havalimanı, şehre sadece 500 m mesafede bulunuyor. Havalimanının pisti şehrin ana caddesi ile kesiştiği için uçakların iniş ve kalkışları esnasında araçlara kırmızı ışık yanıyor.

Günde ortalama 7 uçağın inip kalktığı havalimanından geçen kara yolu, günde 2 saate yakın bir süre kapatılıyor.

Juancjo E. Yurausquin Havaalanı

Karayipler’de bulunan 13 km2’lik yüzölçümüne sahip Saba Adası’nın tek havalimanı olan Juancjo E. Yurausquin Havaalanı, adanın büyük bir bölümünü kaplıyor.

İki ucunda deniz bulunan dünyanın en kısa uçak pistine sahip havalimanında, sadece zor şartlarda uçuş yapabilen pilotlar çalışabiliyor.

Madeira Havaalanı 

Portekiz’deki Madeira Havaalanı pistinin kısa olması sebebiyle 1977 yılında yaşanan kaza sonucu 131 kişi hayatını kaybetti. Bu kaza sonrasında pistin, birkaç kolon daha eklenerek uzatılmasına karar verildi.

Avrupa’nın en zorlu havaalanı olarak ün yapmış Madeira Havaalanı’na iniş yapan pilotların, dağ sırası ve okyanus arasında kalan çizgiyi takip etmeleri ve piste iniş yaparken rüzgarın etkisiyle Atlantik’e savrulmamak için son anda sağa dönmeleri gerekiyor.

Kansai Havaalanı 

Japonya’nın Osaka Körfezi açıklarında bulunan 4 km uzunluğa ve 2,5 km genişliğe sahip Kansai Havaalanı, yapay bir ada üzerine kurulu. Japonya’da havaalanı yapılabilecek kara parçası bulunmadığından, Osaka’ya yakın olabilecek bir noktaya inşa edilen Kansai Havaalanı, ülkede bir mimarlık ve mühendislik harikası olarak kabul ediliyor.

1100 hektar üzerine kurulu olan bu dolgu alan başlarda korku yaratsa da neredeyse hiç hasar almadan atlattığı Kobe depremi ve sayısız büyük tufandan sonra insanların güvenini kazanmayı başardı. Havaalanına çok yakın bir mesafede gerçekleşen depremde sadece birkaç camın kırıldığı alan, Japonya’daki ekonomik kriz döneminde yapıldığından halkın tepkisine maruz kalınmıştı.

Uzak Doğu’nun en yoğun havaalanlarından biri olan Kansai Havaalanı, Paris’in Eyfel’i gibi yapım aşamasında halkın büyük tepkisiyle karşılmıştı.

Svalbard Havaalanı

Kuzey Buz Denizi’nde, dünyanın en kuzeyinde bulunan idari merkez konumundaki Longyearbyen’e bağlı olan bir takım ada Svalbard’da yer alan havaalanı yapay kar ve buz kullanılarak yapılmış.

1975 yılında permafrost adı verilen donmuş toprak kullanılarak yapılan havaalanında, küresel ısınma sebebiyle erimenin önlenmesi için özel soğutma sistemi kullanılıyor.

Tenzing-Hillary Havaalanı

Tenzing-Hillary Havalimanı, Nepal’in Lukla kentinde 2 bin 900 metre rakımda bulunuyor. Pistin bir tarafında bir dağ, öteki tarafında da uçurum var. Everest’e çıkmak isteyen dağcılar buraya iniyor.

Sao Paulo Congonhas Havaalanı

Pilotlar, Congonhas’ın şehir merkezinde olan bu havalimanından şikâyetçi, çünkü sesli ortam inişi zorlaştırıyor.

Barra Havaalanı

İskoçya’nın Barra havaalanına iniş yapmak isteyen pilotlar denizin gel git zamanını takip etmek zorundalar. Çünkü pist tamamen kumsaldan oluşuyor ve sular yükseldiği zaman pist ortadan kalkıyor.

(Sputnik)

 

 

 

Share
#

SENDE YORUM YAZ

3+7 = ?