Son Dakika
Rusya, geçen yıl Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçağın Ukrayna’da düşmesini soruşturmak için uluslararası mahkeme kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını Temmuz ayında veto etmişti.
Rusya’nın Birleşmiş Milletler’deki (BM) Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarıyı “popülist” olarak yorumlamış ve “Biz buna karşıyız. Biz bunun uygulanabilir bir öneri olmadığını düşünüyoruz” şeklinde görüş bildirmişti.
FRANSA FACİA DEFTERİNİ YENİDEN AÇIYOR !
Fransa’nın 30 Eylül’de BM Genel Kurulu görüşmeleri çerçevesinde bu konuda bir toplantıya ev sahipliği yapması bekleniyor. 15 üyeli BMGK’da sadece 5 daimi üye ülkenin veto hakkı bulunurken, diğer 10 ülke veto hakkı olmadan iki yıllığına Konsey’de görev yapıyor.
ALMAN BASINI DA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ !
Alman basını da veto kararına tepki göstermişti. Almanya’da yayınlanan ve ülkenin önde gelen iki gazeteden biri olan Frankfurter Rundschau’daki geçtiğimiz ay yayımlanan bir yorumda,”Bütün ipuçları, Malezya yolcu uçağının Rus askerleri tarafından ve Rus silahıyla düşürülüp yaklaşık 300 kişinin öldürüldüğüne işaret ediyor. Uçağın radar hatasından mı yoksa yakınında bir Ukrayna savaş uçağı seyrettiği için mi düşürüldüğü açıklık kazanmadı. Rusya ile diyaloga istikrar kazandırılması ve bu anlaşmazlıktan çıkış yolu bulunabilmesi için uluslararası alanda kabul gören bir araştırma yapılması gerekirdi. Ama Rusya bunu istemiyor. Önemli olan Rusya’nın nasıl ikna edilebileceğidir. Devletler topluluğunun MH17 sefer sayılı uçağın düşüş nedenini Rusyasız araştırması doğru olurdu. Ancak, Rusya sonucu mutlaka protesto edecektir. Başka bir yol daha denenebilir ve Birleşmiş Milletler uluslararası araştırmanın başkanlığını Rusya’ya verebilir. Ukrayna savaşının sona erdirilebilmesi için Rusya daha fazla sorumluluğa ortak edilmelidir” ifadesi yer almıştı.
Mannheimer Morgen Gazetesi aynı konuya şu satırları ayırmıştı: “Rusya, Güvenlik Konseyi’nde ret oyu kullanmakla, ek bir araştırma platformu ihdas edilmesini önlemiş oldu. Bu tutum, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e duyulan güvensizliği daha da arttıracaktır. 298 kaza kurbanının ölümün de ötesinde, paramparça olmuş hayatlarına saygı gösterilmesini isteme hakkı vardır. Geride bıraktıkları da gerçeğin ciddi bir şekilde aranmasını istemekte haklıdırlar. Savaşan taraflardan hiçbirinin bunu engellemeye hakkı yoktur.”
17 Temmuz 2014’te Amsterdam – Kuala Lumpur seferini yapmakta olan Malezya Havayollarına ait MH 17 sefer sayılı Boeing B777-200ER tipi yolcu uçağı Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde Rusya sınırına yaklaşık 40 kilometre mesafede düşürülmüştü.
Uçakta bulunan 15’i mürettebat, 298 kişi hayatını kaybetmişti. Uçakta, 154 Hollanda, 27 Avustralya, 23 Malezya, 11 Endonezya, 6 İngiltere, dörder Almanya ve Belçika, 3 Filipinler ve 1 Kanada vatandaşının olduğu açıklanmıştı.
APRON24.COM
BENZER HABERLER