Son Dakika
Ülkemizde havayolunu kullanan yolcu sayısı 2014 yılında 12 milyonu buldu. 2015 yılında Türkiye’de faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin uçak sayısının 500’ü bulacağı belirtilerek sektörün hızla büyümesi nedeniyle pilot ihtiyacı da artacak. Fatih Üniversitesi, sektördeki bu açığı kapatmak için Sürekli Eğitim Merkezi (FÜSEM) bünyesinde profesyonel pilotluk eğitimine başlıyor. FÜSEM’de verilecek kurslarda yılda 300 pilotun yetiştirilmesi hedefleniyor.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin 2014 yılı verilerine göre iç ve dış hatlardan uçuş yapan yolcu sayısı 12 milyonu buldu. Yapılan tahminlere göre 2015 yılında Türkiye’de faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin uçak sayısının 500’ü bulması bekleniyor. Türkiye’de yaklaşık 900 yabancı pilot ile birlikte 6 bine yakın pilot görev yapıyor ancak bu pilotların hiçbiri boşta değil. Sektörün hızla büyümesi nedeniyle artan pilot ihtiyacı yabancı yardımcı pilot alımı yapılarak karşılanmaya çalışılıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yabancı pilot istihdamını kısıtlayıcı kurallar getirmesi nedeniyle ise yerli pilot ihtiyacını karşılamaya yönelik açılan profesyonel pilot yetiştiren kurslara adeta bir talep patlaması yaşanıyor. Türkiye’ye son yıllarda ciddi bir iş jeti girişi var. Hava kargo, yangın söndürme ve hava ambulans gibi uçaklar da çoğaldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emeklilik veya istifa yoluyla ayrılan yıllık yaklaşık 100 pilotu da eklediğimizde Türkiye’nin 2018 yılına kadar yaklaşık 4 bin sivil pilot açığı olduğu belirlendi.
Fatih Üniversitesi sektördeki bu açığı kapatmak ve profesyonel pilot ihtiyacına cevap verebilmek için Sürekli Eğitim Merkezi (FÜSEM) bünyesinde pilotluk eğitimine başlıyor. Kaptan Pilot Yrd. Doç. Dr. Ümit Öztürk’ün koordinatörlüğünde ABD’de hizmet sunan Universal Safe Transportation and Energy Solution LCC uçuş okulu ile yapılan eğitimler 8 aylık hızlandırılmış eğitim ve 1 yıllık sürede 650 saat teorik, 300 saat pratik uçuş eğitimini kapsıyor.
UÇUŞ EĞİTİMLERİ ABD’DE VERİLECEK
Lise mezunu olmanın yeterli olduğu eğitim programında uygulanacak olan sınavda başarılı olan pilot adayları 1 ay içerisinde ABD’deki uçuş okullarına gönderilecek. Pilot Eğitim Merkezi koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ümit Öztürk, uygulamanın Türkiye’de bu çapta hayata geçirilen ilk proje olduğunu söyledi. Öztürk, “Türkiye’de şu anda pilotluk eğitimi veren 8 uçuş okulu ve biri devlet üniversitesi olmak üzere 4 üniversite var. Bunların hepsini topladığımızda verilen mezun sayısı 400’ü buluyor ancak Türkiye’nin cari pilot ihtiyacı bin kişi. Aradaki 600 kişilik farkın kapatılması gerekiyor. Benim son yaptığım uçuşlardaki yardımcı kaptan pilotlar yabancıydı. Bu konu milli bir mesele çünkü sektörde verilen maaşlar çok ciddi rakamlar. Bu paraları bizim kendi evlatlarımızın almasını arzu ediyoruz. Para yurt içinde kalmalı. Projemizin çıkış amacı, orijin noktası budur.” dedi.
YILDA 300 PİLOT YETİŞECEK
Mayıs ayında başlayacak Fatih Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde (FÜSEM) verilen pilotluk kurslarında yılda 300 pilotun yetiştirilmesi hedefleniyor. Eğitimi tamamlayıp pilot olmaya hak kazananlar ise THY başta olmak üzere diğer özel havayolu şirketlerinde anında 12 bin ile 15 bin TL maaşla işe başlayabiliyor. Kursa katılmak isteyen adaylardan kurs ücreti olarak 3 taksit halinde 80 bin ABD doları alınıyor. Kursun son başvuru tarihi ise 12 Nisan 2015 Cuma olarak belirlendi.
BENZER HABERLER