logo

HAVACILIK EĞİTİM FUARINA GENÇLERDEN BÜYÜK İLGİ!

İstanbul’da bu yıl 3. Düzenlenen havacılık fuarına pilot ve hostes olmak isteyen gençler ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Açılışını SGHM Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin yaptığı fuar bu gün ziyaretçilere kapılarını açtı. Fuarın açılmasının ardından havacılık meraklısı ve havacı olmak isteyen gençlerin yoğun ilgi gösterdiği fuara, çok sayıda havacılık okulu katıldı. Fuarın açılışının ardından stantları gezen SGHM Genel Müdürü Bilal Ekşi, “Şu anda Türkiye’de 1200’e yakın yabancı pilot çalışıyor” dedi.

ekşi 1

Türkiye’nin 2023 hedefinin büyük hava aracı sayısının 750 olduğunu söyleyen Ekşi,” 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye’deki mevcut büyük hava aracı sayısı 750’ye çıkacağı hedeflenmiş durumda. Büyük ihtimalle bu sayı daha da artacaktır. Şu andaki pilot sayımızı 2 katına çıkması demek. Yılda Türkiye’de en az 500 pilotun yetiştiriliyor olması gerekiyor. Dünya’da da Boeing’in yaptığı bir araştırmada önümüzdeki 20 yıl içinde 600 bin ek pilota ihtiyaçolacak. Teknisyen sayısı da buna yakın bir sayı. Türkiye’de sivil havacılığın kendi kaynaklarıyıla Türk insanından bu kaynakların karşılanması için bu fuar önemli.Türk gençliği güzel bir meslek seçmek istiyorlar pilotluğu uçak teknisyenliğini seçsinler. Hem bunların geliri oldukça iyi. Oldukça imajı yüksek bir meslek”dedi.

ekşi 2ORTADOĞU ÜLKELERİ TÜRKİYEDEN PİLOT ALMAYA ÇALIŞIYOR

Sadece Türkiye’de değil dünya’da pilot açığı olduğunu söyleyen Ekşi,”  Sadece Türkiye’de değil dünyada da bu alanlarda açık var. Hatta belki duymuşsunuzdur. Hatta Ortadoğu ülkelerinden gelip Türkiye’deki pilotları kendiülkelerine almak için çalışmalar oluyor. Kendi havayollarımızda dışarıya gidiyor. Şu anda Türkiye’de 1200’e yakın yabacın pilot çalışıyor. Düşününki Türkiye’de bir taraftan gençlerde işsizlik var öbür taraftan da 1200 tane yabacı pilot çalışıyor. Bu şu anlama geliyor. Bizim pilot yetiştirme konusunda daha fazla gayret sarf etmemiz lazım” dedi

HAVACI OLMAK İSTEYENLER UÇUŞ OKULLARINI İYİ ARAŞTIRSIN

Havacı olmak isteyen gençlerin gidecekleri okulları iyi araştırması gerektiğini söyleyen Ekşi, ”  Bir yerde ihtiyaç varsa bu işin ticaretine çok fazla dökenlerde var. Her hangi bir uçuş okulu seçerken sadece SHGM’ den yetki almış olması yetmiyor. Biz Tüm dünyada olduğu gibi minimum standartları belirliyoruz . Bunun üstündeki standartları insanlarımız iyi arayıp bulmaları gerekiyor. Uç uş okullarının kalitesini araştırmalılar. Pilot olabilmek için piskomotor dediğimiz, DLR dediğmiz testlerde başarılı olması lazım. Her genç pilot olamaz. Bunu açıkça söylemek lazım. Hafıza yeteneğinizin, bilişim yeteneklerinizin iyi olması lazım. Bunların bazıları çalışmakla kazanılabilir yetenekler değil. Allah vergisi yetenekler. Biz okullara alınmadan önce bu testlerin yapılmasını zorunlu hale getirdi. Türkiye’deki bazı insanlar o testlerden geçmediği halde sistemleri zorluyorlar .Dolayısıyla bunuyapmamak lazım. Çünkü az para vermiyorsunuz. Bu okuldan mezun olsanız da  havayolları işe almayabilir . İngilizcenizin iyi olması lazım. Sağlık durumunuzun ona uygun olması lazım. Uçak teknisyenliği için biraz daha bu isterler talep edilmiyor. U;ak teknisyenliği de güzel bir meslek. Bizden yetkili olan kurumlarda çocukların okumasında fayda var. Kabin memurluğunun SHGM isterleri biraz daha düşük.

TÜRKİYE’DE 4 BİN 700 İHA KAYIT ALTINA ALINDA

Türkiye’de artan İnsansız  Hava Aracı (İHA) aracı ve bunların kullanıcılarının kayd altına alındığını söyleyen Ekşi,”  Türkiye dünyada İnsansız  Hava Aracı (İHA) üreten 5. ülke . Sivil amaçlı İHA kullanımlar konusunda 2013 yılında yayınladık, Çok sert yazılmış bir talimattı ve uygulanabilirliği biraz zayıftı. Daha sonra sektörle bir araya gelerek yeni İHA talimatımızı yayınladık. Yeni İHA talimatı dünyadaki uygulamaları ile bire bir paralel. Kısıtlamanın temeli de güvenlik ve emniyet. İHA konusunda bir FAA bir de biz uyguluyoruz.Tüm İHA’lara kayıt mecburiyeti getirdik. 1 Mayıs’tan sonra katıl olmadan uçuş yapanlara idare para cezası var. Şu anda 4 bin 774 civarında İHA kayıt altına alındı 5 bin 800 civarında İHA kullanıcısının kayıt altına alındığını belirten Ekşi “ İHA bir hava aracı. Bunun sivil havacılıkta disipline alınması gerekiyor. Hobi amaçlı kullanılanlarda kurallara uymak kaydı ile izin almalarına gerek yok. Ticarilerde de sınırlamalarına uymak kaydı ile bizden izin almalarına gerek yok. Ama şunu ben yapacağım derseniz dünyanın hiçbir yerinde yok .Ben havalimanı etrafından uçmak istiyorum derseniz böyle bir dünya yok. Eğer uçmanız zorunlu ise izin alacaksınız. Ben evlerin üzerinde kalabalıkları üzerinde uçacağım derseniz. Dünyada da böyle bir uygulama yok Kurallara uyarak güvenli uçarız. İHA kontrole alınmazsa kötü amaçlı olarak da kullanabilir. Hepimiz bunun belli bir etik değerler ve kurallar içinde uçurulmasını sağlamalıyız ki bu sektör belli bir disiplin içinde gelişsin. Dolayısıyla İHA’ ların Türkiye’de üretim var . Kullanıcıların da şunu bilmesi lazım. Kuralsız hiçbir toplum yoktur. Kurallara birlikte bu sektörün büyümesi lazım.Aksi takdirde kaos haline gelir. Bu konuda tüm kullanıcıların bize yardımcı olmasını istiyoruz” dedi

Bu arada fuarı ziyaret eden bazı öğrenciler ise uçuş  Simülatör’lerini  kullanarak sanal uçuş yaptılar.

APRON24.COM

Share
#

SENDE YORUM YAZ

1+9 = ?