logo

HAVADA FABRİKALAR YERİNDEN OYNADI !

airbus-380-boeing

Airbus, 13 Eylül’de rakibi Boeing’in ülkesi ABD’nin Alabama Eyaleti’nde montaj hattı açtı. Boeing ise 24 Eylül’de Çin’de montaj hattı açacağını açıkladı.

Gazete Habertürk’de Mahmut Sancak imzasıyla çıkan habere göre Dünya otomotiv sektörü Volkswagen skandalıyla çalkalanırken havacılık sektörünün iki devi ise geleneksel üretim merkezlerinin dışına çıkıyor.

Airbus, 13 Eylül’de rakibi Boeing’in ülkesi ABD’nin Alabama Eyaleti’nde montaj hattı açtı. Boeing ise 24 Eylül’de Çin’de montaj hattı açacağını açıkladı.

Airbus, ABD’de devreye aldığı tesiste parçaları Avrupa’da üretilen A320 model uçakların montajını yapıp, siparişi veren havayollarına teslime hazır hale getirecek. Tesis 2018’de tam kapasiteye ulaştığında yılda 40-50 uçak üretiyor olacak.

Ayrıca A319 ve A321 modelleri de üretim hattına eklenecek. Airbus’un ABD’de üretim tesisi açma kararı birbiriyle bağlantılı iki nedene dayanıyor. Airbus, Amerikan Hava Kuvvetleri’nden tanker ve kargo uçaklarının modernizasyon ihalesi kazanmış ama Boeing’in baskıları nedeniyle sözleşme imzalanamamıştı.

Şirket, modernizasyonu teşvik aldığı Alabama’da yapacaktı. Airbus’un ABD’de gerçek anlamda bir üretim tesisi olmadığı eleştirileri ihalenin iptalinde etkili olmuştu.

Airbus, ABD’de üretim tesisi açarak askeri ihalelere katılımında kamuoyundaki en büyük eleştiriyi aştı. Aynı zamanda satışlarını artırdığı müşterisi Amerikan havayolu şirketlerine doğrudan hizmet fırsatı yakaladı.

BOEING’E 300 SİPARİŞ !

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in geçtiğimiz haftaki ABD ziyaretinde açıklanan en büyük anlaşmalardan biri Boeing’in Çinli şirketlerden 300 uçak siparişi alması oldu.

Hemen ardından da Boeing’in B737’ler için Çin’de ‘nihai tamamlama fabrikası’ açacağı açıklaması geldi. Fabrika, Airbus’ın ABD’de açtığına göre daha basit bir yapıya sahip olacak. B737’ler ABD’deki Boeing fabrikalarından parçalar halinde değil uçarak gelecek.

İç dekorasyonları, boyamaları ve uçuşla ilgili olmayan elektronik ve diğer aksamlarının montajı Çin’de açılacak tesiste yapılacak. Tesisin hangi şehirde kurulacağı henüz belirlenmedi.

Airbus’ın Çin’in Tianjin şehrinde benzeri bir tesisi bulunuyor. Boeing’in aldığı 300 uçak siparişinin liste fiyatının 38 milyar dolar olduğu açıklandı. Ancak asıl fiyatın iskontolu olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

 

APRON24.COM

Share
#

SENDE YORUM YAZ

8+6 = ?