logo

HİTİT, ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİ 19,1 MİLYON DOLAR GELİRLE KAPATTI

Hitit, 2023’ün üçüncü çeyreğini 47 ülkeden 68 partner ve 19,1 milyon dolarlık gelirle kapattı.

Havacılık ve seyahat teknolojileri alanında Türkiye’nin en büyük hizmet ihracatçısı olan Hitit (HTTBT), 2023 yılının üçüncü çeyreğinde 19,1 milyon dolarlık satış geliri elde etti.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladığı bilançoya göre, 2023 yılının dokuz ayında satış gelirlerini yüzde 47 oranında artıran Şirketin, FAVÖK marjı da geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile paralel olarak, yüzde 40 seviyesinde gerçekleşti. Dokuz aylık dönemde altı yeni partnerlik anlaşması imzalayarak, hizmet verdiği havayolu sayısını 68’e ulaştıran Hitit’in teknolojisi ile uçan yolcu sayısı da yüzde 50 artış gösterdi.

Katma değeri yüksek ihracat, bilançoya yansıyor

Bilanço detayları ile ilgili bilgi veren Hitit Mali İşlerden ve Satınalmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sezer Tuğ Özmutlu ise, üçüncü çeyrek sonunda ciro ve FAVÖK’ün 2022 seviyesini kayda değer ölçüde aştığını belirtti. FAVÖK tutarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %47 artarak 7,6 milyon dolar seviyesine ulaştığını kaydeden Özmutlu, “FAVÖK marjı ise, önceki yılın aynı dönemiyle paralel olarak yüzde 40 düzeyinde gerçekleşti. Satışların yüzde 79’u döviz, yüzde 21’i TL bazında, yurt dışı / yurt içi porsiyonu ise, sırasıyla yüzde 72 ve yüzde 28 olarak gerçekleşti. Bu da güçlü ihracatçı yapımızın bir göstergesidir. İthal girdi oranımızın düşük olması nedeniyle katma değeri yüksek ihracat yaptığımızı belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

Teknokent mevzuatı çerçevesinde yürütülmekte olan projelere bağlı olarak 2023’ün üçüncü çeyrek sonu itibarıyla 6,1 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı ile 1,3 milyon dolarlık lisans, donanım ve demirbaş yatırımı gerçekleştirildiğini ifade eden Özmutlu, şöyle devam etti:

“Söz konusu yatırımların maliyetlerimizde azaltıcı, gelirlerimizde artırıcı etkileri yatırımlar hayata geçtikce gözlemlenmektedir. Bu dönemde şirketimizin nakit ve nakit benzerleri toplamı 15,9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönem itibarıyla banka kredisi ve finansal kiralama yükümlülüğümüz ise bulunmuyor.”

2023 sonu için ileriye dönük beklentilerini de paylaşan Özmutlu, 2023 sonu itibariyle dolar bazında ciroda yüzde 33 ile 38 aralığında büyüme, FAVÖK’te yüzde 43 ile 48 aralığında marj ve net karda yüzde 25 ile 30 aralığında marj beklediklerini ifade etti. Özmutlu, yatırım / ciro oranının ise yüzde 30 ile 35 aralığında öngörüldüğünü söyledi.

Geleceğin havacılık teknolojilerinde Hitit imzası

Dokuz aylık dönemde bilançoya yansıyan pozitif sonuçlarda yeni kazanılan partnerlerin yanı sıra, mevcut partnerlerin iş hacimlerindeki artışın da etkili olduğunu kaydeden Hitit Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Onursal Karaağaç, “2023 üçüncü çeyrek itibarıyla hizmet verdiğimiz ülke sayısı 47, partner sayısı da 68 oldu. Hitit’in küresel havacılık teknolojileri sektörüne damgasını vuran yazılım çözümlerinden olan ödüllü Crane PSS küresel çapta bir bilinirliğe ve güvene sahip. Uluslararası arenada oluşturulan kuvvetli Hitit ve Crane marka algısı, Hitit’in PSS dışındaki diğer alanlarda da bağımsız çözümler satabilmesinin önünü açtı. Sürekli bir ivme halindeki satış süreçlerimiz tüm hızıyla devam ediyor.” dedi.

Birden fazla bulut sistemi üzerinde senkronize olarak çalışmayı sağlayan “çoklu bulut” mimarisinin geliştirilmesi için farklı bulut sağlayıcılar ile görüşme ve pilot projelerin yürütüldüğünü vurgulayan Karaağaç, “Hava taşımacılığının her adımı için anahtar teslim çözümler üretiyoruz. Geliştirmesi devam eden Teklif ve Sipariş Yönetim Sistemi (OOMS) çalışmaları kapsamında, bazı endüstri çalıştayları ve kilit Partnerlere sistem ekranlarıyla tanıtım yapılabilecek aşamaya gelinmiş ve bu sayede daha verimli geribildirim toplanması mümkün olmuştur. 2025 sonrasına kadar devam etmesi öngörülen OOMS süreci içerisinde, Partner havayollarımızın daha erken vadeli kazanımlar elde etmesini sağlayacak ‘ara versiyon’ bir ürün çıkartılması planlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Depremzede çocuklara masa tenisi ile rehabilitasyon

Hitit’in sosyal sorumluluk çalışmaları hakkında da bilgi veren Karaağaç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Küresel bir teknoloji şirketi olarak yolumuza devam ederken topluma karşı olan sorumluluğumuzu da sürdürdük. Teknoloji sektöründe kadınları desteklemek için mentorluk sağlanmak, burs ve staj imkanları ile öğrencileri geleceğe hazırlamanın yanı sıra, spor alanında hayata geçirdiğimiz Uçan Raketler isimli sosyal sorumluluk projemizin programını deprem bölgesi için özelleştirdik. Depremden öncelikle etkilenen illerdeki konteyner kentlerde kalıcı masa tenisi alanları kurarak antrenörler eşliğinde deprezede çocuklara düzenli masa tenisi eğitimleri vermeye başladık. Spor yoluyla çocukların rehabilitasyon sürecine katkı sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

 

 

Share