Son Dakika
Türkiye’nin ilk uçak fabrikası olarak kurulan ve yeniden faaliyete geçen TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji AŞ, “süper teşvik” desteği kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Şirket, jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET’in üretim sürecine önemli katkılar sunacak.
TOMTAŞ tarafından Kayseri’de yapılacak olan eğitim ve hafif kara taarruz uçağı ile montaja hazır uçak parçası üretim yatırım tesisinin, Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar (süper teşvik) doğrultusunda desteklenmesi kararlaştırıldı.
TOMTAŞ’ın Kayseri’de hayata geçireceği yeni tesiste, 150’si nitelikli olmak üzere yaklaşık 1000 kişiye doğrudan istihdam sağlanacak. Şirket ayrıca, şehirde ve çevre illerde kurulacak yüksek teknoloji alt yükleniciliği ile binlerce kişilik bir ekosistem oluşturmayı planlıyor.
Fabrikanın yıllık üretim kapasitesi ise 12 adet eğitim ve hafif taarruz uçağı olacak. Ayrıca yılda 2016 ton uçak parçası ve 84 ana komponent seviyesi uçak parçası üretimi hedefleniyor. HÜRJET’in uluslararası piyasalarda da büyük talep görmesi bekleniyor, bu da üretim kapasitesinin ilerleyen yıllarda 24 ve hatta 48 uçağa çıkmasını sağlayacak.
Kurulacak tesis yılda 12 eğitim ve hafif taarruz uçağı için üretim kapasitesine sahip olacak. Yılda 2016 ton uçak parçası ve 84 ana komponent seviyesi uçak parçası üretilebilecek. HÜRJET’in uluslararası piyasalarda da talep görmesiyle yıllık kapasitenin önce 24, sonra 48 uçağa çıkarılması planlanıyor. Projeye teşvik kararı kapsamında gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, 10 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, nitelikli personel desteği ve yatırım yeri tahsisi gibi olanaklar sağlanacak.
BENZER HABERLER