Son Dakika
İGA İstanbul Havalimanı’nın kültür ve sanat platformu İGA ART ile İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, “Elbise-i Hümayun: Osmanlı Padişah Kostümleri” sergisiyle Osmanlı tarihinin eşsiz hatırasını, Osman Gazi, Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve II. Abdülhamid’in merasim kıyafetleri aracılığıyla tüm dünyadan misafirlerine tanıtıyor.
Dünyayı Türkiye’ye bağlayan ve her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan İGA İstanbul Havalimanı, İGA ART aracılığıyla tarih, kültür ve sanatseverleri bir araya getirecek bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hayata geçirilen “Elbise-i Hümayun: Osmanlı Padişah Kostümleri” sergisi, geçmişten geleceğe kurduğu bağ ile Osmanlı kültür mirasına katkıda bulunuyor.
31 Aralık’a kadar İGA İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Giden Yolcu Katı Kuzey Koridoru’nda ziyaret edebilecek Sergi’de; Osmanlı İmparatorluğu’nun 6 yüzyıllık tarihine damga vuran beş padişahtan; Osman Gazi, Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve II. Abdülhamid’e ait olan merasim kıyafetleri tanıtılıyor. Osmanlı tarihinin eşsiz hatırası, padişah kıyafetleri aracılığıyla, dünyanın dört bir yanından İGA İstanbul Havalimanı’na gelen ziyaretçilere sunuluyor.
Zengin estetiği ile Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamını yansıtan padişahların merasim kıyafetlerinin kumaş, desen ve kalıp özellikleri titiz bir araştırma sonucunda asıllarına sadık kalınarak Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde yeniden üretildi. Kaftan, iç elbise, göynek ve şalvar gibi parçalar, dönemin zarif detaylarını yansıtırken, kıyafetlerin başlık, ayakkabı gibi aksesuarları da bu özgün tasarımlara uygun şekilde hazırlandı. Kıyafetlerde kullanılan ve Enstitü’nün özel çalışmalarından biri olan saray kumaşları, Topkapı Sarayı’ndaki dönemi en iyi temsil eden örneklerine ve orijinal kaynaklara dayanılarak seçildi. Bu özel kumaşlar Enstitü atölyelerinde yeniden nakışlanarak kıyafetlerde uygun bir biçimde kullanıldı. Tüm bu çalışmalarla; Türk kaftan geleneği ve giyim kültürü, saray modası üzerinden tanıtılmayı amaçlanıyor.
BENZER HABERLER