logo

06 Mayıs 2015

4,5 MİLYAR EURO KREDİYLE TÜRKİYE TARİHİNE GEÇECEK !

ucuncu_havalimani-1

İstanbul 3’üncü Havalimanı’na 7 banka 4.5 milyar Euro ile Türkiye tarihinin en büyük kredilerinden birini sağlıyor.

Dünya, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı İstanbul 3. Havalimanı’nı konuşuyor. British, Lufthansa, Air France ve Singapur Hava Yolları gibi dünya devleri Airbus A 380’lerle İstanbul’a sefer gerçekleştirmek için yeni havalimanın bitmesini bekliyor. Islah çalışmalarının iyice yol almasının ardından, yer teslimi gerçekleşti ve 1 Mayıs’ta terminal inşaatının ilk harcı konuldu.

nihat_ozdemir

ÖZDEMİR: “KREDİ SIKINTISI AŞILDI”

Konsorsiyumun lokomotif şirketi Limak’ın patronu Nihat Özdemir, “Kredi 4 yılı ana para ödemesiz, 16 yıl vadeli olacak. 5 ortak 1.5 milyar Euro öz sermaye koyuyoruz” dedi. Limak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 3’üncü Havalimanı projesinin kredi görüşmelerinin tamamlandığını açıkladı. 7 bankadan 4.5 milyar euroluk kredi alacaklarına dikkat çeken Özdemir, “Kredinin yüzde 60’ını (2.7 milyar Euro) Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank sağlayacak. Yüzde 40’ını da Garanti, Yapı Kredi, Denizbank ve Finansbank karşılayacak. 4 yılı ana para ödemesiz, toplam 16 yıl vadeli olacak. 5 ortak 1.5 milyar euro öz sermaye koyuyoruz” dedi. Özdemir, havalimanına şu ana kadar 500 milyon euro harcandığını belirterek, projeyle İş Bankası’nın da yakından ilgilendiğini ancak 0.25 puanlık faiz indirimi yapmamaları nedeniyle kreditörler arasında yer almadığını söyledi. Özdemir, “Girmeyi çok istedi. Biz de çok istedik. Ancak kredi maliyetinde beklediğimiz noktaya inemediler” diye konuştu.

ucuncu_havalimani_kamyonlar_1

“GECE GÜNDÜZ 700 KAMYON ÇALIŞIYOR”

Arazinin devrinin 1 Mayıs 2015 itibarıyla gerçekleştiğini anlatan Özdemir, “Artık işler daha da hızlanacak. Şu anda arazi düzenleme çalışmaları sürüyor. 700 kamyon hafriyat işinde çalışıyor. Kamyon sayısı yakında bin 200’e çıkacak” diye konuştu. 29 Ekim 2017’ye kadar havalimanının ilk etabını tamamlamak istediklerini söyleyen Özdemir, “3’üncü Havalimanı yapımı kuşların göç rotasını olumsuz etkileyecek. Bu konuda ne yapacaksınız?” sorusuna ise “Kuşların rotasını sinyaller üzerinden değiştirecek bir sistem yerleştireceğiz. Kuşlar bu bölgeye gelip yiyecek ihtiyaçlarını da karşılıyorlar. Onları sinyallerle farklı alanlara yönlendireceğiz.” Yüksek kurun kendilerini etkilemediğini de anlatan Özdemir, “Ama altyapı çalışmalarındaki yüksek maliyet bizi zorlayacak gibi duruyor” cevabını verdi.

“SABİHA GÖKÇ EN BEKLİYOR”

İhale süreçlerinden sonra Kamu İhale Kurumu ve idare mahkemelerine açılan davalar nedeniyle işe gecikmeli başlayabildiklerini anlatan Özdemir, “Mesela Sabiha Gökçen’de ikinci pist ihalesi yapıldı. 1 yıldır bekliyoruz. Bu konulara çözüm bulmak lazım” dedi. TEİAŞ’ın piyasaya ayak uyduramadığını da söyleyen Özdemir, “Dağıtımdan önce TEİAŞ özelleştirilmeliydi” dedi.

“TÜRGEV’E VERİLMESE 2 AYDA ESKİRDİ”

Nihat Özdemir, Limak tarafından 9 ayda 42 milyon TL yatırımla tamamlanan Siirt’teki eğitim kompleksiyle ilgili de “Cumhurbaşkanı ‘Artık 5’inci vitestesin’ deyince ‘Yaşın ilerliyor, hayır işleri yap’ dediğini düşündüm. Siirt’e okul yaptırmaya karar verdim. Cumhurbaşkanımız projenin her aşamasını yakından izledi. Kız İmam Hatip Ortaokul ve Lise Kompleksi ile yurdu Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışladık. Okulun ismine bakanlık karar verdi. Yurdun işletmesini de bakanlık Türgev’e verdi. Türgev’e verilmeseydi, düzgün işletilmezdi ve buralar 2 ayda bakılamayacak hale gelirdi” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Limak’ın Siirt’te yaptırdığı eğitim kompleksinin açılışına katılmıştı.

 

APRON24.COM

 

 

 

Share
#

SENDE YORUM YAZ

5+2 = ?