Son Dakika
Ankara Esenboğa Havalimanı Simülatör Merkezi’nde eğitimlerini tamamlayan Güney Sudanlı havacılara, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal tarafından sertifikaları verildi.
DHMİ Genel Müdürlüğü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın(TİKA) ortak çalışması ile Esenboğa Havalimanı Simülatör Binası ve Eğitim Tesisleri’nde Güney Sudanlı 19 havalimanı personeline, hizmet içi eğitim programı düzenlendi. Eğitimini tamamlayan 4 öğrenciye, sertifikaları DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve Güney Sudan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dr. John Gai tarafından verildi. 15 öğrencinin eğitimlerinin ise devam ettiği belirtildi. DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, kurum olarak havacılık elektroniği, hava trafik yönetimi ve uçak yangınlarına karşı müdahale ve kurtarmayla ilgili simülatör eğitimlerinde ciddi bir noktaya geldiklerini kaydetti. Birdal “Gerek kendi ülkemizde ki bu sektörde çalışan kişilere gerekse komşu ülkeler başta olmak üzere dost ve kardeş ülkelerin bu konuda ihtiyaç duyanlarını bu eğitimleri vermekten büyük mutluluk ve onur duyuyoruz. Havacılığın her alanında yer hizmetlerinde, havalimanı işletmeciliğinde, hava trafik yönetiminde, havacılıkta kullanılan tüm sistem ve cihazların kullanımında bir eğitimin mutlaka olması gerektiği bilincindeyiz. Ve bu eğitiminde belli kalitede belli bir düzeyde yük sek bir düzeyde verilmesi gerektiği inancındayız. Bunun için havacılığın çeşitli alanlarında eğitim verebilmek için ciddi bir altyapıya sahibiz” dedi.
TECRÜBE PAYLAŞTIKÇA DEĞER KAZANIR
Birdal konuşmasını “Bilgi ve tecrübe ancak paylaştıkça değer kazanır. Yoksa insanların beynine hapsedildikçe bilginin hiçbir değeri yoktur. Biz de bildiklerimizi, havacılık sektöründe tecrübelerimizi dost ve kardeşlerimizle paylaşmayı görev biliyoruz. Bu anlamda 4 Sudanlı kardeşimizin, elektronik alanında hava seyrüsefer yardımcı cihazları VOR, DME ,NDB, ILS alanında almış oldukları eğitimin profesyonel bir eğitim olduğunu ve kendilerini bu konuda yeterli görecekleri bir seviyeye taşıdıklarını düşünüyorum. Umuyorum ki burada eğitim süresince sadece o cihazlarla ilgili teknik bilgileri değil onların işletilmesi konusunda ders veren hocaların tecrübelerinden de istifade etmişlerdir. Çünkü Türkiye’de 360 ın üzerinde hava seyrüsefer cihazı var. Sizlere ders veren hocalarımız bu cihazlarla sürekli günün 24 saati uğraşan, onların her türlü bakımlarını yapan ayakta tutan arkadaşlarımız. Ve yine umuyorum ki sizler burada görmüş olduğunuz eğitimden sonra ülkenize gittiğinizde oradaki buraya gelmeyen arkadaşlarımıza da bu bilgilerinizi aktarırsınız. Dolayısıyla burada almış olduğunuz eğitimin bir çarpan etkisi de Güney Sudan’da görülmüş olacaktır. Biz diğer Güney Sudan’lı arkadaşlarımıza da eğitim veriyoruz biliyorsunuz. Onların eğitimleri de yakın zamanda tamamlanacak. Ben tekrar bu almış olduğunuz eğitimin sizlere faydalı ve hayırlı olmasını diliyorum. Sizleri tekrardan tebrik ediyorum. 1 aylık bir süreç içerisinde bu eğitimi başarıyla tamamladınız. Sizleri ve arkadaşlarınızı buraya tekrar beklediğimizi belirtmek istiyorum” diyerek noktaladı.
TÜRKİYE’YE MİNNET BORÇLUYUZ
Güney Sudan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dr. John Gai Yoh ise konuşmasında “Bizim insanlarımıza göstermiş olduğunuz ilgiden ve verdiğiniz eğitimlerden dolayı ne kadar mutlu olduğumu söylemeye ve minnetlerimi sunmaya geldim. Hükümetim ve halkım adına TC hükümetinin yaptıklarına minnet duyuyoruz. Özellikler DHMİ ve Sivil havacılara çok teşekkür etmek istiyorum. Bizim insanımıza bizim halkımıza sağladığı eğitimlerden dolayı çok teşekkürler. Sivil havacılık konusunda bizim meslektaşlarımızın aldıkları ilk kurs. İlk eğitim. Bundan dolayı çok teşekkür ediyorum. Çünkü insanlarımıza eğitim verebilmek istiyoruz. Ve bunun yakın gelecekte de devam etmesini ümit ediyorum. Burada bulunan herkese katıldıkları için teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.