Son Dakika
ABD Ulaştırma Bakanlığı ve Federal Havacılık Otoritesi (FAA), insansız hava araçları (drone) ile ilgili hazırladığı son taslağı, açıkladı.
İnsansız hava aracı sistemleri (UAS) ile ilgili hazırlanan tasarıya, 60 günlük süre içinde ilgililer, vatandaşlar itiraz edebilecek, görüşlerini bildirebilecek.
25 kilogram ve altı ağırlıktaki insansız hava araçlarına getirilen kurallara göre, küçük insansız hava aracı, gündüz uçuş yapılabilecek. Araç, gözün görebileceği ufuk çizgisi sınırlaması, gözle görülür mesafede uçurulacak. 500 feet uçuş tavanı, maksimum 100 mil sürat ve uçuş yapılan bölgedeki görüş mesafesi 3 milden az olmayacak. Hava aracını tanıtıcı işaretler ve kayıt numarası zorunlu hale getiriliyor. Gerek görüldüğünde operatöre (pilota) yardımcı olacak 2’nci bir eleman gerekecek.
17 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE YASAK !
İnsansız hava aracını 17 yaşından küçükleri uçuramayacak. 2 yılda bir operatörlerin (pilotların) havacılık bilgi sınavına girip, testten başarı ile geçmeleri gerekecek. FAA’DEN UAS operatör sertifikası sahibi olacak. Standart pilot lisansı ve sağlık raporu gibi bir zorunluluk ise bulunmuyor. Uçuş sırasında havada diğer insan bulunan hava araçlarıyla karşılaşma durumunda, ilk sakınma manevrasının drone tarafından yapılması zorunluluğu var. Uçuşun, diğer hava araçlarına, mülke ve insanlara tehlike arz etmeye başlaması durumunda sonlandırılması gerekiyor.
HAVALİMANINA YAKIN UÇAMAYACAK !
Uçuşun hava alanı yakınında, hava limanı yaklaşma ve kalkış paterni güzergahında olamayacağı belirtiliyor. Ayrıca drone, FAA ve yerel havacılık otoriteleri tarafından geçici de olsa duyurulan uçuşa yasak ya da kapatılmış bölgelerde uçamayacak. Ayrıca yerel havacılık birimiyle bağlantı kurularak uçuşun yapılacağı bölgenin kontrolünün yapılması gerekiyor. Drone uçuracak operatörün, sorumluluk sahibi ve olası sonuçları tahmin edebilecek kapasitede olması zorunlu. Burada önemli bir detay var. Önerilen kurallar, model uçaklar için geçerli olmayacak. 2 kilogram (2.2 pound) ve altı mikro sistemler için, ayrı bir sınıf kurulup kurulmaması da tartışmaya açıldı.