logo

22 Mart 2015

HAVA AMBULANS TAŞIMACILIĞINDA REKOR KIRDIK !

 

ambulans_helikopter_son

Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Acil Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen helikopter ve uçakla havadan hasta ve organ nakli hizmetlerinde operasyon sayısı 25 bini geçti.

2015 yılının ilk çeyreğinde ulaşılan yüzde 5.7’lik artışla yeni bir rekor kırıldı.

nacar

Türkiye, 16 ilde 17 ambulans helikopter ve 3 ambulans uçakla havadan acil hasta ve organ nakli transferi gerçekleştiriyor. Sağlık Bakanlığı Acil Hizmetler Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, ambulans uçak ve helikopterlerle geçen yıl 24 bin 433 nakil gerçekleştirildiğini söyledi. Nacar, 2015 yılının ilk çeyreğinde bu rakamın yüzde 5.7 artarak, 25 bin 479’a yükseldiğini kaydetti.

ambulans_ucak-ici

Türkiye’nin geçmişte bu konuda eksikleri bulunduğunu ancak gelinen aşamada büyük bir açığın kapatıldığını vurgulayan Nacar, “Türkiye’nin hava sağlık hizmeti filosu önemli bir atılım gerçekleştirdi. Halen 17 helikopter ve 3 uçaktan oluşan filomuz geniş bir alanda hizmet veriyor” dedi.

hava-ambulansi

TÜRKİYE’NİN HER YERİNE İMDADA YETİŞİYOR !

Türkiye’nin ilk kez 2008’de tanıştığı, hava araçlarıyla acil sağlık hizmeti uygulamasında kapsam hayli genişledi. Türkiye’de geçmişte eksikliği hissedilen acil sağlık hizmetleri dünyada örnek gösterilen bir düzeye ulaştı.  Sağlık Bakanlığı Acil Hizmetler Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, “Hava ambulans hizmetlerimizle kar nedeniyle yolları kapanan onlarca köyden gebe hanımlar ve bebekleri hastanelere naklettik. Organ bekleyen vatandaşlarımız için bağışlanan organları en kısa sürede sağlık merkezlerine ulaştırdık. Ambulans helikopterlerimiz kara yollarına inerek, trafik kazasında ağır yaralanana vatandaşlarımızı en kısa sürede yoğun bakım ünitelerine ulaştırdık” diye konuştu. Nacar, operasyonların Türkiye ile sınırlı kalmadığını, ambulans uçaklarla yurtdışındaki Türk vatandaşları ile yurt içindeki yabancıların da taşındığını vurguladı.

ambulans_helikopter_organ

7 BİN 647 HASTA VE 549 ORGAN TAŞINDI

Nacar, ilk ambulans uçağın 16 Nisan 2010 tarihinde hizmete başlamasından bu yana toplam 7 bin 647 hasta ve 549 organın farklı illere taşındığını anlattı. Nacar, uçak ambulanslardan birinin aynı anda 4 hasta taşıma kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Nacar, ambulans uçakların gece uçuşu yapabilme kabiliyetine sahip olması sayesinde, 24 saat esasına göre hizmet verildiğini kaydetti. Nacar, gece uçuşlarında yurt dışına da hasta taşıdıklarını belirterek “Bu güne kadar yurt dışından Türkiye’ye 417 hasta ve yaralı, Türkiye’den yurtdışına 29 hasta ve yaralı olmak üzere toplam 446 hasta taşıdık. Uçak ve helikopter ambulanslarımız  bugüne kadar 25 bin 479 vakanın müdahale ve naklinin gerçekleştirdi. Helikopter ambulans ile 18 bin 947 hasta ve yaralıya organ nakli amaçlı transfer sağladık” şeklinde konuştu.

hava-ambulansi_1

16 İLDE 17 HELİKOPTERLE HİZMET VERİLİYOR

Nacar, Türkiye’de ilk ambulans helikopter hizmetinin 28 Ekim 2008’de 2 helikopter ile başladığını hatırlatarak, helikopter sayısının 2009 yılında önce 7’ye, sonra da 17’ye çıkarıldığını kaydetti. Helikopter ambulansların bugüne kadar 18 bin 947 hasta ve organ nakli operasyonu yaptığını söyleyen Nacar, coğrafi yapı, ulaşım ve hava şartlarına bağlı olarak seçilen illerde 24 saat helikopter bulundurulduğunu anlattı. Nacar, ambulans helikopter hizmet merkezlerinin Ankara’da iki, diğer illerde ise birer olmak üzere; İstanbul, Malatya, Çanakkale, Bursa, İzmir, Antalya, Afyon, Adana, Kayseri, Konya, Diyarbakır, Van, Erzurum, Trabzon ve Samsun’da konuşlandığını açıkladı. Bu illerin aynı zamanda kendi bölgelerinde 112 hizmetleri içinde hava ambulans helikopterlerin sevk ve idaresini yaptığını kaydeden Nacar, pilot dışında bir doktor ve bir yardımcı sağlık görevlisi ile hizmet verildiğini ifade etti. Nacar bölge dışı sevk ve idarenin ise Sağlık Bakanlığı Hava Operasyon Merkezi tarafından yürütüldüğünü belirtti.

ambulans_helikopter_4

YAKIT İKMALİ YAPMADAN 2.5 SAAT UÇUYOR

Nacar, yakıt ikmali yapılmadan 2,5 saat havada kalan ambulans helikopterlerin 400 km. mesafeye erişilebildiğini, uygun koşullarda yakıt ikmaliyle daha uzak noktalara hastayı nakledebildiğine dikkat çekti. Helikopter filosuna ilave olarak 2 adet helikopterin arıza vb. durumlar için yedek tutulduğunu belirten Nacar, gerekli her türlü donanımın helikopterler içinde bulunduğunu anlattı. Helikopter kullanımına ilişkin en önemli unsurlardan biri olan heliport inşaatının yapıldığını belirten Nacar, 2015 yılında bütün il ve ilçeler için heliport-heliped ve acil iniş alanı inşa edilmesi için proje yürütüldüğünü kaydetti. Nacar, helikopter ambulansların merkez üssünün Etimesgut Türk Kuşu Kampüsü içerisindeki Ankara İl Hava Ambulans Merkezi (İHAM) olduğunu sözlerine ekledi.

Share
#

SENDE YORUM YAZ

4+8 = ?