Son Dakika
Uzun süredir gündemde olan ihracatçılara yeşil pasaport (hususi damgalı pasaport) konusu açıklığa kavuştu. Resmi Gazete’de bugün esasları yayınlanan kararla birlikte ihracatçılara yeşil pasaport alma yolu resmen açılmış oldu. Sadece firma sahipleri ve ortakları değil, aynı zamanda çalışanlar yeşil pasaport alabilecek.
İhracat yapan firmaların yetkililerine hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin esaslar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile belirlendi.
İHRACAT TUTARINA GÖRE PASAPORT
Karar kapsamında, son üç takvim yılı itibarıyla ihracatı; 1-10 milyon dolar arasında olan firmaların bir, 10-25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25-50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50-100 milyon dolar arasında olan firmaların dört, 100 milyon üzeri olan firmaların beş yetkilisine hususi pasaport verilebilecek. Bu tutarlarda mal ihracatı yapan firmalar, resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak Ekonomi Bakanlığınca belirlenecek.
Karara göre, ihracatçılara, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl ve daha üzeri hapis cezasına mahkum olmaları veya affa uğramış olma durumlarında dahi iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecek. Ancak bu hak anayasal düzene karşı işlenen suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, sahtecilik, hileli iflas, kara para aklama gibi suçlardan mahkum olmaları halinde geçerli olmayacak.
Pasaport, eş ve çocukları kapsamayacak.
Hususi damgalı pasaport başvurusu İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca ortak belirlenen talep formu aracılığıyla yapılacak.
ÇALIŞANLAR DA ALABİLECEK
Yeşil pasaport hizmetinden ihracat yapan firmaların sahipleri ve ortaklarının yanında çalışanlar da yararlanabilecek. Firmanın sahip veya ortaklarının tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da damgalı pasaport verilebilecek.
15 GÜN İÇİNDE İADE
Yeşil pasaport almasına karşın sonradan yeşil pasaport alma şartlarından herhangi birini taşımadığı anlaşılanlar, 15 gün içerisinde bu pasaportları iade etmekle yükümlü olacak. İade yükümlülüğü yerine getirilmezse tespit edilen firmanın diğer yetkililerine de 10 yıl süre ile yeşil pasaport verilmeyecek.