Son Dakika
ÇANAKKALE RUHU 100 YIL SONRA YİNE DİP DİRİ !
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yılında şehitlerimizi, gazilerimizi gurur, minnet ve rahmetle anıyoruz.
Günümüz savaşlarının olmazsa olmazı ‘elektronik harp’in ilk defa Çanakkale’de 1915’te kullanıldığını biliyor muydunuz? İşte müttefik uçakları ile gemilerinin haberleşme engellemesinin hikayesi…
Modern savaşlarda düşmanın haberleşmesini takip etmek, karıştırmak neredeye operasyonun vazgeçilmezlerinden biri. Dünyada ilk kez yapılan elektronik karıştırma harekatının Çanakkale Savaşı sırasında yapıldığını biliyor musunuz?
Müttefik Orduları için Çanakkale’nin geçilmesi Birinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştirecek çok önemli bir harekat olacaktı. Binlerce askerin deniz yolu ile taşındığı Çanakkale’de, uçaklarla gerçekleştirilen operasyonlar da büyük önem taşımaya başlamıştı.
Müttefik Orduları, Gökçeada ve Bozcaada’ya kurdukları basit meydanlar yardımı ile Çanakkale Savaşı’nın gidişatını havadan yönlendirmeye çalışıyordu. Tarihin ilk uçak gemileri de bu savaşta kullanılacaktı.
Tarihler 5 Mart 1915’i gösterirken iki torpido botun eşlik ettiği Queen Elizabeth zırhlısı, düşman uçağın yürüttüğü atış yönlendirmesi ile Kilitbahir’deki topçu bataryalarını aşırtmalı olarak bombardıman etmeye kalktı.
O sırada Kilitbahir girişindeki Yıldıztepe’de gizlenerek konuşlanmış Yıldız Telsiz Telgraf İstasyonu, atış tanzimini yaptıran uçakla gemiler arasındaki iletişimin frekansına girdi. ‘Jamming’ olarak adlandırılan telsiz karıştırması yaptı. Uçak ve gemi arasındaki iletişim büyük ölçüde aksadı. Bombardıman karıştırma nedeniyle başarısız oldu.
Bu olay, Çanakkale Savaşı’ndaki ilk elektronik savaş uygulamasıydı. Türk tarafınca başarı ile gerçekleştirilmişti.
O yıllardaki telsiz iletişimi ‘simplex’ yani tek yönlüydü. Uçak hedef koordinatlarını gemiye telsiz telgraf yoluyla iletiyordu. Gemi yollanan mesajları aldığını ışıldağını Morse koduna uygun olarak açıp-kapatıp bildiriyordu.