logo

30 Nisan 2015

İŞİD’E KARŞI ‘RİSK ANALİZİ ODALARI’  !

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, IŞİD’e uluslararası katılımı engellemek için yaklaşık 1 yıl önce Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Büyük İstanbul Otogarı’nda “Risk analiz” odaları kurdu.

pasaport

40 POLİS ÖZEL EĞİTİM ALDI

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli 40 polis, ‘profil uzmanı’ olarak görev yapabilmeleri için Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı’nda ‘Takip’, ‘Sorgu yöntemleri’ ve ‘Risk analiz’ eğitimleri aldı. İyi derecede İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça bilen profil uzmanı polisler, 1 aylık eğitimin ardından İstanbul’a dönerek Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Büyük İstanbul Otogarı’nda görev yapmaya başladı.

ŞÜPHELİLERE 23 SORU YÖNELTİLİYOR

Uzmanlar, IŞİD’e katılımın yoğun olduğu ülkelere yönelik geniş çaplı bir soruşturma yapıyor. İstanbul’a iniş yapacak uçaklardaki yolcuları araştıran görevliler risk taşıyanları tek tek belirliyor. Uçağın kapısında, pasaport kuyruğunda gözaltına alınan şüpheliler, doğrudan mülakat odalarına götürülüyor. Risk taşıyan kişilere önceden hazırlanmış 23 soru yöneltiliyor ve bu sorular sürekli olarak değiştiriliyor. Verilen cevapları değerlendiren ekipler, şüphelileri geldikleri ülkelere iade ediyor veya serbest bırakarak yurtiçinde iletişimde oldukları kişileri ve yerleri belirlemek için takip ettikleri belirlendi. Ekipler, riskli kişilerle mülakat odalarında yaptığı görüşmeler kayıt altına alınıyor.

yolcular

TÜRKİYE’YE GELİŞ SEBEBİ OLARAK EN ÇOK ‘TEDAVİ’ VE ‘TURİSTİK’

Profil uzmanlarınca sorgulanan şüpheliler ülkeye giriş sebeplerini, “Arkadaş ve Akraba ziyareti”, “Tedavi”, “İş amaçlı” ve “Turistik” gibi çeşitli sebeplerle geldiklerini iddia ettikleri öğrenilirken, en çok tedavi ve turistlik sebeplerinin kullandıkları öğrenildi.

15-35 YAŞ ARALIĞINDA YOĞUN KATILIM

Profil uzmanı polisler yaklaşık 1 yılda IŞİD’e katılımı risk kapsamında görülen 1968 kişiyi mülakata aldı. Şüphelilerin genellikle 15-35 yaş aralığında oldukları görülürken ağırlıklı olarak İngiltere, Almanya, Fransa, İsveç, Rusya, ABD ve İspanya vatandaşlarından oluştuğu kaydedildi. Uzman polisler, 384 kişiyi riskli bularak ülkesine iade ederken, diğerlerinin ise serbest bırakıldıkları öğrenildi.

13 Mart’ta İspanya’dan İstanbul’a gelen Fas asıllı İngiltere vatandaşları Mohammed Amoudi, Mohammed Ghaffar ve Ghafoor Hussain isimli şüphelileri riskli bulun ekipler tarafından alınarak  ‘Risk analiz’ odalarında görüşmeye alındı. Şüphelileri tek ve çapraz sorgudan geçiren ekipler riskli bulunarak ülkelerine iade etti. Öte yandan Atatürk Havalimanı’nda görüşmeye alınan ve yine riskli bulunan bir kişinin riskli bulunarak ülkesine gönderildiği öğrenildi.

 

Çağatay Kenarlı/DHA

 

Share
#

SENDE YORUM YAZ

3+9 = ?