logo

22 Mart 2015

ÖZTÜRK: “SURİYE UÇAĞINI 8 SANİYEDE DÜŞÜRDÜK”

F-4’LERİN YERİNİ F-35’LER ALACAK

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, son 3 ayda yaşanan 3 uçak kazası ve güncel konularla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Öztürk, TSK’ya “Teknoloji harikası” olarak nitelendirilen F-35 uçaklarından alınacağını belirtti.

Öztürk, pilotların harbe hazırlık eğitimlerinin en yüksek düzeyde olduğunu, sınır ihlali yapan Suriye helikopterinin 9, uçağın ise 8 saniyede düşürüldüğünü açıkladı.

akin ozturk_ana

Ege ve Akdeniz’de tüm görevlerin eksiksiz yerine getirildiğini kaydeden komutan, Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun taşınması esnasında 8 muharip ve 6 destek uçağı sürekli havada olacak şekilde, 14 saat boyunca toplam 52 uçağın dönüşümlü olarak görev yaptığını anlattı. Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’ün açıklamalarından satır başları:

akin_ozturk

“ŞİMŞEK VE IŞIK’LA MODERNİZE ETTİK”

Arka arkaya 2 uçak kazasının yaşanması, doğal olarak kamuoyunda soru işaretlerine neden oldu. Malatya’da kaybettiğimiz uçaklarımız RF-4E/TM keşif uçakları, 5 Mart 2015’te Konya’da kaybettiğimiz diğer uçağımız ise F-4E/2020 bombardıman uçağıdır. Türkiye’de hem taarruz hem de hava savunma rolünde kullanılan F-4E uçakları 30 Ağustos 1974 tarihinden, keşif maksadıyla kullanılan RF-4E uçakları ise 15 Kasım 1978’den itibaren envantere girmeye başlamış ve 1995’e kadar toplam 236 adet F-4E/RF-4E uçağı envantere girmiştir. Uçaklarımız ‘Şimşek’ ve ‘Işık’ projeleriyle modernize edildi. Uçakların 2020’ye kadar envanterde kalması planlandığından ismi ‘F-4E/2020’ olarak güncellendi. Bu uçaklara havadan yere seyir füzesi olan POPEYE füzesinin temini ve entegrasyonu yapıldı.

canakkale-turkyildizlari

“41 YILDA 60 SAVAŞ UÇAĞI HİZMET DIŞI”

1974 tarihinden bugüne kadar, gerek havada gerekse yerde meydana gelen kaza kırımlar sonucu 60 F-4E uçağımız hizmet dışına çıktı. Halen envanterimizde 47 adedi F-4E/2020, 8 adedi RF-4E olmak üzere 55 F-4E/RF-4E uçağı bulunuyor. Hassas kontroller sonucunda uçmalarında sakınca görülen 121 adet uçağın kaydı silindi. Envanterdeki 8 adet RF-4E uçaklarının kullanımı sonlandırıldı. Bunlar müzelere verilecek.

“BAKIM MERKEZİ OLARAK TÜRKİYE SEÇİLDİ”

Hava Kuvvetleri, pilotundan makinistine, bakıcısına kadar modern uçak tecrübesini F-4’lerle öğrendi. Mühendislerimiz, elde edilen tecrübe ile milli muharip uçak geliştirebilecek imkana kavuştu. F-4 ana proje uçağımız olup, milli akıllı mühimmat projeleri geliştirildi. F-4 uçaklarımız ile SOM, Hassas Güdüm Kiti ve Kanatlı Güdüm Kiti gibi milli mühimmat üretilebildi. F-4 uçaklarımızın fabrika seviye bakımları ile modernizasyonlarının gerçekleştirildiği 1’inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı uluslararası kalitesini ispat etti. Norveç ve Hollandalı benzer bakım merkezlerini geride bırakarak en son nesil savaş uçağı Joint Strike Fighter (JSF F-35) Motor Depo Seviyesi bakımını yapacak merkez olarak tercih edildi.

akin_ozturk_1

“DAKİKALAR İÇİNDE HAZIRLANIYOR”

Hava Kuvvetleri, Türkiye hava sahasını korumak amacıyla, herhangi bir olaya dakikalar içerisinde müdahale edebilecek şekilde hazır durumda beklemektedir. Hava Kuvvetleri, çalışmalarını fedakarlık, azim ve üstün bir gayretle sürdürmektedir. Meydana gelen kaza kırımların pek çok sebebi olabiliyor. Kazaların objektif herhangi bir veriye dayanmadan lidersizlik ve eğitimsizlik gibi muğlak ve doğru olmayan sebeplere bağlanması mümkün değildir. İnsan faktörü, pek çok muhtemel sebepten sadece bir tanesidir. Her bir kaza, uzman bir ekip tarafından inceleniyor, o kazaya ilişkin tüm sebepler ortaya konuluyor ve gereken tedbirler alınıyor.

“4 YILDA 305 PİLOT İSTİFA ETTİ”

Türk Hava Kuvvetleri, pilotaj eğitimini hayati bir konu olarak ele alıyor. Uçuş eğitimi alanında çok önemli düzenlemeler yaptık. Temel eğitim uçağı olarak kullanılan T-37 uçaklarını hizmet dışına çıkardık. Bunların yerine modern teknoloji ürünü KT-1T uçakları kullanmaya başladık. Tekamül jet eğitim uçağımız T-38’leri de modernize ettik. ABD Hava Kuvvetleri de bu eğitimi modernize edilmiş T-38 uçakları ile veriliyor.

soloturk

“LİDERLİK EĞİTİMİ DE VERİYORUZ”

Pilotların uçuş saatleri ve ehliyet seviyesi arttıkça pilotlara liderlik, öğretmenlik ile silah ve taktikler eğitimi veriliyor. Ayrıca, filolardaki tüm pilotların ehliyet seviyesini artırmak maksadıyla IŞIK Arama Kurtarma Tatbikatları, Anadolu Kartalı Eğitimleri ve yurtdışında düzenlenen uluslararası tatbikatlara katılıyoruz.

İSTİFALARIN NEDENLERİ

Hava Kuvvetleri bünyesindeki pilotların ayrılmalarına etki eden sebeplerin; ekonomik faktörler (sivil pilotların 2-3 katı maaş alması), emeklilik yılının uzaması (5510 sayılı kanuna göre pilotların emekliliği için gereken 25-30 yıla yakın süreyi beklemeden istifa edip sivil hava yollarına geçiş tercihi), sivil hava yollarının artan pilot ihtiyacı, sosyal hayat şartları (sabit bir şehirde yaşama isteği) olduğu belirlendi.

ardahansolo2

“BU YIL SADECE BİR PİLOT AYRILDI”

Askeri pilotların, sivil havayollarına geçmesi, diğer ülke hava kuvvetleri için de problem teşkil eden bir durum. 2010-2014 arasında 258’i’i emekli olmak üzere 563 pilot Hava Kuvvetleri’nden ayrıldı. Ayrılmalar öncesinde 1.280 olan pilot mevcudunun, 2015 içerisinde artarak bin 300 seviyesine çıkması ve bu artışın önümüzdeki yıllarda da gerçekleşmesini öngördük. Emeklilik ve istifa dönemi olan ocak ve şubat aylarında, bu sene sadece 1 pilot istifa etti, 3 pilot ise emekli oldu. 2015 yılı içerisinde ise yaklaşık 100 yeni pilot, kıtalarda göreve başlayacak.

Share
#

SENDE YORUM YAZ

7+8 = ?