Son Dakika
Rusya, uzay keşfinde ABD ile işbirliğini uzatma kararı alırken, 2030’da Ay’da insanlı görevlere başlanacağını açıkladı.
Roscosmos ile NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki işbirliğini de 2024 yılına kadar uzattı. Rus uzay ajansı Roscosmos, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ABD ile dokuz yıl daha ortak kullanılacağını açıkladı.
Düzenli olarak UUİ’deki keşif görevlerinde kozmonot bulunduran Rusya, böylece uzay diplomasisinde önemli de bir adım atmış oldu. Roscosmos’dan yapılan açıklamada, 2024’e kadar uzatılan işbirliğinin ardından, Rusya’nın yörüngedeki kendi istasyonunu kullanmaya başlayacağı belirtildi.
Açıklamada, ‘yeni istasyon sayesinde Rusya’nın derin uzaya erişimi garantileyeceği’ ifade edildi. UUİ işbirliğinin uzatılması, ABD ile Rusya arasında ‘yerde yaşanan’ krizlerin ardından NASA fazlasıyla memnun etti.
Özel şirketlerin sağlayacağı ‘uzay taksilerinin’ kullanımı için bakımdan geçen UUİ’ye, şu an sadece Rusya’nın Soyuz kapsülleriyle astronot taşınabiliyor.
AY GÖREVİ 2030’DA BAŞLAYACAK…
Roscosmos, Ay görevinin yakın gelecekte tekrar başlayacağını ve ilk olarak uydunun yüzeyine inecek insansız uzay araçları gönderileceğini açıkladı. Uzay ajansı, 2030’lu yıllara yaklaştıkça insanlı görevlerin hazırlıklarına başlanacağını belirtti.
Rusya, ilk olarak 2012’de Ay’a ayak basılması yönünde planlarını açıklamıştı. Rusya’nın yanı sıra, Çin ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) Ay’a 2030’lu yıllarda üs kurmayı hedefliyor. Aralık 2013’te Chang’e 3 uzay aracını Ay yüzeyine indirerek, Rusların Luna görevinden 37 yıl sonra ilk insansız görevi gerçekleştirmişti. ESA ise Kasım 2014’te 3D yazıcılarla Ay’da üs kurma planını duyurmuştu.